• Πολιτική

    Πόλωση μέχρις εσχάτων η συνέπεια της ανόδου Ανδρουλάκη – Στόχος να διατηρηθεί το δίπολο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πόλωση μέχρις εσχάτων η συνέπεια της ανόδου Ανδρουλάκη – Στόχος να διατηρηθεί το δίπολο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ

    Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), Νίκος Ανδρουλάκης


    Το πολύ ισχυρό ρεύμα του Νίκου Ανδρουλάκη ως φαινόμενο των δημοσκοπήσεων , που φαίνεται ότι παγιώνεται, συνιστά μια ανατροπή που έχει προβληματίσει όχι μόνο τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Σε σημείο που η εικόνα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, ΝΔ 30%, ΣΥΡΙΖΑ 20%, ΚΙΝΑΛ 15%, να έχει γίνει η αιτία της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης των τελευταίων (πολλών) ημερών. Και να γιατί: Σύμφωνα με τα ποσοστά των ερευνών διαμορφώνεται ένα νέο πολιτικό σκηνικό που δεν είναι δικομματικό .

    Το σύστημα εμφανίζεται ως τρικομματικό, που εύκολα θα γίνει πολυκομματικό, αν παγιωθεί η απλή αναλογική. Κατάσταση … απίστευτη (πλην των εκλογών του 2012) για τα τελευταία 70 χρόνια.

    Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αλλάξουν τα ποσοστά που εικονίζουν οι δημοσκοπήσεις και να διαμορφώσουν ξανά «δικομματικά ποσοστά». Ήδη η κυβέρνηση παρουσιάζει ως δεδομένη (και μάλιστα ως ευεργετική) την προσφυγή σε δεύτερες εκλογές, αφού με την απλή αναλογική πρέπει η ΝΔ να προσεγγίσει το 50% για να αποκτήσει πλειοψηφία.

    Αλλά και με το δικό της πλειοψηφικό σύστημα, η ΝΔ πρέπει να υπερβεί το 37,5% για να αποκτήσει 151 βουλευτές (υπολογίζοντας σε 8 % ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής).

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξαρχής δηλώσει (δεσμευτεί) ότι το κόμμα του δεν θα επιδιώξει συνεργασία με άλλο κόμμα και ότι θέλει  αυτοδυναμία. Αν η ΝΔ δεν έχει 37% στις κανονικές (τις πρώτες) εκλογές της απλής αναλογικής και μετά από τις δεύτερες, όπως πιθανολογούν οι δημοσκοπήσεις προκύψει εκ νέου ανάγκη συμμαχικής κυβέρνησης, τι θα κάνει;

    Τρίτες εκλογές, λένε τα κυρίαρχα σενάρια. Όμως κάποιοι (και κοντινοί του πρωθυπουργού) χτυπούν καμπανάκι σχετικά. «Μήπως βρεθούμε σε χειρότερη θέση; Μπορεί ένα ποσοστό λογικών  ψηφοφόρων που μας επιλέγουν για λόγους σταθερότητας  να θελήσουν να μας τιμωρήσουν για την αναμπουμπούλα που θα προκληθεί», λένε. Ενδεχόμενο για το οποίο δεν κινδυνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ: ψηφοφόροι που ανέχονται τον Παύλο Πολάκη, μάλλον είναι υπέρ των συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων για να απολαμβάνουν ανάμεσα στα άλλα και τα προβλήματα που δημιουργεί η συμπεριφορά του.

    Είτε τους ακούσει ο πρωθυπουργός και αλλάξει τον εκλογικό νόμο, που το κόμμα του άλλαξε το 2019, είτε όχι (προς το παρόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης απορρίπτει τις εισηγήσεις),  η ΝΔ θα κάνει ό,τι μπορεί για να πλησιάσει το 37%. Είναι κρισιμότερο για την ηγεσία της να το πετύχει ώστε να εξασφαλίσει τις διπλές εκλογές και τη νέα διακυβέρνηση από όσο για τον Αλέξη Τσίπρα να κρατηθεί στο 20%.

    Για να το καταφέρει , η ΝΔ θα επιτίθεται στο ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), επιδιώκοντας να υιοθετηθεί η γνώμη ότι το ΚΙΝΑΛ ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι παρά ένας νέος Αλέξης Τσίπρας.

    Όμως η αποδυνάμωση του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) συμφέρει απολύτως και τον Αλέξη Τσίπρα. Οι λόγοι γνωστοί και πρώτα από όλα για να μην αμφισβητηθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κι αναγκαστεί σε παραίτηση από την αρχηγία.

    Οδηγούμαστε λοιπόν σε εκλογές όπου στόχος των δύο μεγαλύτερων κομμάτων θα είναι η εξόντωση του τρίτου, όχι απλώς για να νικήσουν αλλά για να συνεχιστεί ο δικομματισμός, που συμφέρει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.

    Και η πόλωση είναι μπροστά!

    Διαβάστε επίσης

    Κύκλοι ΝΔ για εξεταστική: Η επιχείρηση σπίλωσης γύρισε μπούμεραγκ στον ΣΥΡΙΖΑ, οι μάσκες έπεσαν

    Οικονόμου για Τσίπρα: Προσπαθώντας να πλήξει την κυβέρνηση, χρεοκοπεί πολιτικά ο ίδιος

    Ανδρουλάκης σε αγρότες: Άμεσες και στοχευμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ