• Πολιτική

    Νέα πρόκληση από την Τουρκία στο Αιγαίο: Στέλνει και το PIRI REIS για έρευνες

    • NewsRoom
    K/PIRIREIS


    Νέα πρόκληση ετοιμάζει η Άγκυρα, κλιμακώνοντας την ένταση με την Ελλάδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως ανακοίνωσε η Τουρκία, το απόγευμα της Τρίτης, μετά από το Cesme, στέλνει και το K. PIRI REIS για έρευνες στο «Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Με την NAVTEX 289/17  η Τουρκία αναγγέλλει ότι το R/V K. PIRI REIS θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες μεταξύ 8-18 Μαρτίου σε «τουρκικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο και σε διεθνή ύδατα στην Μεσόγειο Θάλασσα».

    Στη NAVTEX, δεν αναφέρονται συγκεκριμένες συντεταγμένες, όπως συνηθίζεται,  προκειμένου να είναι γνωστή η περιοχή της διεξαγωγής των ερευνών. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα παιχνίδι εντυπώσεων και υποβολής σε τεστ αντοχής της Αθήνας. Πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνέχεια με νέα NAVTEX η οποία, αναλόγως των πολιτικών – διπλωματικών επιλογών της Άγκυρας, θα καθορίζει την περιοχή των ερευνών.

    Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αναφορά σε «Διεθνή ύδατα της Μεσογείου» παραπέμπει σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια του Καστελόριζου και μεταξύ της Κρήτης – Ρόδου και της Κύπρου, οπού συστηματικά τα τελευταία χρόνια η Τουρκία στέλνει ερευνητικά σκάφη προκειμένου να αμφισβητήσει εμπράκτως την ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Καθώς μάλιστα το  PIRI REIS είναι ένα ιδιαίτερα γερασμένο πλοίο, η έξοδος του από το λιμάνι της Σμύρνης γίνεται συνήθως την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι.

    Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι νέα τουρκική NAVTEX εκδόθηκε την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος ολοκλήρωνε την επίσκεψη του σε Κάλυμνο και Ψέριμο, απ’ όπου έστειλε πολλά μηνύματα στην Τουρκία για το καθεστώς του Αιγαίου.

    Η νέα τουρκική NAVTEX:

    TURNHOS N/W   : 289/17
    AEGEAN SEA AND MEDITERRANEAN SEA
    OCEANOGRAPHIC SURVEY, BY R/V K.PİRİREİS BETWEEN 08-18 MAR 17 IN TURKISH TERRITORIAL WATERS OF AEGEAN SEA AND INTERNATIONAL WATERS OF MEDITERRANEAN SEA.

    TURNHOS N/W  : 277/17
    AEGEAN SEA
    SCIENTIFIC (HYDROGRAPHIC AND OCEANOGRAPHIC) RESEARCH, BY TCG ÇEŞME BETWEEN 06-10 MAR 17 IN AREA BOUNDED BY;
    A.             40 08.94 N – 024 59.97 E
    B.    39 40.94 N – 024 34.97 E
    C.    39 56.94 N – 024 22.97 E
    D.    40 18.05 N – 024 42.31 E
    CAUTION ADVISED

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μητσοτάκης: Συζήτησε με τους χρήστες του Facebook μέχρι και τα.. γκολ που θα βάλει ο Ολυμπιακός – Ποιες οι προβλέψεις του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξαφνικός πόλεμος στο λιανεμπόριο: Καρυπίδης vs Σπυρόπουλου – Τι απαντά ο Απ. Σπυρόπουλος στο mononews


    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Β. Σόιμπλε: «Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να μείνει ή όχι στο ευρώ»



    ΣΧΟΛΙΑ