• Πολιτική

    Έκκληση Στουρνάρα: Να κλείσει τώρα η αξιολόγηση -Αργότερα θα είναι πολύ αργά

    Στουρνάρας

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδας


    Σε μια δραματική έκκληση προς την κυβέρνηση και τους δανειστές προχώρησε ο Γ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Ο Kεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως ενδεχόμενη καθυστέρηση θα αποφέρει επώδυνα αποτελέσματα για την χώρα.

    Παρουσιάζοντας την «Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική» στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής,ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε κατά την έναρξη της τοποθέτησής του ότι «Δεν υπάρχει ορθολογική επιλογή μεταξύ ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τώρα ή αργότερα. Αργότερα οι συνθήκες θα είναι πολύ χειρότερες. Αργότερα ίσως θα είναι πολύ αργά».

    Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και τους εταίρους είπε: «Όλοι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω, δεν νοείται, μετά τις τόσες προσπάθειες και την ήδη επιτευχθείσα προσαρμογή, αποτυχία»

    Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι τα εξής:

    • Επίδειξη ρεαλισμού και ευελιξίας τόσο από την ελληνική πλευρά, όσο και από τους εταίρους, με τελικό στόχο την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, μαζί με μία δέσμευση για την ισχύ των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Τόσο η σημαντική υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου για το 2016, η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ περίπου, όσο και η καλύτερη του αναμενόμενου εξέλιξη του ΑΕΠ, αποτελούν σοβαρούς λόγους, αλλά και διαπραγματευτικά όπλα, για μια άμεση και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
    • Επιτάχυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.
    • Αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
    • Αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού δημόσιου χρέους και ρεαλιστική αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι εφικτή η μείωση του δημοσιονομικού στόχου από το 2018 και έπειτα σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,0% του ΑΕΠ (από 3,5%), εάν συνδυαστεί με ήπια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, σε συνδυασμό με την υλοποίηση των συμφωνηθεισών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη σταδιακή μείωση της φορολογίας, γεγονός που εκτιμάται ότι θα έχει θετικές πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην οικονομική ανάπτυξη. Τα σχετικά επιχειρήματα τα ανέφερα πριν μια εβδομάδα σε σχετική εκδήλωση εδώ στη Βουλή.
    • Αλλαγή στο μίγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να καταστεί πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.
    • Αντιμετώπιση του προβλήματος της μακροχρόνιας ανεργίας.
    • Χαλάρωση και τελικά άρση των περιορισμών που απομένουν στην κίνηση κεφαλαίων.

     

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποδεσμεύεται τραπεζικός λογαριασμός για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στο ΔΟΛ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άλλο ένα μέτρο-σοκ : Το αφορολόγητο στα 5.900 ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ελεύθεροι επαγγελματίες: Γιατί όλοι ζητάνε πλέον μαύρα λεφτά



    ΣΧΟΛΙΑ