• Πολιτική

    Η πρωτοφανής «ανάγνωση» Τσαβούσογλου της συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας για τις ΑΟΖ

    • NewsRoom
    Τσαβούσογλου

    Μεβλούτ Τσαβούσογλου


    Τη δική της ερμηνεία στην συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για τον καθορισμό των ΑΟΖ δίνει η Τουρκία. Σε ένα πρώτο σχόλιο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι η συμφωνία δεν δίνει στην Ελλάδα πλήρη επήρεια σε τρία νησιά του Ιουνίου, την Κεφαλλονιά, τους Οθωνούς και τους Στροφάδες.

    Μάλιστα, είπε: «Γι’ αυτό κατηγόρησε ο Κοτζιάς την συμφωνία αυτή».

    Μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Τσαβούσογλου σχολίασε ότι η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία δεν αφορά το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

    Πρόσθεσε πως το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έδωσε πλήρη επήρεια στα τρία αυτά νησιά του Ιονίου «είναι θετικό για εμάς και μας δίνει δίκαιο για τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Εμείς με τη Λιβύη ενδέχεται να υπογράψουμε συμφωνία και να κάνουμε βήματα έτσι ώστε να κάνουμε έρευνες και γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα τους.»

    «Δεν υπάρχει κάτι που να μας απασχολεί. Η συμφωνία αφορά το Ιόνιο Πέλαγος. Δεν υπάρχει κάτι σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» τόνισε, χαρακτηριστικά.

    Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναγνώρισε, πάντως, ότι «αποτελεί μια σημαντική συμφωνία όσον αφορά την εξέλιξη των γεγονότων», καθώς «μέχρι τώρα, η Ελλάδα ήθελα τα νησιά και οι βράχοι να θεωρούνται ‘ηπειρωτική χώρα’».

    Επανέλαβε, μάλιστα, την πάγια θέση της Άγκυρας ότι τα νησιά δεν μπορούν να ασκήσουν πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα, όπως ακριβώς ισχύει με τις ηπειρωτικές περιοχές.

    Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επιτέθηκε στην Ελλάδα και με αφορμή τα θρησκευτικά ζητήματα.

    «Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα, που μπορεί να μας μιλήσει για τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων. Η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς τζαμί».

    Ειδική αναφορά έκανε και στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, την οποία -για ακόμη μία φορά- χαρακτήρισε ως «τουρκική».



    ΣΧΟΛΙΑ