• Πολιτική

    «Ψυχρός Πόλεμος» Νο. 2; ΗΠΑ και Ρωσία ενισχύουν τα πυρηνικά τους

    πυρηνικά όπλα Τραμπ Πούτιν


    Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή προκαλεί ανησυχία σε όλο τον κόσμο. Και ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν αποφάσισαν πως η καλύτερη επιλογή για τις χώρες τους θα ήταν μια νέα πολτική γύρω από τα πυρηνικά τους όπλα.

    «Οι ΗΠΑ πρέπει να ενδυναμώσουν και να επεκτείνουν κατά πολύ τις πυρηνικές τους δυνατότητες μέχρι να φτάσει η ώρα που ο κόσμος έρθει στα συγκαλά του σε σχέση με τα πυρηνικά όπλα», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ένα νέο του μήνυμα στο αγαπημένο του μέσο κοινωνική δικτύωσης, το Twitter.

    Μόνο που ΗΠΑ δεν είναι η μόνη υπερδύναμη που συζητά να ενισχύσει την πυρηνική της στρατηγική. Λίγες ώρες νωρίτερα, την ίδια ακριβώς άποψη εξέφρασε επίσημα και η πλευρά της Ρωσίας, που δήλωσε ότι επιθυμεί να ενισχύσει και να εκσυγχρονίσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

    Η πρόταση στο Τραμπ έρχεται μια ημέρα μετά την συνάντησή του με ανώτατα στελέχη του Πενταγώνου, κατά την οποία ο νεοεκλεγής πρόεδρος είχε την ευκαιρία να μιλήσει και με τους ανώτατους υπεύθυνους για το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η ανανέωση του πυρηνικού της οπλοστασίου, ηλικίας αρκετών δεκαετιών , θα χρειαζόταν το ποσό των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο, για την επόμενη 15ετια.

    Αλλά και η κυβέρνηση Ομπάμα είχε προτείνει νωρίτερα μέσα στη χρονιά ένα σχέδιο ύψους 348 δισεκατομμυρίων για την αναβάθμιση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ τα επόμενα 10 χρόνια.

    Φυσικά, η άποψη του Ντόναλντ Τραμπ δεν ξάφνιασε κανένα. Κατά το παρελθόν έχει μιλήσει με πάθος για τα πυρηνικά όπλα κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Μάλιστα είχε προτείνει πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποστηρίξουν οικονομικά και τεχνολογικά χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα να δημιουργήσουν τα δικά τους πυρηνικά όπλα.

    Επιπλέον, όλοι στις ΗΠΑ θυμούνται μια από τις χαρακτηριστικότερες απαντήσεις του σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο εναντίον των Τζιχαντιστών. Όπως είχε πει τότε, επιθυμεί να θεωρείται “μη προβλέψιμος” όσον αφορά τη χρήση πυρηνικών,  αν και πρόσθεσε πως θα ήθελε να δει τους πάντες να ξεφορτώνονται μια και καλή τα πυρηνικά οπλοστάσια. Ωστόσο μέχρι τότε, όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:«Βόμβα» CIA: Ο Πούτιν πίσω από την εκλογή Τραμπ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιος είναι ο «τρελός» Ιάπωνας που δίνει 50 δισ. δολάρια στον Ντόναλντ Τραμπ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε με ένα του tweet να «ισοπεδώσει» την μετοχή της Boeing



    ΣΧΟΛΙΑ