• Πολιτική

    Πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός

    • Νένα Σώκου


    Με το όπλο παρά πόδα βρίσκονται υπουργοί, βουλευτές, αλλά και δημοσιογράφοι, περιμένοντας την ανακοίνωση του ανασχηματισμού ή αλλιώς, των διορθωτικών κινήσεων, όπως περιέγραψε ο πρωθυπουργός τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

    Πάντως, μέσα στην εβδομάδα που πέρασε είδαμε άλλη μια φορά το ίδιο «έργο», τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, να προαναγγέλλει τον ανασχηματισμό και στην συνέχεια τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να τον διαψεύδει.

    Η συζήτηση για τον ανασχηματισμό άνοιξε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στη διάρκεια του επίσημου ταξιδιού του στο Ισραήλ, όταν συνομιλώντας με δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, είπε ότι «είχαν κι αυτοί πρόσφατα ανασχηματισμό», μιλώντας για την κυβέρνηση του Ισραήλ.

    Όπως ήταν φυσικό, άνοιξε την όρεξη για ερωτήσεις, απαντώντας την πρώτη φορά  χιουμοριστικά: «Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό…».

    Την απάντηση αυτή την είχε δώσει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, όταν είχε ξεκινήσει η έντονη φημολογία για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    «Βέβαια, τώρα είναι καλοκαίρι…» συνέχισε στο διάλογο με τους δημοσιογράφους στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός. Και όταν οι δημοσιογράφοι επέμειναν απάντησε: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις».

    Αυτά είχαν γίνει στα μέσα Ιουνίου, διότι έκτοτε -θέλοντας να κατευνάσει και τις αγωνίες των ενδιαφερομένων- οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα διαψεύστηκαν από πηγές κοντά στον πρωθυπουργό, τουλάχιστον για το προσεχές διάστημα.

    Νύξη στο υπουργικό

    Νύξεις για τον χρόνο μέσα στον οποίο μπορεί να γίνει ο ανασχηματισμός, ή τουλάχιστον για το διάστημα μέσα στο οποίο δεν πρόκειται να γίνει, έδωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο:

    «Έχουμε και σήμερα μια πολύ πυκνή μεταρρυθμιστική ατζέντα να συζητήσουμε. Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εξαιρετικά σημαντική. Σημαντικές φορολογικές παρεμβάσεις. Περιορισμός στα πλαστικά μιας χρήσης αλλά και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Αποβλήτων, θα παρουσιαστούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Παρεμβάσεις στην Πολιτική Αεροπορία, στον Αθλητισμό, σημαντικά νομοσχέδια τα οποία έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη πολύ πυκνό νομοθετικό έργο το οποίο έχουμε δρομολογήσει μέχρι το τέλος του μήνα» είπε.

    Όπως φαίνεται και από την ατζέντα του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, τα νομοσχέδια έρχονται «βροχή» μέσα στο επόμενο διάστημα, μέχρι τα τέλη Ιουλίου: «Με λίγα λόγια, νομίζω ότι όλοι πρέπει να πάρουμε μία βαθιά ανάσα. Τις επόμενες εβδομάδες μας περιμένει πολλή και σκληρή δουλειά» είπε κλείνοντας την ομιλία του χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Με βάση τα παραπάνω, αυτό που μπορεί να εκτιμήσει κανείς είναι ότι ο χρόνος των αλλαγών τοποθετείται είτε προς τα τέλη Ιουλίου, λίγο πριν την ολιγοήμερη θερινή ανάπαυλα του Αυγούστου και αφού ολοκληρωθεί το νομοθετικό έργο, είτε προς τα τέλη Αυγούστου, δίνοντας το σήμα της επανεκκίνησης λίγο πριν από το δεύτερο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ.

    Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα έχει κλείσει έναν χρόνο ζωής, η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει -μάλλον- οριστικοποιηθεί, ενώ θα υπάρχει και καλύτερη εικόνα για την πορεία του τουρισμού ως προς τα έσοδα και τις αφίξεις. Επιπλέον, θα είναι σαφέστερη και η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα.

    Δείκτης για τον χρόνο των εξελίξεων είναι και το εάν θα υπάρξουν αλλαγές σε συγκεκριμένα υπουργεία, όπως το Τουρισμού, αφού μεσούσης της τουριστικής περιόδου είναι μάλλον δύσκολο να αλλάξουν πρόσωπα…



    ΣΧΟΛΙΑ