• Πολιτική

    Πώς η κωλυσιεργία του υπ. Εθνικής Άμυνας οδήγησε σε ένα ακόμα «όχι» της Τουρκία στο αίτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών


    Όπως ήταν αναμενόμενο, οι τουρκικές δικαστικές Αρχές απέρριψαν για μια ακόμα φορά το αίτημα άρσης της προσωρινής κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης από την 1η Μαρτίου.  Πλέον, ο Άγγελος Μητρεώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης θα επιστρέψουν στις τουρκικές φυλακές, περιμένοντας για αρκετό ακόμα διάστημα μέχρι να εξεταστεί το νέο αίτημα που αναμένεται να καταθέσουν.

    Ωστόσο, η σημερινή κατάληξη θα μπορούσε να είναι διαφορετική, αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών είχε υλοποιήσει την απόφασή του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικού Επιτελείου (ΣΑΓΕ),πριν από περίπου ένα μήνα. Σύμφωνα με αυτή, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα μπορούσαν να δηλώσουν ως τόπο κατοικίας το ελληνικό προξενείο στην Τουρκία.

    Η απόφαση του ΣΑΓΕ είχε αφήσει από την πρώτη στιγμή αρκετά ερωτηματικά, με βασικότερο από τα οποία ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να δηλωθούν ως μέλη της διπλωματικής αντιπροσωπίας της Ελλάδας στην Τουρκία, όντας στρατιωτικοί και… φυλακισμένοι. Παράλληλα, θα έπρεπε να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις που πιθανότατα θα έβαζε η Άγκυρας στο να εγκρίνει τη δημιουργία τέτοιων θέσεων. Άλλωστε μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στρατιωτικοί βοηθοί του ακολούθου άμυνας στην ελληνική πρεσβεία στην Τουρκία, ενώ η τοποθέτησή τους στη διπλωματική αποστολή (ακόμα κι αν αποστρατεύονταν) θα έπρεπε να τύχει της έγκρισης της Άγκυρας.

    Από την στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, πάντως, εκφραζόταν αισιοδοξία για την πορεία της υπόθεσης, μετά την απόφαση που είχαν λάβει, μελετώντας διάφορες λύσεις για να ξεπεράσουν τον σκόπελο της Τουρκίας.

    Ένα μήνα μετά, και ενώ ήταν γνωστός ο ελιγμός που είχε προταθεί, καμία πολιτική δράση δεν ακολούθησε. Τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια απόφαση που να λύνει το πρόβλημα. Και αυτό παρά το γεγονός πως σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη η λύση στο πρόβλημα φαίνεται πως είχε βρεθεί, καθώς ο ίδιος είχε προαναγγείλει πριν από μια εβδομάδα πως θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την άρση της προσωρινής κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών!

    Αποτέλεσμα της κωλυσιεργίας του υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν ακόμα ένα αίτημα αποφυλάκισης να καταλήγει στο «καλάθι των αχρήστων».

    Για τον κ. Καμμένο φαίνεται πως προείχαν οι… στιγμές ξεκούρασης στο Μονακό. Την ίδια ώρα, 111 ημέρες μετά την σύλληψη τους, οι στρατιωτικοί και οι οικογένειές τους θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν υπομονή, περιμένοντας ακόμα τους υπεύθυνους να υλοποιήσουν τις αποφάσεις τους…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέο τουρκικό «όχι» στην αποφυλάκιση Κούκλατζη και Μητρετώδη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την άρση της προσωρινής κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών



    ΣΧΟΛΙΑ