• First Top Stories

    Διαπραγμάτευση: ΔΝΤ και Θεσμοί «πολιορκούν» την Έφη Αχτσιόγλου – Σε πρώτο πλάνο το εργασιακό

    • NewsRoom


    ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Κυρίαρχο ζήτημα στη μεταξύ τους διαπραγμάτευση αποτελεί η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κλαδικό επίπεδο.

    Και τα δύο αρμόδια όργανα δείχνουν να έχουν ρίξει στο καναβάτσο την υπουργό Εργασίας.
    Έτσι και η έσχατη κυβερνητική «κόκκινη γραμμή», δηλαδή η επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και της αρχής της ευνοϊκότερης αντιμετώπισης των εργαζομένων βρίσκεται στον «αέρα».

    Η ίδια, η Ε. Αχτσιόγλου το παραδέχθηκε σε συνέντευξή της την Τρίτη (13/12/2016) για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μέρες. «Πρέπει να διακρίνουμε τους εκπροσώπους της Κομισιόν από την Ε.Ε., καθώς οι εκπρόσωποι της Κομισιόν στις αίθουσες του Χίλτον, είναι διστακτικοί να υποστηρίξουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο απέναντι στο ΔΝΤ» είπε. Υπό αυτές τις συνθήκες, μόνο “τυχαίο” δεν φαίνεται να είναι το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα οριστεί συνάντηση μεταξύ της Ε. Αχτσιόγλου και των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών, αν και αυτά βρίσκονται για τρίτη μέρα στην Αθήνα.

    Το χάσμα μεταξύ της Ε. Αχτσιόγλου και των ευρωπαϊκών θεσμών δεν είναι νέο. Το ζήτημα είναι να μην παραμένει αγεφύρωτο.

    Με δήλωση της ενώπιον των Ευρωπαίων Υπ. Εργασίας στις Βρυξέλλες στις 8/12, η Ε. Αχτσιόγλου είχε επισημάνει πως “οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που διαπραγματεύονται με την ελληνική κυβέρνηση αντιστέκονται στο αίτημα μας, αντιστέκονται στην θέση μας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων”.

    Πάντως χθες Τρίτη (13/12/2016), η Κοινοτική Επίτροπος Απασχόλησης, Μαριάν Τισέν, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνας Κούνεβα, δήλωσε πως «το δικαίωμα των εργοδοτών και των εργαζομένων να διαπραγματεύονται και να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα δεν έχει τεθεί ποτέ υπό αμφισβήτηση».

    Σήμερα, θα υπάρξει άλλη μία ευκαιρία οριοθέτησης εν γένει της ευρωπαϊκής πλευράς σε σχέση με το νέο Εργασιακό, δεδομένου ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τράπεζα Πειραιώς: Συνεδρίαση Θρίλερ. Έως το βράδυ θα ξέρουμε το νέο CEO

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από 2 Ιανουαρίου: σεισμός για χιλιάδες καταθέτες που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δίνεται άδεια καζίνο στο Ελληνικό (ήταν από τα προαπαιτούμενα)



    ΣΧΟΛΙΑ