• Πολιτική

    Αποκλειστικό: Αυτά είναι τα επόμενα βήματα του Κυριάκου Πιερρακάκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας

    ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ

    ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ


    Την παρουσίαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Πιερρακάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο για τον απολογισμό και την επόμενη μέρα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας δημοσιεύσει σήμερα το mononews.

    Πέρα από τα ποσοτικά και τα ποιοτικά στοιχεία για τις αλλαγές που επήλθαν στην καθημερινότητα των πολιτών την τελευταία τριετία, και αποτυπώνουν το μετρήσιμο αποτέλεσμα του κυβερνητικού έργου στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μεταρρυθμίσεις που κυοφορούνται και το αμέσως προσεχές διάστημα θα αποτελούν μέρος της ψηφιακής ζωής μας.

     

    Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προετοιμάζει

    Την ίδρυση ατομικής επιχείρησης μέσα σε λίγα λεπτά, μέσω του gov.gr, καθώς τα πέντε στάδια που απαιτούνται μέχρι σήμερα, ενοποιούνται σε ένα, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται από έναν υπολογιστή ή ακόμα και από το κινητό, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην επιχειρηματικότητα.

    Την ψηφιοποίηση των ιατρικών εξετάσεων και των βεβαιώσεων νοσηλείας των πολιτών, επίσης μέσω του gov.gr, και την εφαρμογή MyHealth, όπου ήδη βρίσκονται οι ιατρικές συνταγές και τα παραπεμπτικά μας.

    Επίσης, μέσω του gov.gr, οι φοιτητές θα μπορούν να λάβουν ψηφιακά αντίγραφα του πτυχίου τους, λοιπούς τίτλους σπουδών, βεβαιώσεις και πιστοποιητικά που σχετίζονται με οποιονδήποτε κύκλο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Η επόμενη μέρα της Ψηφιακής Διακυβέρνησης περιέχει τονεμπλουτισμό και με επιπλέον έγγραφα του λεγόμενουGov.gr Wallet και στο πλαίσιο αυτό, το προσεχές διάστημα, στο δίπλωμα οδήγησης και την αστυνομική ταυτότητα, που ήδη  μπορεί να έχει ο πολίτης στο κινητό του, θα προστεθούν η άδεια και τα τέλη κυκλοφορίας, η ασφάλιση ή και το ΚΤΕΟ του αυτοκινήτου ή του δικύκλου, η κάρτα δακτυλίου, η κάρτα ανεργίας ή αναπηρίας κατά περίπτωση, με στόχο κάθε είδους ταυτότητα να βρίσκεται στην εφαρμογή.

    Καταλυτική για τον εν εξελίξει ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας θεωρείται και η δημοπράτηση έργων τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

    Ενδεικτικά, προχωρούν η ψηφιοποίηση εγγράφων και πληροφοριακών συστημάτων στη Δικαιοσύνη, το νέο σύστημα για το ποινικό μητρώο, το σύστημα ψηφιακής απομαγνητοφώνησης. Ανάλογες δράσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για τα ψηφιακά συστήματα του ΥΠΕΞ (κρυπτογράφηση κλπ). Δημοπρατούνται επίσης, έργα κυβερνοασφάλειας για όλο το Δημόσιο, αλλά και έργα που αφορούν τη συνολική λειτουργία του ελληνικού κράτους και έχουν σχέση με κάθε υπουργείο, με στόχο αφενός τη βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων του Δημοσίου, αφετέρου τη μείωση των ωρών που οι πολίτες χάνουν στις συναλλαγές τους στα γκισέ.

    Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στο πρόγραμμα μικροδορυφόρων, το οποίο επίσης, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, και το οποίο κρίνεται ως κρίσιμο, τόσο για θέματα εθνικής ασφάλειας και τηλεπικοινωνιών, όσο και για τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης, για παράδειγμα τις πυρκαγιές.

    Σε τελικό στάδιο είναι και η μετάφραση στα Αγγλικά των υπηρεσιών που περιλαμβάνει το gov.gr, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους αλλοδαπούς οι οποίοι επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν ή και τους λεγόμενους ψηφιακούς νομάδες οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα.

    Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Υπουργικό Συμβούλιο εδώ.

    Διαβάστε επίσης

    Πιερρακάκης: Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τα δίκτυα 5ης γενιάς ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη



    ΣΧΟΛΙΑ