• Top Stories

    WSJ: «Εμφύλιο πόλεμο» φέρνει στον ΣΥΡΙΖΑ το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση

    Τσίπρας


    Ένας εμφύλιος πόλεμος είναι έτοιμος να ξεσπάσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η κυβέρνηση είναι χωρισμένη στα δύο σχετικά με το πώς θα ξεπεράσει το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ).

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την WSJ, o Αλέξης Τσίπρας πιέζεται από ορισμένους συμβούλους του να προβεί σε άμεσες παραχωρήσεις σχετικά με τις δημοσιονομικές προσαρμογές που απαιτούνται από τους θεσμούς για να κλείσει η αξιολόγηση. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν άλλες φωνές που τον πιέζουν να κρατήσει μια σκληρή στάση έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και των πιστωτών της κυβέρνησης γενικότερα.

    Οι βασικοί οικονομικοί σύμβουλοι του Αλ. Τσίπρα φοβούνται ότι μια μακρά αντιπαράθεση με τους πιστωτές θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη που αναμένουν για τη χώρα. Συγκεκριμένα, η πλευρά αυτή – στην οποία, όπως αναφέρει η WSJ τάσσεται και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος – πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει μόνο λίγες εβδομάδες προκειμένου να φτάσει σε συμφωνία, προτού η προσοχή της Ευρώπης στραφεί στο φορτωμένο πολιτικό της ημερολόγιο, με τις επικείμενες εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.

    Η άλλη πλευρά ωστόσο, που φοβάται την κατακραυγή από τα νέα μέτρα λιτότητας, επιθυμεί να υπάρξει αντίσταση στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, με την ελπίδα ενός συμβιβασμού τον οποίο θα υποστηρίξουν οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι εκτιμάται ότι βλέπουν με μεγαλύτερη συγκατάβαση τις πολιτικές δυσκολίες του Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τα χρήματα από τους πιστωτές της έως τον Ιούλιο.

    Στα πλαίσια της πολιτικής σύγκρουσης που περιγράφεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η WSJ εντάσσει και την έκρηξη του υπουργού Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, στο περιστατικό με τον Νίκο Βούτση.

    Ειδικότερα, η WSJ αναφέρει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φοβάται ότι ορισμένοι σύντροφοί του επιδιώκουν να του φορτώσουν την ευθύνη για τους επερχόμενους συμβιβασμούς, αναφέροντας πληροφορίες από άτομα εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

    Όπως σημειώνεται, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καταλήξει στην απόφαση για το πώς θα κινηθεί προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Επιπλέον, τις τελευταίες εβδομάδες εξέτασε την επιλογή να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές στην περίπτωση που οι πιστωτές δεν δείξουν κάποια ευελιξία, όπως δήλωσαν εμπιστευτικά έλληνες αξιωματούχοι σύμφωνα με την WSJ.

    Παράλληλα, αξιωματούχοι από την πλευρά των πιστωτών προειδοποιούν ότι ο κ. Τσίπρας έχει να περιμένει από την Ευρώπη μόνο «γλυκά λόγια» σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, μέχρι να υπογράψει τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Πρόκειται για κάτι που καθιστά αρκετά δύσκολο για το ΣΥΡΙΖΑ να «καταπιεί» τη συμφωνία, αναφέρει η WSJ, υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα έχει χάσει μεγάλο μέρος της στήριξης των ψηφοφόρων του από τη στιγμή που κέρδισε τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 2015.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Bank of America: Χρυσός και ομόλογα προκαλούν φόβους για επικείμενο κραχ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντάνιελ Γκρος: «Καταλυτική για την Ελλάδα η παρέμβαση Τραμπ στη διαμάχη Ευρωζώνης – ΔΝΤ»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εφιάλτης στην Αθήνα: Τα ομόλογα δείχνουν ατύχημα



    ΣΧΟΛΙΑ