• Φωτογραφία της παραπολιτικής στήλης The Predator

    Predator

    Η κίνηση ματ του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα μαθήματα ιστορίας του Αδώνιδος και ο Λιβανός και οι δημοσκοπήσεις

    • The Predator

    Η κίνηση ματ του Μητσοτάκη και το asset Κυριάκος Πιερρακάκης

    Όλοι μιλάνε σήμερα για τις επιτυχίες της κυβέρνησης στο επίπεδο της ψηφιακής διακυβέρνησης, υπό τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος εξελίσσεται σε βασικό asset για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Σήμερα ο Predator θα σας αποκαλύψει την κίνηση ματ του σημερινού Πρωθυπουργού, η οποία εκτός από τους πολιτικούς συμβολισμούς που περιείχε, αποτέλεσε την αφετηρία για την μετέπειτα επιτυχημένη πορεία στον τομέα που συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές γνώμες για το κυβερνητικό έργο.

    Θα σας πάω λίγο πίσω, αλλά το παρασκήνιο αξίζει.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα χρόνο πριν από τις εκλογές του 2019- σημειώστε το για να καταλάβετε το σχέδιο και την προεργασία- δημιουργεί μια ομάδα, την οποία αποτελούσαν κυρίως επιστήμονες, ανάμεσά τους και ο μετέπειτα Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    Τους προαναγγέλλει ότι θα καταργήσει το Υπουργείο στο οποίο ηγείτο (ήταν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά).

    Το νέο Υπουργείο συστάθηκε εκ θεμελίων τα πρώτα 24ωρα του βίου της νέας Κυβέρνησης.

    Ο Πιερρακάκης -ο οποίος λέει χαρακτηριστικά «εάν την Τρίτη το πρωί μετά τις εκλογές δεν είχε φτιαχτεί (σσ το Υπουργείο), δεν θα είχε φτιαχτεί καθόλου»- εκτός από την ηγεσία και σαφείς αρμοδιότητες, είχε πάρει και το πολιτικό μήνυμα Μητσοτάκη. Εκτός από το πεδίο, κοίταξε και τον ορίζοντα. Τι έχει συμβεί σε προηγμένα κράτη και κυρίως, τα λάθη τους.

    Άκουσε και τον πρώην Πρόεδρο της πρωτοπόρου στην ψηφιακή διακυβέρνηση Εσθονίας- αργότερα τον έκανε σύμβουλό του- ο οποίος του είπε: Τον πρώτο χρόνο βασικά νομοθετείτε. Τα επόμενα χρόνια είναι τα χρόνια του κώδικα. Αλλά πρέπει να πετύχετε καλά τη νομοθεσία, να μην κάνετε λάθη σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές υπογραφές, τον τρόπο που δομείται το νέο Υπουργείο που θέλετε να φτιάξετε.

    Η δύσκολη άσκηση ήταν μπροστά του. Το ίδιο και η πολιτική βούληση. Το πεδίο «παντρεύτηκε» με τον ορίζοντα. Το πρόβλημα είχε οριστεί- άρα το μισό της λύσης του ήταν εκεί.

    Ικανότατα στελέχη ακόμα και του δημόσιου τομέα- ναι υπάρχουν πολλά- δουλεύοντας δίπλα σε ανθρώπους της αγοράς, ακόμα και μεταμεσονύχτιες ώρες, έστησαν το οικοδόμημα που άλλαξε δια παντός την καθημερινότητα των Ελλήνων και τον χαρακτήρα του κράτους.

    Σε εννέα μήνες από τις εκλογές, στην «Ελλαδάρα» είχε ιδρυθεί το gov.gr.

    Το 13033 στήθηκε σε λιγότερο από ένα 24ωρο. Το Σύστημα Εμβολιασμού κατά του covid-19 στήθηκε σε επτά εβδομάδες.

    Το 2019 εμείς ρωτούσαμε άλλους «πείτε πώς το κάνατε».

    Τρία χρόνια αργότερα, πηγαίναμε στον Λευκό Οίκο για την παρουσίαση στην αμερικανική κυβέρνηση του τρόπου με τον οποίο δομήθηκε το Υπουργείο σαν case study, του τρόπο που στήθηκαν τα Εμβόλια και του τρόπο που προσεγγίζεται κάθε νέα ψηφιακή υπηρεσία που εντάσσεται στο gov.gr.

     

    Ο Άδωνις, οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων…

    Ένα ακόμα manual για το πως μπορεί να επέλθει μετρήσιμο αποτέλεσμα σε μια κυβέρνηση, είναι η περίπτωση της επαναλειτουργίας των ναυπηγείων Ελευσίνας, όπου βρέθηκε προ ημερών ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή την είσπραξη από τους εργαζόμενους του πρώτου μισθού και του πρώτου δώρου μετά από 12 χρόνια.

    Οι προοπτικές για νέες θέσεις εργασίας είναι ευοίωνες, τα δημόσια ταμεία θα ενισχυθούν και η οικονομία της χώρας (όπως και η εθνική ασφάλεια) αναμένεται ότι θα επωφεληθεί τα μέγιστα στο μέλλον.

    Το αποτέλεσμα ήρθε και εξαιτίας της στάσης που κράτησε η αντιπολίτευση και κυρίως οι εργαζόμενοι, εκτός βεβαίως από αυτή του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου ONEX Technologies κ. Ξενοκώστας , ιδιοκτήτριας των ναυπηγείων Σύρου και Ελευσίνας.

    Είναι τόσο απλό.

    «Απλά μαθήματα ιστορίας», όπως τιτλοφορείται και το βιβλίο Ιστορίας που εξέδωσε ο Άδωνις με την Ευγενία Μανωλίδου.

     

    Η Βόρεια Ελλάδα το «κλειδί» της κάλπης

    Σε σηματωρό για το αποτέλεσμα των εκλογών εξελίσσεται η Βόρεια Ελλάδα, όπου, σύμφωνα με μυστικές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που γίνονται για το Μέγαρο Μαξίμου, διαπιστώνεται «πίεση» στα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος, με φυγόκεντρες τάσεις προς τα δεξιά της ΝΔ και την αποχή.

    Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να επωφελούνται πολιτικά, με τα ποσοστά τους να παραμένουν στα επίπεδα του 2019 ή και να υποχωρούν, στο κυβερνητικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταστρωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάσχεσης της τάσης, με βασικό χαρτί τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στόχο την επαναπροσέγγιση των ποσοστών αυτοδυναμίας της προηγούμενης κάλπης.

    Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνέχεια των επισκέψεων που ήδη έχει πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός, όπως λένε στο Predator στενοί του συνεργάτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει και …δεύτερο γύρο στην Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία, συνομιλώντας με τους πολίτες και δίνοντας έμφαση στα μέτρα στήριξης που έλαβε η Κυβέρνηση και σε αυτά που θα ξεδιπλωθούν το 2023, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει το κομματικό ακροατήριο και να ενισχύσει το προεκλογικό μότο «το είπαμε το κάναμε».

    Βασικό νέο όπλο στο πολιτικό θηκάρι του Προέδρου της ΝΔ θα είναι και η αύξηση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, η οποία θα είναι η κορυφαία υπόσχεση για τη δεύτερη τετραετία.

    Κρατήστε και τις αναμενόμενες αναφορές Μητσοτάκη στον covid και τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς το βορειοελλαδίτικο «πλήγμα» στο κυβερνών κόμμα φαίνεται να έχει …αντιεμβολιαστική και «φιλοπουτινική» πτυχή.

     

    Το κομματικό τραπέζι του Π. Μαρινάκη στο Musique

    Τους γραμματείς της Νέας Δημοκρατίας προσκάλεσε προ ημερών, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, στο Musique στο Παγκράτι, στέκι του ιδίου αλλά καφέ στο οποίο είχε μαζέψει και τους συντάκτες του κυβερνητικού ρεπορτάζ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Η συζήτηση, μου λέει αυτήκοος μάρτυρας, παρά το χαλαρό και εορταστικό χαρακτήρα της…μάζωξης, όπως είναι αυτονόητο, είχε και προεκλογικό χαρακτήρα.

    Τις προβλέψεις για το αποτέλεσμα μπορείτε να τις υποθέσετε.

    Όπως και την έκφραση της αδήριτης ανάγκης τα στελέχη να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στην τελική ευθεία προς την κάλπη.

    Μαθαίνουμε ότι δεν έλειψαν και φωνές υπέρ της πρόωρης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, «τώρα που η αυτοδυναμία είναι εφικτή».

    Να ξέρετε ότι ο Παύλος Μαρινάκης – ο οποίος μαζί με τον Γιάνννη Μπρατάκο και τον Θανάση Νέζη έχει αναλάβει τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων- δίνει πολύ μεγάλη σημασία και στη συμμετοχή των γυναικών στην προσπάθεια της ΝΔ.

    Μάλιστα, έχει βάλει κι έναν αρκετά φιλόδοξο στόχο, με σαφές συμβολικό αλλά και πολιτικό περιεχόμενο.

    Σε εκλογικές περιφέρειες το ποσοστό των γυναικών υποψηφίων να ξεπερνά αυτό των ανδρών και να είναι οι δεύτεροι που θα αποτελούν το 40% της ποσόστωσης που ορίζει ο νόμος.

    Συμφωνούμε, διότι, μεταξύ άλλων οι κυρίες, συνήθως, τα καταφέρνουν καλύτερα στα ζητήματα της καθημερινότητας, καταλύτης για την επιτυχία στην πολιτική.

    Θα βάλει υποψηφιότητα με τη ΝΔ ο Πύρρος Δήμας;

    Πολλή συζήτηση προκάλεσε η παρουσία του Ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, με την προεκλογική «αγορά» να καταφεύγει στο σύνηθες αντανακλαστικό της πολιτικής σύμπλευσης του χρυσού αρσιβαρίστα με το κυβερνών κόμμα, ακόμα και από θέση υποψηφίου βουλευτή.

    Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει καταλήξει ακόμα στη σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, πηγές του Predator διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

    Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Πύρρος Δήμας, ο οποίος by the way, δεσμεύεται και από ένα βαρύ συμβόλαιο με την Ομοσπονδία Άρσης Βαρών των ΗΠΑ, όπου είναι ομοσπονδιακός προπονητής.

    Πάλι καλά, διότι, κάποιοι φαίνονταν έτοιμοι να επαναλάβουν τα περί …Δούρειων Ίππων.

    Η μάσκα του Γεραπετρίτη

    Εντύπωση προκάλεσε στον Predator το γεγονός ότι στα υπουργικά έδρανα κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο μόνος που φορούσε μάσκα για τον covid-19, ήταν ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης.

    Και μάλιστα, καθ’ όλη τη διάρκεια της πολύωρης διαδικασίας, την οποία παρακολούθησε επί μακρόν.

    Πάντως, ο Υπουργός Επικρατείας, λόγω ασθένειας, απουσίαζε από την τελευταία για το 2022 συνεδρίαση του Υπουργικού.

    Περαστικά.

     

    Το ρεύμα του Σπήλιου και οι άτυπες δημοσκοπήσεις

    Ενθαρρυντικά μήνυμα ενόψει εκλογών έρχονται για τη Νέα Δημοκρατία από συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

    Για παράδειγμα, η προσέλευση πολιτών -πάνω από 2500 άτομα απ’ ότι λένε παριστάμενες πηγές του Predator- στην εκδήλωση του Σπήλιου Λιβανού στο Μεσολόγγι.

    Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κι αντιπρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, είχε καλέσει φίλους και ψηφοφόρους για ανταλλαγή ευχών και, φυσικά, κουβέντα για τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά, η ανταπόκριση ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου.

    Και αυτό, πέρα από την διαφαινόμενη άνετη επανεκλογή του ίδιου του κ. Λιβανού, στον οποίον οι συμπολίτες του προδήλως αναγνωρίζουν το έργο του για την εκλογική του περιφέρεια, προκαλεί χαμόγελα και στα κεντρικά του κυβερνώντος κόμματος.

    Γιατί;

    Η Αιτωλοακαρνανία, παραδοσιακά, δίνει αποτέλεσμα το οποίο ταυτίζεται με το τελικό πανελλαδικό, και τέτοιες συγκεντρώσεις λειτουργούν ως δημοσκοπήσεις, άτυπες πλην όμως πιο κοντά στην πραγματικότητα.

    Πόσο μάλλον όταν αποτυπώνουν τη διεισδυτικότητα της ΝΔ -με βουλευτές όπως ο Λιβανός- σε μετριοπαθή κεντροδεξιά αλλά και κεντρώα και πασοκικά ακροατήρια, στον μεγαλύτερο αγροτικό νομό της χώρας.

     

    Η αντεπίθεση των Εμιράτων στη σκιά του Qatargate…

    Κάτω από τα ραντάρ πέρασε μια σημαντική -κατά την άποψη του Predator- εξέλιξη, εξαιτίας της ενασχόλησης (και σωστά) της δημοσιότητας με το Qatargate.

    Εξηγούμαι.

    To Διεθνές Επιμελητήριο του Dubai εγκαινίασε τρία νέα γραφεία-αντιπροσωπείες σε χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου, προδικάζοντας εξελίξεις κυρίως στα ενεργειακά.

    Ποιες είναι οι πρωτεύουσες- έδρες των Εμιρατινών;

    Το Κάιρο, το Τελ Αβιβ και …η Κωνσταντινούπολη.

    Στόχος του “Dubai Global” των ΗΑΕ είναι, μεταξύ άλλων, να επιταχύνει τις επενδύσεις σε τομείς εκτός πετρελαϊκής παραγωγής, από τα 1,4 τρις δηνάρια ΗΑΕ (ένα δηνάριο ισοδυναμεί με 0,26 του ευρώ) σήμερα, στα 2 τρις έως το 2026.

    Τι λέει γι’ αυτό η Αθήνα;

     

    …και το σχέδιο της Άγκυρας για ενεργειακό hub στη Θράκη

    Την ίδια ώρα, επιμένουν οι πληροφορίες από την Τουρκία, σύμφωνα με τις οποίες το καθεστώς Ερντογάν επιμένει στη δημιουργία ενεργειακού hub στην Ανατολική Θράκη.

    Μάλιστα, παράγοντες του Υπουργείου Ενέργειας της γείτονος βάζουν και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός ενός έτους.

    Φιλόδοξο; Μάλλον.

    Μήπως, από την άλλη, «κάτι τρέχει», διότι οι Τούρκοι, συνήθως, υλοποιούν τη στρατηγική τους. Κυρίως όταν εμπλέκονται και ξένοι επενδυτές.

    Πολλώ μάλλον όταν η Αλεξανδρούπολη «τους έχει μπει στο μάτι».