• Πολιτική

    Πώς Τσακαλώτος και Χουλιαράκης έκαναν μαγειρέματα στους προϋπολογισμούς επί ΣΥΡΙΖΑ

    Ο Θόδωρος Σκυλακάκης, o Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης


    Δεν είχαν τέλος οι λογιστικές αλχημείες επί ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς, ο Γιώργος Χουλιαράκης από το πόστο του επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ο προϊστάμενός του υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παίρνουν άριστα στην «δημιουργική λογιστική», αφού στον προϋπολογισμό του 2018 εμφάνιζαν αυξημένο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο είχε πραγματική ανάγκη η οικονομία για να πάρει μπροστά, ενώ στην ουσία είχαν παρκάρει πόρους σε φορείς του Δημοσίου.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έβγαλε χθες στη… σέντρα τις αλχημείες που ακολουθούσε το προηγούμενο οικονομικό επιτελείο για να εμφανίζει εντέλει υπερπλεονάσματα τα οποία στραγγάλιζαν την οικονομία. Στον προϋπολογισμό του 2018 εμφάνιζαν υποτίθεται επενδύσεις 6,237 δισ. ευρώ ενώ στην πραγματικότητα, με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, το ποσό αυτό ανερχόταν στα 4,972 δισ. ευρώ. Το 1,265 δισ. ευρώ ήταν «παρκαρισμένο» σε διάφορες ΔΕΚΟ.

    Στην ουσία αυτό που συνέβαινε επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν να παρουσιάζονται ως δαπάνες δημοσίων επενδύσεων μεταφορές πόρων από την κεντρική κυβέρνηση σε νομικά πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς στην πραγματικότητα να πραγματοποιείται εντός του έτους αναφοράς καμία πραγματική επενδυτική δαπάνη.

    Όπως άλλωστε είπε χθες ο κ. Σκυλακάκης, «το 2018 για παράδειγμα ενώ όλες οι πραγματικές επενδυτικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης, με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου ήταν 4.972 εκ. ευρώ με «παρκάρισμα πόρων» το ΠΔΕ εμφάνισε υποτίθεται επενδύσεις 6.237 εκ. ευρώ. Φέτος οι πραγματικές επενδυτικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης από τα προσωρινά στοιχεία (μέχρι το Νοέμβριο το σύνολο των σχετικών δαπανών είχε φτάσει τα 3, 692 δισ. ευρώ έναντι 2,891 δισ. ευρώ του ενδεκαμήνου του 2018), εκτιμάται ότι θα κλείσουν στο επίπεδο του 2018 ή λίγο μεγαλύτερες. Συνοδεύονται όμως από πολύ καλύτερη εκτέλεση από πλευράς εσόδων και ιδίως εσόδων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία είναι αυξημένα κατά 229 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Κάτι που σημαίνει ότι ήδη από φέτος -στον πολύ περιορισμένο χρόνο που διέθετε αυτή η κυβέρνηση- έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται βελτίωση στην πραγματική εκτέλεση του ΠΔΕ, που θα είναι θεματικά μεγαλύτερη το 2020».

    Τα λογιστικά μαγειρέματα του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποκαλύψει από τις 19 Νοεμβρίου το mononews.gr. Σύμφωνα με πληροφορίες κι ενώ η κυβέρνηση είχε σχεδόν τέσσερις μήνες στο τιμόνι της χώρας παρατηρήθηκε ότι στην Αττικό ΜΕΤΡΟ, το ΕΤΕΑΝ και αλλού ότι περισσότερο από 1 δισ. ευρώ ήταν η υποεκτέλεση δαπανών, ενώ την ίδια στιγμή η φορολογία στραγγάλιζε επαγγελματίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

    Για το 2020 στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ειδικού αποθεματικού, από όπου οι ΔΕΚΟ και οι άλλοι εποπτευμόμενοι φορείς του Δημοσίου θα αντλούν χρήματα ανάλογα με τις ανάγκες τους. Για παράδειγμα, αν οι ανάγκες ενός φορέα του Δημοσίου υπολογίζονται στα 700 ή στα 800 εκατ. ευρώ, θα εγγράφεται ποσό 500 εκατ. ευρώ και ό,τι χρειαστεί από το ποσό αυτό και πάνω θα χορηγείται βάσει πραγματικών αναγκών.



    ΣΧΟΛΙΑ