• Top Stories

    Γιατί η Άγκυρα προκαλεί ξανά με τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο

    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Στο Αιγαίο μεταφέρει ξανά την ένταση η Άγκυρα, με μια άκρως προκλητική θέση που δημοσίευσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας την ώρα που στη Γενεύη πραγματοποιούταν η ιστορική διάσκεψη για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωσή, η Αγκυρα «δεν θα δεχτεί κανένα πρόγραμμα για την κατοίκηση μικρών νησιών του Αιγαίου». Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά από την ανακοίνωση που το σχεδίου που προανήγγειλε πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Ναυτιλίας, με επιστολή του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού στη Βουλή.

    Πρόκειται για μια συνέχεια στην ένταση που εδώ και μήνες καλλιεργεί η Άγκυρα στο Αιγαίο, τόσο με δηλώσεις για την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λοζάνης όσο και με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις από τον στρατό της στο Αιγαίο.

    Ωστόσο, αυτή τη φορά η νέα πρόκληση συνδυάζεται με μια κρίσιμη συζήτηση για το Κυπριακό και αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά, στην οποία συμμετέχει ως παρατηρητής και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η Άγκυρα είναι αντίθετη στην ιδέα η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσει εγγυητικό ρόλο στην επανένωση της Κύπρου, και επιθυμεί να διατηρήσει τον κυρίαρχο ρόλο της στη βόρεια πλευρά του νησιού.

    Όπως δήλωσε σήμερα ο  Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και η Άγκυρα εκτιμούν ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς της εγγυήτριας χώρας, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να παραμείνουν στο νησί… Ποια από τις συγκρούσεις έχει καταφέρει να αποτρέψει η ΕΕ μέχρι στιγμής; (?) Η δομή (σ.σ. η ΕΕ) που δεν μπορεί να επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα και εμμένει στην πολιτική της των δύο μέτρων και δύο σταθμών σε πολλά θέματα φυσικά δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει ασφάλεια στο νησί». Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε επίσης ότι ο ισχυρισμός πως η ΕΕ θα μπορούσε να ενεργήσει ως εγγυήτρια δύναμη ακούγεται σαν παραμύθι.

    Η στάση της Άγκυρας στο Αιγαίο έχει να κάνει και με την κρίσιμη διαδικασία για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία. Το κυβερνών κόμμα, που επιθυμεί να δώσει υπερεξουσίες στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στηρίζει τις προτεινόμενες αλλαγές στην συνεργασία του εθνικιστικού κόμματος. Την ίδια ώρα, η Κεμαλική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι η στάση του στο Αιγαίο τα τελευταία χρόνια δεν διασφάλισε τα συμφέροντα της Τουρκίας.

    Ο τουρκικός Τύπος προβάλει εκτενώς σήμερα τη δήλωση του υπουργείου Οικονομικών ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ως την «απάντηση της Τουρκίας για τα 28 νησιά», κατηγορώντας για την ένταση την Ελληνική πλευρά και το σχέδιο του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας.

    Την ίδια στιγμή, τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο για μία ακόμη ημέρα, αποδεικνύοντας ότι η τουρκική ηγεσία δεν πτοείται από τις συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού, οι οποίες διεξάγονται στη Γενεύη.

    Την Πέμπτη καταγράφηκαν τέσσερις παραβάσεις του FIR Αθηνών και μία παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας, από σχηματισμό δύο οπλισμένων αεροσκαφών, τα οποία πέταξαν πάνω από το βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

    Εκτός των δύο οπλισμένων μαχητικών, πάνω από το Αιγαίο πέταξαν δύο ελικόπτερα. Καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Γκουτιέρες για Κυπριακό: Μην περιμένετε θαύματα – Η λύση θα έρθει μέσω δημοψηφισμάτων (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σήμερα κρίνεται η τύχη των τελευταίων τεσσάρων Τούρκων αξιωματικών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η τέλεια καταιγίδα στην τουρκική λίρα: H μεγάλη βουτιά και η φυγή των επενδυτών



    ΣΧΟΛΙΑ