• Πολιτική

    Ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή η τροπολογία για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στην Τουρκία


    Με καθυστέρηση 2 μηνών εισήχθη στην Βουλή η τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ξεπεραστούν τα προσχηματικά εμπόδια που θέτει η Τουρκία στην απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Ανδριανούπολη, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλαζτη.

    Η τροπολογία, που για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας αποφασίστηκε να προωθηθεί από τους ΑΝΕΛ ως «βουλευτική » με υπογράφοντα τον Κώστα Κατσίκη, προβλέπει την καταβολή ειδικής μηνιαίας αποζημίωσης στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που, σε καιρό ειρήνης, τελεί υπό συνθήκες στέρησης της προσωπικής του ελευθερίας (προσωρινή κράτηση, φυλάκιση ή ομηρία) σε χώρα του εξωτερικού.

    Όπως, μάλιστα, δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, «την Παρασκευή υπάρχει δικαστήριο (στην Τουρκία). Δεν μπορούσα να το αφήσω έτσι».

    Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία πάντως δεν έλειψαν να ασκήσουν κριτική για την πολύμηνη καθυστέρηση της κυβέρνησης να την καταθέσει, με αποτέλεσμα να χαθεί η προηγούμενη προσφυγή των δύο στρατιωτικών στην τουρκική Δικαιοσύνη.

    Η Τουρκία συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και είναι ύποπτοι διαφυγής. Με την τροπολογία αναμένεται να ασκηθεί νομικά πίεση στην Άγκυρα, ώστε να αφεθούν ελεύθεροι, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους.

    Υπενθυμίζεται πάντως πως η αρχική απόφαση των υπεύθυνων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί να δηλωθούν ως μέλη της ελληνικής πρεσβείας ή να δηλώσουν ως τόπο κατοικίας το προξενείο στην Ανδριανούπολη, κάτι που όμως δεν φαίνεται πως κατέστη δυνατόν. Μένει να αποδειχθεί τις επόμενες ημέρες αν η τροπολογία που κατέθεσαν οι ΑΝΕΛ θα έχει τα νομικά αποτελέσματα που προσδοκά η ελληνική πλευρά.



    ΣΧΟΛΙΑ