• Πολιτική

    Politico: Αντιδρά το Αμερικανικό Πεντάγωνο στην αποστολή Patriot στην Τουρκία, ποιος πιέζει υπέρ Ερντογάν

    εκτόξευση πυραύλου Patriot


    Έντονες διαβουλεύσεις σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας για αποστολή συστοιχίας Patriot φαίνεται πως εξελίσσονται εντός των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου Politico.

    O εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία, πρεσβευτής Τζέιμς Τζέφρι, φαίνεται πως πιέζει μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ικανοποίηση του αιτήματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο μέτωπο της Ινλίμπ, από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Άσαντ και της Ρωσίας.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τις πηγές του Politico, η πίεση του Τζέφρι έχει προκαλέσει ήδη σφοδρές αντιδράσεις στο Πεντάγωνο, αφού αξιωματούχοι είναι αντίθετοι στο ενδεχόμενο αποστολής Patriot στην Τουρκία, με δεδομένη την προϊστορία της Άγκυρας. Όπως υποστηρίζουν, δεν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια κίνηση όσο δεν έχει ξεκαθαριστεί το «status των S-400».

    Η αγορά των Patriot είχε συνδεθεί όχι μόνο με το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 το οποίο έχει προμηθευτεί η Τουρκία αλλά και αυτήν των μαχητικών F-35, των οποίων την προμήθεια έχει μπλοκάρει, προς το παρόν, από την Αμερικανική πλευρά.

    Προ ημερών το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg αποκάλυψε ότι η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ να αναπτύξει δύο συστοιχίες πυραύλων Patriot στα νότια σύνορά της για να αντιμετωπιστούν μελλοντικές επιθέσεις των συριακών στρατευμάτων, που υποστηρίζονται από τη ρωσική αεροπορία. Το δημοσίευμα μάλιστα επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Άμυνας της χώρας Χουλούσι Ακάρ.



    ΣΧΟΛΙΑ