• Business

    2017: Οι νέοι φόροι που βάζουν «φωτιά» στην τσέπη μας

    • Αθηνά Λαρδή
    φόροι


    Νέοι φόροι και ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες θα βάλουν «φωτιά» στην τσέπη των Ελλήνων, από 1η Ιανουαρίου του 2017, όταν δηλαδή θα μπουν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν από τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές.

    Ο λογαριασμός σε αυτή την καταιγίδα φόρων, έχει ως εξής:

    Καύσιμα: Αύξηση στη βενζίνη κατά 3 λεπτά το λίτρα, δηλαδή από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.

    Προϊόντα καπνού: Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό.

    Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα 0 λεπτά ανά ml υγρού.

    Καφές: Επιβάλλεται ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

    Σταθερή τηλεφωνία: Νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%.

    ΦΠΑ στα νησιά: Στο τέλος του έτους, καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα νησιά, εκτός από αυτά που εξαιρέθηκαν με το πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Κομισιόν αν προσμετρηθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές τότε το συνολικό βάρος για τους φορολογούμενους από 71,4 δισ. ευρώ φέτος αυξάνεται στα 75,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα σήμερα;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bρέθηκε ένα από τα μαύρα κουτιά του μοιραίου Τουπόλεφ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πλαστικό χρήμα: Ουδείς γνωρίζει όλες τις αλλαγές που θα ισχύσουν σε λίγες ημέρες



    ΣΧΟΛΙΑ