• Πολιτική

    Ισλανδία: Δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ εξετάζουν και πάλι τα κόμματα

    Ισλανδία


    Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την επανέναρξη των συζητήσεων για την ένταξή της στην ΕΕ φαίνεται πως εξετάζει η Ισλανδία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Ισλανδίας, τα τρία κόμματα που μετέχουν στις συζητήσεις για τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης, σκέφτονται να συμπεριλάβουν το δημοψήφισμα στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα που θα ανακοινώσουν το έκανε σήμερα γνωστό ένα από τα κόμματα που καλούνται να ενταχθούν στη νέα κυβέρνηση.

    Οι συζητήσεις για τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεχίζονται δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 29ης Οκτωβρίου, μεταξύ του «Κόμματος της Ανεξαρτησίας» (συντηρητικοί ευρωσκεπτικιστές), του κόμματος «Μεταρρύθμιση» και του «Λαμπερού Μέλλοντος» (πιο ευνοϊκά έναντι της ΕΕ).

    Ο πρόεδρος του τελευταίου, ο Ottarr Proppe, εν μέρη επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Frettabladid πως το ζήτημα του δημοψηφίσματος για την ΕΕ είναι ξανά στο τραπέζι: «Πιστεύω πως τα μέσα ενημέρωσης υπήρξαν αποτελεσματικότερα από εμένα αυτό το σαββατοκύριακο στη συγκέντρωση πληροφοριών. Δεν υπογράψαμε κυβερνητικό πρόγραμμα, το συζητάμε. Έχουμε καταλήξει σε κάποια συμφωνία πάνω στις ιδέες, περιλαμβανομένης και αυτής», δήλωσε.

    Η Ισλανδία είχε υποβάλει υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ το 2009, όταν η χώρα είχε μια αριστερή κυβέρνηση. Μάλιστα, το 2013 η κεντροδεξιά διάδοχός της, μέλος της οποίας ήταν το «Κόμμα της Ανεξαρτησίας», είχε υποσχεθεί να οργανώσει δημοψήφισμα για να σταματήσει τη διαδικασία. Ωστόσο, το 2015 η κυβέρνηση αυτή απέσυρε την υποψηφιότητα χωρίς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, καθώς θεωρούσε πως συμφέρει την Ισλανδία να παραμείνει εκτός Ένωσης.

    Η ισλανδική κοινή γνώμη τάσσεται στην πλειοψηφία της εναντίον της ένταξης στην ΕΕ, εκτιμώντας πως η χώρα, η οποία είναι ήδη μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και του χώρου Σένγκεν, δεν έχει τίποτε να κερδίσει απ’ αυτή. Ωστόσο πολλοί είναι οι Ισλανδοί που θα ήθελαν να ψηφίσουν για το θέμα αυτό.

    Σύμφωνα με τον Τύπο, η Δεξιά και το Κέντρο βρίσκονται σήμερα κοντά σε μια συμφωνία για να σχηματίσουν κυβέρνηση, της οποίας θα ηγηθεί ο συντηρητικός Μπγιάρνι Μπενέντικτσον, 46 ετών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σταύρος Ψυχάρης: Τα «μαύρα» Χριστούγεννα του πάλαι ποτέ ισχυρού ανδρός του ΔΟΛ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Καρφί» Κούλογλου για Γεροβασίλη: «Στην πολιτική πρέπει να το δείχνεις πως είσαι τίμιος» (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παραγραφή φορολογικών χρήσεων: Όλη η αλήθεια και οι εξαιρέσεις με παραδείγματα



    ΣΧΟΛΙΑ