• Πολιτική

    Έκθεση βόμβα της FRONTEX: «Οι ΜΚΟ συνεργάζονται με τους διακινητές μεταναστών»

    ΜΚΟ προσφυγικό μετανάστες πρόσφυγες FRONTEX


    Μια εμπιστευτική έκθεση-βόμβα της Frontex αποκαλύπτει τον σκοτεινό ρόλο ορισμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο, πάνω στο προσφυγικό πρόβλημα.

    Όπως αναφέρει δημοσίευμα των «Financial Times», σύμφωνα με αποκλειστικές τους πληροφορίες, η Frontex κατηγορεί αρκετές από της ΜΚΟ ότι συνεργάζονται με τους διακινητές προσφύγων και μεταναστών. «Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι στους μετανάστες έχουν δοθεί ακριβείς οδηγίες πριν αναχωρήσουν σχετικά με το πώς θα φτάσουν στα πλοία των ΜΚΟ» αναφέρεται στην έκθεση.

    Οι καταγγελίες της Frontex περιλαμβάνονται σε εμπιστευτική έκθεση που συντάχθηκε τον περασμένο μήνα. Η έκθεση αντικατοπτρίζει την αδυναμία των ΜΚΟ να κατανοήσουν την πολιτική των Ευρωπαϊκών κρατών για την επίλυσή του προβλήματος, αλλά και να συνεργαστούν με τις δυνάμεις τις Frontex.

    Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αρνούνται από την πλευρά τους ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με τους διακινητές, ωστόσο η Frontex επιμένει. Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα, σε νέα έκθεσή της, ανέφερε την πρώτη διαπιστωμένη περίπτωση διακινητών που οδηγούσαν μετανάστες απευθείας σε πλοίο Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης στην Ιταλία.

    Όπως αναφέρουν οι επικεφαλής της Frontex, οι μετανάστες που διασώζονται από μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αρνούνται συχνά να συνεργαστούν με τους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ή την ακτοφυλακή. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, ανέφεραν ότι κρατούν αυτή τη στάση ακολουθώντας τις συμβουλές που τους έχουν δώσει μέλη των ΜΚΟ.

    Οι αριθμοί φαίνεται να ενισχύουν την υπόθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας. Τα σήματα προς τη Frontex για επεμβάσεις διάσωσης έχουν μειωθεί αισθητά. Την ίδια ώρα έχουν αυξηθεί θεαματικά οι επεμβάσεις διάσωσης από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Το ποσοστό επέμβασής τους τον περασμένο Οκτώβριο, στην Ιταλία, εκτοξεύθηκε στο 40% των περιπτώσεων διάσωσης, ενώ στις αρχές του χρόνου ήταν μόλις 5%. Μια αιτία αυτής της αύξησης φαίνεται να βρίσκεται στο γεγονός ότι δραστηριοποιούνται πλέον πολύ πιο κοντά στα χωρικά ύδατα της Λιβύης.

    Οι ΜΚΟ που εκτελούν έργο στην Μεσόγειο, νότια της Ιταλίας, αντέδρασαν έντονα σε αυτές τις καταγγελίες.

    Η Ορελί Ποντιέ, σύμβουλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, σημείωσε ότι η οργάνωσή της βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση πλοιαρίων που μεταφέρουν μετανάστες και κινδυνεύουν να βυθιστούν. «Τα εντοπίζουμε νωρίτερα. Αυτή είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση της κατάστασης. Δεν νομίζω αυτό να λέγεται συνεργασία» ανέφερε. «Το θέμα δεν είναι εάν οι ΜΚΟ συνεργάζονται με τους διακινητές, αλλά γιατί πεθαίνουν τόσο πολλοί άνθρωποι. Σε αυτό το θέμα πρέπει να επικεντρωθεί η Frontex».

    «Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι αυτές οι κατηγορίες διατυπώνονται τώρα. Η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη στην Κεντρική Μεσόγειο, ενώ η ΕΕ κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει τη μετανάστευση επιστρατεύοντας όλα τα μέσα που της είναι αναγκαία», είπε ο Ρούμπεν Νεουγκεμπάουερ, μέλος της γερμανικής ΜΚΟ Sea Watch.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ίμια: Τι συνέβη πραγματικά στη βραχονησίδα – Διαψεύδει το υπ. Ναυτιλίας το «θερμό» επεισόδιο (photos)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έξαλλη με τον Τσίπρα η Μέρκελ: Η ελληνική κυβέρνηση φταίει για την κατάσταση στο προσφυγικό



    ΣΧΟΛΙΑ