• Πολιτική

    Σταύρος Ψυχάρης: Κακουργηματική δίωξη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

    Ψυχάρης - ΔΟΛ


    Αντιμέτωπος με δύο (νέες) κακουργηματικές κατηγορίες είναι από σήμερα ο πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη Σταύρος Ψυχάρης. Μετά από πολύμηνη εισαγγελική έρευνα, σε βάρος του εκδότη και επιχειρηματία ασκήθηκε ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή περίπου 45 εκατομμυρίων ευρώ και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Στις πιο κρίσιμες ημέρες του ΔΟΛ και τις πλέον αγωνιώδεις για τους εκατοντάδες εργαζομένους του, ο επικεφαλής του ιστορικού συγκροτήματος έχει πλέον και μεγάλες προσωπικές φουρτούνες. Η άσκηση της ποινικής του δίωξης –«συμπτωματικά» ή κατά ειρωνεία της τύχης – έρχεται την ίδια μέρα που κορυφώνεται η κρίση στο δημοσιογραφικό συγκρότημα και δίνεται η ύστατη μάχη για την ανεύρεση λύσης επιβίωσης.

    Η ποινική έρευνα για τα οικονομικά του κ.Ψυχάρη άρχισε από τους οικονομικούς εισαγγελείς. Στο πλαίσιο της μεγάλης προκαταρκτικής εξέτασης για τα δάνεια των ΜΜΕ και στο σκέλος που αφορούσαν στα δάνεια του ΔΟΛ, οι εισαγγελείς σχημάτισαν δύο ανεξάρτητες δικογραφίες για τον εκδότη: η πρώτη για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες και η δεύτερη για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή.

    Ακολούθησε έλεγχος του ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου). Ερευνήθηκαν τραπεζικές καταθέσεις, κινήσεις και δηλωθέντα εισοδήματα του κ.Ψυχάρη από το 2000 και μετά. Το πόρισμα φέρεται να κατέληξε σε αποκλίσεις ύψους περίπου 45 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ των τραπεζικών καταθέσεων και των δηλωθέντων εισοδημάτων του επικεφαλής του ΔΟΛ.

    Η δικογραφία διαβιβάστηκε το φθινόπωρο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών όπου ο εκδότης κλήθηκε σε ανωμοτί εξηγήσεις για αυτή την «τρύπα» των 45 εκατομμυρίων που –κατά το πόρισμα- προέκυψε στα οικονομικά του στοιχεία. Στο πολυσέλιδο υπόμνημά του ο κ.Ψυχάρης αρνήθηκε τη διάπραξη αξιόποινης πράξης. Ωστόσο, οι εξηγήσεις και τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισε προφανώς κρίθηκαν ανεπαρκή.

    Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης η δικογραφία του εκδότη αναμένεται να χρεωθεί σε ανακριτή, ο οποίος και θα διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση.

    Η πρώτη δίωξη για τα δάνεια

    Η υπόθεση της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι η δεύτερη κακουργηματική δίωξη που ασκείται σε βάρος του Σταύρου Ψυχάρη. Η πρώτη ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία.

    Αφορούσε σε προσωπικά δάνεια του επιχειρηματία, συνολικού ύψους (κατά εισαγγελικές πηγές) περίπου 57 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία κρίθηκε ότι δεν ελήφθησαν χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις. Αντίθετα, για τα εταιρικά δάνεια του κ. Ψυχάρη, η εισαγγελική έρευνα κατέληξε ότι είναι εξασφαλισμένα και εξυπηρετούνται.

    Τότε ο ΔΟΛ σχολίαζε σε ανακοίνωση του για την άσκηση δίωξης μόνο για τα προσωπικά δάνεια του επικεφαλής του:

    «Η χρηματοδότηση αυτή – απολύτως διαφανής όπως και οι άλλες – χρησίμευσε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, στην εξαγορά των μετοχών της μειοψηφίας και στην έξοδο του ΔΟΛ από το Χρηματιστήριο. Και είναι αυτή που επέτρεψε την αναδιάρθρωση του συνολικού δανεισμού του Οργανισμού, την ενίσχυσή του εν καιρώ κρίσεως αλλά και τη βελτίωση της θέσεως των τραπεζών. Και η χρηματοδότηση αυτή χορηγήθηκε νομίμως, έχει τις ίδιες εξασφαλίσεις με τα λοιπά δάνεια του Οργανισμού και εξυπηρετείται κανονικά κατά τους όρους των συμβάσεων. Γιατί η δανειοδότηση αυτή διαφέρει από τις άλλες, γιατί μία τράπεζα κρίθηκε ότι ενήργησε διαφορετικά από ότι οι άλλες δύο, γιατί ένα δάνειο που είναι εξασφαλισμένο και εξυπηρετείται όπως και τα υπόλοιπα τυγχάνει διαφορετικής μεταχειρίσεως, αποτελεί μυστήριο που ασφαλώς θα λύσει η περαιτέρω δικαστική έρευνα, στην οποία – εννοείται – προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη. Όμως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα σημεία των καιρών – την συστηματική ποινικοποίηση των πιστώσεων και την επιθετική πολιτική ρητορεία ορισμένων κατά των ΜΜΕ – που διαμορφώνουν το όζον πολιτικό περιβάλλον στο οποίο η χώρα κινείται. Αντιλαμβανόμεθα καλύτερα από όλους τη σκοπιμότητα που το περιβάλλον αυτό υπηρετεί. Ξέρουμε επίσης ότι είναι προσωρινό».

    Η τρίτη ποινική εκκρεμότητα του κ.Ψυχάρη, η δίκη του για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες, σε βαθμό πλημμελήματος, αναβλήθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, για τον ερχόμενο Μάρτιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλη κυκλοφορίας: Ανατροπές της τελευταίας στιγμής – Νόμιμοι τρόποι για να μην πληρώσετε

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τρομοκρατία στην Ευρώπη: Χριστούγεννα με το δάχτυλο στη σκανδάλη σε Ιταλία, Γαλλία και Αγγλία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φόρος σταθερής τηλεφωνίας: «Βόμβα» στους λογαριασμούς και στο Internet – Πόσο θα πληρώνω και από πότε



    ΣΧΟΛΙΑ