• Ελλάδα

    Τρίτο “ΟΧΙ” εισαγγελέα για την έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών (upd)

    Siemens


    Πλήρης συμφωνία των 3 (διαφορετικών) εισαγγελέων που εισηγούνται στα τρία τμήματα του Αρείου Πάγου για την έκδοση ή όχι των 8 Τούρκων στρατιωτικών.

    Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής, πρότεινε να μην εκδοθούν στη γείτονα χώρα οι τέσσερις αξιωματικοί (τελευταίοι εκζητούμενοι), χαρακτηρίζοντας μονόδρομο την απόφαση του Ποινικού Τμήματος. Και για τους 8 εκζητούμενους, οι αποφάσεις θα εκδοθούν στις 23 Ιανουαρίου.

    Ο κ.Παντελής, σε μία αναλυτική εισήγηση προς τους ανώτατους δικαστές εξήγησε τους λόγους για τους οποίους και οι τέσσερις δεν θα πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία για αδικήματα που σχετίζονται με την απόπειρα του πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου και την απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν.

    “Από την ακροαματική διαδικασία και τα έγγραφα προκύπτουν σαφείς ενδείξεις μιας αντίθετης προς τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιμετώπισης ή δίκαιης δίκης. Δεν παρέχεται η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία από τα τουρκικά δικαστήρια. Φαίνεται αυτό από τα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το ότι ο πρόεδρος της τουρκικης κυβέρνησης έχει ήδη επαναφέρει το ζήτημα της θανατικής ποινής, που δεν ειναι θεωρητική πιθανότητα. Αν θελησει μια κυβερνηση μπορεί να την επαναφέρει και με αναδρομική ισχύ ακομα και με νόμιμο τρόπο”, τόνισε χαρακτηριστικά στην αγόρευσή του ο κ.Παντελής.

    Αναφέρθηκε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στις Ερυθρές Ταξιαρχίες, μέλη των οποίων κατέφυγαν στην Γαλλία και δεν εκδόθηκαν ποτέ στην Ιταλία. “Τα χρόνια της αιματοβαμμένης δρασης των Ερυθρών Ταξιαρχιών σημαδεύτηκαν από την άρνηση των γαλλικών αρχών να εκδώσουν τους δράστες. Η ιταλικη δικαιοσύνη παρά τις οποιες δυσκολίες, που αντιμετωπιζε, ηταν μία δικαιοσύνη με ολα τα εχεγγυα μιας δικαιης δίκης. Ιδιες ειναι οι συνθηκες που αντιμετωπιζετε εσείς σήμερα; Εδω ποιά εχέγγυα παρέχουν οι τουρκικες αρχες;”

    Ο Ν. Παντελής τόνισε ότι οι εκζητούμενοι “ζητούν ασυλο για να γλιτώσουν τη ζωή τους. Δεν θα υπάρξει δίκαιη δίκη, οπως φαίνεται από το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών, όπου τους φορτώνεται ακόμη και αποπειρα δολοφονιας του προέδρου που φέρεται να έγινε με ενα αόπλο ελικόπτερο. Αν υπηρχε εξοπλισμος στο ελικόπτερο, πού είναι; “.

    Ανάμεσα στους μάρτυρες που κατέθεσαν στο δικαστήριο κατά της έκδοσης των Τούρκων ήταν  ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης: “Εχουμε οκτώ ικέτες ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Επιτρέψτε μου να προσθέσω ακόμα έναν Έλληνα. Σώστε τους”.

    Μιλώντας στους αρεοπαγίτες οι τέσσερις Τούρκοι ζήτησαν να μην εκδοθούν στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης καθώς και ότι φοβούνται για τη ζωή τους.
    “Η πρώτη μας μέριμνα ήταν να σώσουμε τη ζωή μας” κατέθεσε ένας εκ τους εκζητούμενους, επισημαίνοντας πως προτίμησαν να έρθουν στην Ελλάδα “επειδή ειναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και ειναι μια δημοκρατική χώρα. Στη Βουλγαρία δικαιωθήκαμε που δεν πήγαμε γιατί κάποιος τους έχουν ήδη εκδόσει”. Υποστήριξαν επίσης ότι οι οικογένειές τους έχουν στοχοποιηθεί από τις αρχές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ηλίας Μπίσιας: Απόρριψη έκδοσης Τούρκων υπηκόων από Γερμανικά και Ελβετικά Δικαστήρια

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παρέμβαση Φερχόφσταντ σε Τσίπρα για μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απόστολος Δοξιάδης: Συγκέντρωση υπέρ της μη έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών

     



    ΣΧΟΛΙΑ