• Πολιτική

    Πώς τα ΕΛΤΑ «σκοτώνουν» κόσμο

    Αντώνης Κεφαλάς

    Αντώνης Κεφαλάς


    Η ιστορία είναι σύντομη, περιεκτική και αληθινή.

    Την Δευτέρα το βράδυ, μετά την Πρωτοχρονιά, πολίτης μεγάλης ηλικίας και με δύο υποκείμενα νοσήματα αισθάνεται κούραση και πονόλαιμο. Τρίτη πρωί είναι μία χαρά αλλά μέχρι το βράδυ τα συμπτώματα έχουν επιστρέψει. Το self-test δείχνει… καραμπινάτο covid. Τετάρτη πρωί, σε συνεννόηση με τον γιατρό του, κάνει rapid που είναι φυσικά θετικό και «ανεβαίνει» στην πλατφόρμα.

    Ο γιατρός συνταγογραφεί αντιικό – που ο πολίτης δικαιούται λόγω της κατάστασης του. Η καταχώρηση του αιτήματος και η έγκριση από το ΗΔΙΚΑ ολοκληρώνονται άμεσα – σε διάστημα λιγότερο από 1 ώρα.

    Μέχρι εδώ καλά. Τα προβλήματα ξεκινούν αμέσως μετά.
    Στην διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας η ειδοποίηση του ΗΔΙΚΑ συνοδευόταν από μία εξουσιοδότηση προς τα ΕΛΤΑ να παραλάβουν το φάρμακο και να το φέρουν στο σπίτι του αρρώστου.

    Τώρα που έξαρση δεν υπάρχει, αυτή η εξουσιοδότηση, κατά ένα παράξενο τρόπο, έχει εξαφανιστεί.

    Υποψιασμένος ο πολίτης αρχίζει να ψάχνει στο διαδίκτυο. Εκεί ανακαλύπτει διάφορα παράδοξα – π.χ. τα μισά από τα χρήσιμα τηλέφωνα που καταχωρεί στο site του ο ΕΟΠΥΥ δεν…υπάρχουν—αλλά γι’ αυτά σε άλλο σχόλιο.

    Ανακαλύπτει επίσης την φόρμα της εξουσιοδότησης προς τα ΕΛΤΑ. Κανένας δεν τον έχει ενημερώσει ότι η διαδικασία άλλαξε. Απλά ήταν υποψιασμένος.
    Αισίως έχουμε φτάσει την Πέμπτη. Είναι πάγια η ιατρική διαπίστωση ότι σε περιπτώσεις ασθενών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα η ταχεία χορήγηση των αντιικών φαρμάκων είναι ενδεδειγμένη, διότι φέρνει καλύτερα αποτελέσματα.

    Τα ΕΛΤΑ, όμως, έχουν ωράρια που βολεύουν συνδικαλιστικά. Η Παρασκευή είναι των Φώτων, το Σάββατο είναι του Αι Γιαννιού, η Κυριακή είναι …Κυριακή.
    Χωρίς φάρμακα λόγω ΕΛΤΑ, ο πολίτης υποχρεώνεται την Κυριακή να πάει σε νοσοκομείο διότι η οξυγόνωση του αίματος είχε πέσει στο 89—επίπεδο οριακά αποδεκτό.

    Τα ΕΛΤΑ, ως κρατικός οργανισμός, έχει αναλάβει ένα κρίσιμο έργο: να παραδίδει φάρμακα σε πολίτες που τα έχουν άμεση και απόλυτη ανάγκη γιατί διαφορετικά κινδυνεύει η ζωή τους.

    Τα ΕΛΤΑ αποδείχθηκαν ανίκανα να εκτελέσουν αυτό το κρίσιμο έργο. Αν η μόλυνση αυτήν την εποχή δεν ήταν με την εξασθενημένη παραλλαγή του covid, ο πολίτης θα είχε καταλήξει διασωληνωμένος και με την ζωή του σε κίνδυνο.

    Όσοι βιαστούν να υπερασπιστούν τους «συνδικάλες» των ΕΛΤΑ θα συμφωνήσω. Αυτοί μπορούν να ζητούν ότι θέλουν. Το κακό ξεκινά από την διοίκηση.

    Όταν επιφορτίζεσαι με τόσο κρίσιμη για την ζωή ευθύνη, οφείλεις ως διοίκηση να έχεις προβλέψει την ύπαρξη του λεγόμενου skeleton crew, μίας ελάχιστης σε αριθμό ομάδας εργαζομένων που να είναι σε θέση να διεκπεραιώνουν τα επείγοντα περιστατικά ζωής. Κι αν δεν το έχεις κάνει δεν είσαι κατάλληλος για την θέση.

    Το θέμα δεν είναι αν τα ΕΛΤΑ είναι κρατικά ή ιδιωτικά. Ούτε αν βρίσκονται σε περίοδο αναδιάρθρωσης, εκσυγχρονισμού (τρομάρα μου), αναδιάταξης. Η διοίκηση όφειλε να είχε φροντίσει για την ανταπόκριση του οργανισμού σε θέματα ζωής ή (πιθανώς) θανάτου.

    Για τα χάλια της ιστοσελίδας του ΕΟΠΥΥ θα επανέλθουμε.

     

    Διαβάστε επίσης:
    Τι φέρνει το 2023 στις αγορές – Πώς θα κινηθούν μετοχές, συνάλλαγμα, ομόλογα, εμπορεύματα



    ΣΧΟΛΙΑ