• Πολιτική

    «Ψυχρός πόλεμος» Ομπάμα – Πούτιν με μαζικές απελάσεις διπλωματών

    • Contributor
    Πούτιν Ομπάμα


    Σε ένα είδος νέου «ψυχρού πολέμου» τείνουν να εξελιχθούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, μετά τις μαζικές απελάσεις ρώσων διπλωματών στις οποίες προχώρησαν οι ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον, θεωρώντας υπεύθυνη την Μόσχα για τις κυβερνοεπιθέσεις στις ΗΠΑ αλλά και κατηγορώντας την κυβέρνηση Πούτιν για άμεση ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, προέβη στην απέλαση 43 ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ, έκλεισε δύο ρωσικές κτιριακές εγκαταστάσεις στη Νέα Υόρκη και το Μέριλαντ.

    Όπως δήλωσε χθες αμερικανός αξιωματούχος, οι ρώσοι διπλωμάτες έχουν 72 ώρες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση στις δύο εγκαταστάσεις από το μεσημέρι της Παρασκευής.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις δεν περιορίζονται σε αυτά τα μέτρα, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ θα θα προβούν σε νέες κινήσεις, «τη στιγμή που θα το επιλέξουμε», και «συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων οι οποίες δεν θα γνωστοποιηθούν στο κοινό».

    Στην πρώτη της αντίδραση, η Μόσχα χαρακτήρισε «πολιτικό πτώμα» τον Μπαράκ Ομπάμα. Οι κυρώσεις αποτελούν τον «επιθανάτιο ρόγχο πολιτικών πτωμάτων», υποστήριξε ο Κονσταντίν Καζάτσεφ, πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

    Την Παρασκευή το μεσημέρι, ωστόσο, τα ρωσικά «αντίποινα» πήραν πιο σαφή μορφή. Όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει προχωρήσει στην απέλαση 35 αμερικανών διπλωματών και να απαγορεύσει στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να χρησιμοποιεί ορισμένες εγκαταστάσεις στη πρωτεύουσα της Ρωσίας.

    Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ θα προτείνει αυτά τα μέτρα στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Λαβρόφ είχε χαρακτηρίσει αστήρικτες τις αιτιάσεις των ΗΠΑ, ενώ είχε σημειώσει ότι οι κυρώσεις που επέβαλε στη χώρα δεν θα μείνουν αναπάντητες.

    Πηγή: thetoc.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 2016: 40+1 διάσημοι Έλληνες που πέθαναν τη χρονιά που φεύγει

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 2016: 50 +1 διάσημοι που πέθαναν τη χρονιά που φεύγει (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Τέλη κυκλοφορίας: 49 μοντέλα που δεν πληρώνουν – Όλη η λίστα



    ΣΧΟΛΙΑ