• Πολιτική

    Ειρήνη Νταϊφά: «Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, είναι σαν ένα παιδί χωρίς πιστοποιητικό γέννησης»

    • Contributor
    Νταϊφά

    Ειρήνη Νταϊφά, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πειραιά και Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά


    H CEO της Stavros Daifas Maritime Corporation S.A., Aντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά και Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά, Ειρήνη Νταϊφά, συμμετέχει στην έρευνα του mononews για το ”Brand name Ελλάδα” και απαντά στο πώς τελικά θα μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε το όνομα της χώρας μας αλλά και πώς θα πεισθούν τελικά όσοι έφυγαν στο εξωτερικό να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη.

    Με ποιό τρόπο μπορούμε να ξαναχτίσουμε το Brand name Ελλάδα;

    Το ισχυρότερο όπλο κάθε χώρας είναι η φήμη της, το Brand name της! Αν και την τελευταία δεκαετία, η λάμψη της φήμης της Ελλάδας έχει κάπως θαμπώσει, είναι βέβαιο ότι δεν έχει χαθεί. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού η ιστορία αυτής της χώρας είναι η κοιτίδα γέννησης του Δυτικού τρόπου σκέψης και Πολιτισμού! Όπως πολύ χαρακτηριστικά έχει πει ο Valery Giscard dEstaing: «Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, είναι σαν ένα παιδί χωρίς πιστοποιητικό γέννησης»!

    Δυστυχώς, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το Brand name, την φήμη των Ελλήνων. Οι Διεθνείς Οικονομικές αντιξοότητες και ο τρόπος που, τόσο οι πολιτικοί όσο και όλοι μας, διαχειριστήκαμε αυτή την κρίση, επέτρεψαν να παγιδευτούμε σε μια υπερβολικά στρεβλή και δυσφημιστική εικόνα, που μας στερεί όχι μόνο φήμη αλλά και αξιοπιστία. Η εικόνα αυτή μας έχει οδηγήσει σε απομόνωση, που αν δεν την συνειδητοποιήσουμε εμείς πρώτα και δεν αγωνισθούμε να την αντιστρέψουμε, οι συνέπειες θα είναι ανεπανόρθωτες.

    Επειδή η Ελλάδα είναι τόσο ισχυρό Brand name, μας δίνεται η ευκαιρία να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να αγωνισθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να γίνουμε αντάξιοι και πάλι της φήμης της χώρας μας. Αρκεί βεβαίως να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και να τα διορθώσουμε γιατί η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι μόνο Οικονομική, είναι κυρίως Κοινωνική. Το μεγάλο πρόβλημα των Ελλήνων είναι η έλλειψη Παιδείας, όχι μόρφωσης ειδικά αλλά εκείνης της Κοινωνικής Παιδείας που έχει να κάνει με έννοιες όπως «φιλότιμο» και «φιλοξενία», συνώνυμες της ταυτότητάς μας και που σήμερα έχουν χαθεί. Ο σύγχρονος Έλληνας πρέπει να προσπαθήσει να ξαναβρεί εκείνες τις κλασικές, ηθικές αξίες, που του χάρισαν φήμη και αναγνώριση μέσα στον χρόνο και αποτινάσσοντας από την εικόνα του συμπεριφορές και νοοτροπίες που δεν ταιριάζουν ούτε στην δική του εικόνα ούτε στης χώρας του, να δώσει ενωμένος τον αγώνα αντιστροφής του κακού κλίματος, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

    Ποιοι είναι αυτοί που πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στη μάχη για να πάρει η Ελλάδα τη θέση που της αξίζει στο Ευρωπαϊκό στερέωμα;

    Στην ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά αναγκαία προσπάθεια επανασύνδεσης της φήμης των Ελλήνων με αυτή της Ελλάδας, είμαστε όλοι απαραίτητοι, όλοι όσοι μένουμε σε αυτό το κομμάτι γης, παράγουμε, δημιουργούμε και εργαζόμαστε εδώ. Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η ποιότητα ζωής έχει καμφθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και πως δεν υπάρχουν ορατά σημεία ανάκαμψης στο άμεσο μέλλον. Αυτό μας υποχρεώνει να ξυπνήσουμε μνήμες δυναμισμού, εργατικότητας, υπερηφάνειας και έντονης προσπάθειας για να αγωνισθούμε με το ίδιο πάθος που το κάναμε ανά τους αιώνες, για ένα καλύτερο αύριο, τόσο ατομικό όσο και συλλογικό. Εάν στηρίξουμε με ομοψυχία ο ένας τον άλλον και εργασθούμε με μέθοδο και συνέπεια, η φήμη της Ελλάδας, όπως και αυτή των Ελλήνων, θα αποκτήσουν πάλι την αναγνώριση που τους αξίζει, για καλό δικό μας πρωτίστως και ύστερα για τους γύρω μας.

    Πώς μπορεί η Ελλάδα να πείσει όλους όσοι έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια να επιστρέψουν στη χώρα τους;

    Είναι ιδιαιτέρως λυπηρό ότι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι με σπουδές και πτυχία αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα γιατί δεν έβρισκαν δουλειά στην πατρίδα τους. Όλους αυτούς τους νέους επιστήμονες και δημιουργούς, δύσκολα θα πείσεις στην παρούσα φάση να επιστρέψουν, γιατί δεν έχουν δρομολογηθεί λύσεις για τα προβλήματα που τους ώθησαν στην μετανάστευση και σίγουρα δεν τους αρκούν μόνο λόγια και υποσχέσεις. Το καλύτερο θα ήταν η ίδια η Πολιτεία να αναζητήσει τρόπους ενεργοποίησης και αξιοποίησης τους στις χώρες που έχουν εγκατασταθεί. Το ελληνικό στοιχείο στο εξωτερικό ήταν ανέκαθεν, ο καλύτερος πρεσβευτής μας! Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι η Πολιτική ηγεσία της χώρας μας θα καταρτίσει εθνικό σχέδιο αξιοποίησης όλων αυτών των Ελλήνων του εξωτερικού.

    Πώς μπορεί να σπάσει ο κύκλος της απαισιοδοξίας και της απογοήτευσης;

    Η αίσθηση της απαισιοδοξίας και της απογοήτευσης έχει κρατήσει τόσο πολύ, γιατί απέτυχε μέχρι τώρα, η παρουσίαση από την Πολιτική ηγεσία κάποιων λύσεων σε συγκεκριμένα προβλήματα και κυρίως σε αυτό της ανεργίας, που οδηγεί και τις πιο υγιείς δυνάμεις σε μαρασμό και κατάθλιψη. Ο κόσμος είναι έτοιμος να αγωνισθεί με όλες του τις δυνάμεις αρκεί να ακούσει από τους Πολιτικούς ένα σαφές και κατανοητό σχέδιο σωτηρίας. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Έλληνας δεν φοβήθηκε ποτέ τις δυσκολίες και είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να ενεργοποιηθεί, αρκεί να πεισθεί ότι υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο και προοπτική.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ναυσικά Ζαμπέλη: «Αντί να μεμψιμοιρούμε να ανασκουμπωθούμε»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιώργος Καββαθάς: «Υπόθεση όλων μας η ανάσταση της χώρας»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κωνσταντίνος Μίχαλος πρόεδρος ΕΒΕΑ: «Δημιουργώντας ένα νέο brand name για την Ελλάδα»



    ΣΧΟΛΙΑ