• Πολιτική

    Ο κύβος ερρίφθη: Έρχονται οι «διορθωτικές κινήσεις» στην κυβέρνηση – Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν

    • Νένα Σώκου
    Τηλεδιάσκεψη


    Τέλος στις φήμες για ανασχηματισμό έβαλε χθες ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας ο ίδιος από το Ισραήλ πως έχει στο μυαλό του όχι σαρωτικές αλλαγές, αλλά «διορθωτικές κινήσεις», όπως είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

    «Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού όταν ρωτήθηκε για τα σενάρια περί ανασχηματισμού. Όταν, δε, οι δημοσιογράφοι επέμεναν, πρόσθεσε: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις».

    Με άλλα λόγια, ο κύβος ερρίφθη, και σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αλλαγές θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών. Το είχε άλλωστε προαναγγείλει τη Δευτέρα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος είπε ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν στις αρχές Ιουλίου.

    Βέβαια, λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε διαψεύσει τα πάντα, λέγοντας ορθά-κοφτά πως θέμα ανασχηματισμού δεν υφίσταται.

    Η συζήτηση περί ανασχηματισμού στο Ισραήλ άνοιξε σχεδόν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους είπε ότι «είχαν κι αυτοί πρόσφατα ανασχηματισμό», μιλώντας για την κυβέρνηση του Ισραήλ. Όπως ήταν φυσικό, άνοιξε την όρεξη για ερωτήσεις, απαντώντας την πρώτη φορά  χιουμοριστικά: «Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό…».

    Την απάντηση αυτή την είχε δώσει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, όταν είχε ξεκινήσει η έντονη φημολογία για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    «Βέβαια, τώρα είναι καλοκαίρι…» συνέχισε χθες ο πρωθυπουργός.

    Και όταν οι δημοσιογράφοι επέμειναν απάντησε: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις».

    Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σαρωτικές αλλαγές στο υπουργικό σχήμα δεν θα υπάρξουν, ενώ και η φράση του πρωθυπουργού «διορθωτικές κινήσεις» μάλλον υπονοεί ότι δεν θα αλλάξουν βασικοί υπουργοί.

    Αν και όλα είναι ανοιχτά…

    Γιατί υπάρχουν και πληροφορίες πως υπάρχει δυσαρέσκεια για χειρισμούς σε συγκεκριμένα υπουργεία, όπως το Τουρισμού και το Εργασίας.

    Εκεί, πάντως, που θα υπάρξουν σίγουρα αλλαγές είναι στους υφυπουργούς, καθώς θα βρεθούν εκτός κυβερνητικού σχήματος όσοι δεν απέδωσαν.

    Αμετακίνητοι από τις θέσεις τους, πάντως, πρέπει να θεωρούνται οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου (Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Γρηγοριάδης), αν και πληροφορίες του Wiseman αναφέρουν ότι επίκειται υπουργοποίηση του Αλέξη Πατέλη. Σύμφωνα με την στήλη, θα πάρει υπουργείο, το οποίο δεν αποκλείεται να προκύψει από το σπάσιμο υφιστάμενου υπερ-υπουργείου.

    Φήμες για αλλαγή πόστου κυκλοφορούν και για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα. Σύμφωνα με αυτές, ο κ. Πέτσας πρόκειται να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας, από το οποίο φεύγει ο Γιάννης Βρούτσης.

    Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποχωρεί και ο Χάρης Θεοχάρης από το υπουργείο Τουρισμού και μένει να φανεί εάν την θέση του θα πάρει η Όλγα Κεφαλογιάννη.

    Επίσης, φημολογείται και η επιστροφή του Θεόδωρου Ρουσόπουλου, κυβερνητικού εκπροσώπου στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή.

    Αμετακίνητοι πάντως θεωρούνται με τα έως τώρα δεδομένα οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Υγείας Βασίλης Κικίλιας και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.



    ΣΧΟΛΙΑ