• Top Stories

    Τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο: Ανθρωποκυνηγητό χωρίς …πρόσωπο – Η γερμανική αστυνομία δεν ξέρει ποιον αναζητά


    Σε ένα ανελέητο ανθρωποκυνηγητό δίχως …πρόσωπο επιδίδονται οι γερμανικές αρχές για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών που αιματοκύλισαν το Βερολίνο. 

    Μετά το φιάσκο με τη σύλληψη ενός Πακιστανού που θεωρήθηκε ότι ήταν ο μακελάρης αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά του Βερολίνου, ουσιαστικά οι έρευνες των γερμανικών αρχών βρίσκονται στο σημείο μηδέν.

    Ο Μάικλ Μπεχρέντ, αστυνομικός συντάκτης της γερμανικής Die Welt, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η αστυνομία δεν έχει ιδέα ποιον αναζητά. Δεν έχουν ούτε όπλο, ούτε στοιχεία DNA.» Ανέφερε, ακόμη, ότι οι αξιωματικοί της γερμανικής αστυνομίας σαρώνουν τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας αλλά «μέχρι τώρα δεν έχουν στα χέρια τους καμία συγκεκριμένη πληροφορία, είναι εντελώς ασαφές το τι ψάχνουν».

    Οι Αρχές εξετάζουν 500 στοιχεία

    Οι προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη του τρομοκρατικού χτυπήματος του Βερολίνου συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με τον επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας (ΒΚΑ) να δηλώνει «σχετικά σίγουρος» ότι σύντομα οι αρχές θα σημειώσουν επιτυχία αφού έχουν πάνω από 500 στοιχεία που μπορεί να τους οδηγήσουν στον δράστη.

    Εκτός απ’ τις καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων, η αστυνομία έχει συλλέξει και επεξεργάζεται τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα ίχνη DNA, που βρέθηκαν στο φορτηγό. Συγχρόνως αναζητούν το κινητό του δράστη με δεδομένα GPS απ’ το βράδυ της επίθεσης, ώστε να εντοπίσουν τις κινήσεις του. Τις έρευνες πάντως δυσχεραίνει η απουσία μιας, έστω και συγκεχυμένης περιγραφής των χαρακτηριστικών του δράστη, γι’ αυτό και η αστυνομία έχει απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις στο κοινό για βοήθεια στην ταυτοποίηση του μακελάρη.

    Πιθανό ο δράστης να είχε συνεργό

    H αστυνομία λέει ότι μπορεί να μην ήταν μόνον ένας ο δράστης, ότι ενδέχεται να διαφεύγουν περισσότεροι, πιθανώς οπλισμένοι κι οι αρχές ενέτειναν τα μέτρα ασφαλείας στη γερμανική πρωτεύουσα.

    «Βιαστήκαμε να πανηγυρίσουμε»

    Εκπρόσωπος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας δήλωσε στην Bild ότι «Βιαστήκαμε να πανηγυρίσουμε». Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο υπήρχαν 132 στοιχεία για τον δράστη, αλλά πολλά είναι αντικρουόμενα όσον αφορά τα ρούχα που φορούσε και τα τραύματά του. Οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν ποιον έπρεπε να αναζητήσουν.

    Ο αυτόπτης μάρτυρας έχασε τον δράστη απ’ τα μάτια του

    Ένας αυτόπτης μάρτυρας ακολούθησε τον δράστη πεζή κι ενημέρωσε την αστυνομία. Ωστόσο, κάποια στιγμή τον έχασε απ’ τα μάτια του κι έδωσε μόνον μια ασαφή περιγραφή του υπόπτου.

    Μεγάλες ευκαιρίες να κρυφθεί ο δράστης

    Το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος έχει πολλούς οπαδούς και υποστηρικτές στη γερμανική πρωτεύουσα και δεν αποκλείεται κάποιος απ’ αυτούς να πρόσφερε καταφύγιο στον δράστη.

    Πηγές στις αντιτρομοκρατική υπηρεσία λένε ότι «υπάρχουν κάπου 50 άτομα στο Βερολίνο που θα μπορούσαν να εξαπολύσουν τρομοκρατική επίθεση. Αν προσθέσει κανείς σ’ αυτούς κι έναν μεγάλο αριθμό υποστηρικτών τότε ακούγεται εντελώς ρεαλιστικός ένας αριθμός 500 ατόμων».

    Τι ήξεραν οι Ιάπωνες;

    Πληροφορίες των τελευταίων ωρών αναφέρουν ότι οι Ιάπωνες τουρίστες στο Βερολίνο είχαν προειδοποιηθεί, πολλές ημέρες πριν από την επίθεση, να αποφύγουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές. Οι ιαπωνικές αρχές θεωρούν ότι οι ζώνες των υπαίθριων εορταστικών παζαριών είναι ζώνες υψηλού κινδύνου για τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα. Η προηγούμενη εμπειρία του Παρισιού, του αεροδρομίου των Βρυξελλών κ.λ.π, ήταν αρκετή για να θέσουν εκ των προτέρων σε κατάσταση ετοιμότητας τους Ιάπωνες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βερολίνο: Τραγικό λάθος από τη γερμανική αστυνομία- Ελεύθερος και οπλισμένος παραμένει ο δράστης της αιματοχυσίας(video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Βερολίνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε συναγερμό όλη η Ευρώπη από τον εφιάλτη της τρομοκρατίας



    ΣΧΟΛΙΑ