• Top Stories

    Ενοχλημένη η Μέρκελ με τις απόψεις της κυβέρνησης Τραμπ: «Η Γερμανία δεν χειραγωγεί το ευρώ»

    Μέρκελ

    Α. Μέρκελ


    Άμεση ήταν η απάντηση της Άνγκελα Μέρκελ στις επικρίσεις του οικονομικού συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ περί χειραγώγησης του ευρώ από τη Γερμανία.

    Ο Πίτερ Ναβάρο, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου της κυβέρνησης Τραμπ, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι χειραγωγεί το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο χαρακτήρισε  «χονδροειδώς υποτιμημένο», με σκοπό να καταστήσει τις εξαγωγές της πιο ανταγωνιστικές, πλήττοντας έτσι τους κύριους εμπορικούς εταίρους της.

    Το ευρώ είναι ένα «υπόγειο γερμανικό μάρκο», είπε ο κ. Ναβάρο στη συνέντευξη του στους  Financial Times.

    Η γερμανική απάντηση ήρθε δια στόματος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υπογράμμισε πως η Γερμανία δεν μπορεί να επηρεάσει την αξία του ευρώ, καθώς αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Σε συνέντευξη Τύπου στη Σουηδία, η Μέρκελ υπενθύμισε πως η Γερμανία ήταν πάντοτε υπέρμαχος της ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής, που εν πολλοίς ορίζει την συναλλαγματική ισοτιμία.

    Τόνισε μάλιστα πως η απόλυτη νομισματική ανεξαρτησία είναι η πάγια γραμμή του Βερολίνου ήδη από την εποχή την γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Bundesbank, πριν τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Τέλος, θύμισε ότι οι γερμανικές εταιρείες δρουν στην παγκόσμια αγορά έχοντας ανταγωνιστικά προϊόντα και σε περιβάλλον δίκαιου ανταγωνισμού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στάζει φαρμάκι ο Σόιμπλε: Λεφτά τέλος για την Ελλάδα αν δεν κλείσει η αξιολόγηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημοσκόπηση Metron Analysis: Με 10,2% προηγείται η Νέα Δημοκρατία (upd)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: “Μαχαιριά” Τραμπ σε Ερντογάν – Η “κίνηση” που εξόργισε την Άγκυρα!



    ΣΧΟΛΙΑ