• Πολιτική

    Γαβρόγλου: Θα καταργήσουμε τις Πανελλαδικές – Δεν έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα

    Γαβρόγλου

    Κώστας Γαβρόγλου/υπουργός Παιδείας


    Την κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων φαίνεται ότι προωθεί το Υπουργείο Παιδείας. Ο αρμόδιος Υπουργός Κωνσταντίνος Γαβρόγλου από το βήμα της Βουλής –κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου υπό τον τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις» παραδέχτηκε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένα απαράδεκτο σύστημα, καθώς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση «περνάνε όσοι μαθαίνουν απ’ έξω» και προανήγγειλε ότι στόχος του είναι η εισαγωγή να εξαρτάται από τον βαθμό απολυτηρίου.

    Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας είπε πως «πρέπει να αποδραματοποιηθούν οι εξετάσεις. Είναι αδιάβλητες αλλά δεν έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα. Επιτυγχάνει μόνο όποιος τα έχει «μάθει απ έξω». Τυραννιούνται τα παιδιά. Είναι απαράδεκτο σύστημα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να κρατήσουμε τα καλά που είναι το αδιάβλητο της διαδικασίας και να δούμε πως σιγά-σιγά θα εισάγονται στα πανεπιστήμια με βαθμό απολυτηρίου. Αυτό δεν μπορεί να ισχύσει από το χρόνου. Έχει ορίζοντα 3ετίας. Όμως τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει προηγουμένως εθνικό σχέδιο αξιολόγησης σχολικών μονάδων και διαμόρφωσης εκπαιδευτικού προσωπικού».

    Παράλληλα, ο Υπουργός Παιδείας προανήγγειλε ότι αύριο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει τη συγκρότηση επιτροπής για τα οικονομικά της εκπαίδευσης στην οποία θα μετέχουν εμπειρογνώμονες. Όπως εξήγησε ήδη το Υπουργείο ζήτησε τα κόμματα να προτείνουν εμπειρογνώμονες, κάτι που το έκαναν άπαντες εκτός από την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

    «Έργο της επιτροπής θα είναι «η μελέτη των οικονομικών της εκπαίδευσης», υποστήριξε και δεσμεύτηκε ότι σε βάθος τριετίας  θα κλείσει η ψαλίδα ως προς τις ανελαστικές δαπάνες. Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι έως τον Ιούνιο θεωρεί ότι «θα έχουμε τα πρώτα καλά αποτελέσματα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα προσφυγή των εργαζομένων του ΔΟΛ στο Πρωτοδικείο. Ζητούν ανάκληση της απόφασης που οδηγεί σε λουκέτο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Β. Θάνου: «Δεν έθεσα θέμα να αυξηθεί τώρα το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ρέγκλινγκ προς ΔΝΤ: Δεν χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους



    ΣΧΟΛΙΑ