• Πολιτική

    Κ. Μητσοτάκης: Έτσι πρέπει να λυθεί το Κυπριακό

    κυριακος μητσοτακης

    Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχηγός ΝΔ


    Τον προβληματισμό του για τη στάση της Τουρκίας ως προς την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για το ζήτημα, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

    Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση της ΝΔ ότι πρέπει επιτέλους να βρεθεί μια λύση για την επί 43 χρόνια παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου, και έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο που έχει επιτελεστεί στις μέχρι σήμερα συζητήσεις, ωστόσο παρατήρησε ότι παραμένουν ακόμα σοβαρές αποκλίσεις και εκκρεμότητες.

    “Ελλάδα και Κύπρος θέλουν λύση. Όμως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε πρόταση λύσης. Υπάρχουν σαφείς όροι και ξεκάθαρες προϋποθέσεις”, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας: “Χρειάζεται λύση που θα αντέξει στο χρόνο. Λύση λειτουργική και βιώσιμη. Σύμφωνη με το διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Λύση σταθερότητας και ειρήνης, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαμβάνουν τους καρπούς της ευρωπαϊκής συμμετοχής χωρίς κατοχικά στρατεύματα και παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων”.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρέλειψε να εκφράσει την πλήρη στήριξή του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, επαινώντας τη “μεγάλη και επίμονη προσπάθεια” που καταβάλλει, ενώ αντίθετα επέκρινε τη στάση της τουρκικής πλευράς, σχολιάζοντας με νόημα: “Δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο για τη στάση της άλλης πλευράς. Οι δηλώσεις αδιαλλαξίας εντείνονται ειδικά τις τελευταίες ημέρες και ενώ εισερχόμαστε στο πιο κρίσιμο στάδιο αυτής της προσπάθειας”.

    Η αναφορά αυτή ήταν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της και το μπαράζ δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα, ακόμα και εν μέσω των κρίσιμων διαπραγματεύσεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Πολάκης ασχολήθηκε με τον Μητσοτάκη στις 4 το πρωί – “Είναι άρρωστος” απαντάει ο Άδωνις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόσφυγες: Η Τασία έλεγε κάπου λιάζονται. Τώρα με Μουζάλα ξεπαγιάζουν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γερμανικός Τύπος για Κυπριακό: Η μεγαλύτερη ευκαιρία επανένωσης



    ΣΧΟΛΙΑ