• Top Stories

    Δίκη Siemens: Αντικατάσταση δικαστή, αργοί ρυθμοί αλλά μαραθώνια αγόρευση Ζωής Κωνσταντοπούλου

    Siemens


    Στην 20ετία από τη φερόμενη διάπραξη βασικών αδικημάτων για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens κι ενώ ήδη τρεις από τους 64 κατηγορουμένους που είχαν παραπεμφθεί σε δίκη, έχουν πλέον φύγει από τη ζωή, η 2η ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας συνεχίστηκε με ρυθμούς… χελώνας.

    Με τους περισσότερους κατηγορουμένους απόντες από το δικαστήριο, έγινε αποδεκτό το αίτημα αντικατάστασης του ενός μέλους της σύνθεσης και στην έδρα ανέβηκε μία νέα εφέτης.

    Ακολούθως δηλώθηκαν εκ νέου οι παραστάσεις πολιτικής αγωγής:

    – ο ΟΤΕ ως ανώνυμη εταιρεία για ηθική βλάβη με χρηματική ικανοποίηση 10 ευρώ με επιφύλαξη, από την τέλεση των αδικημάτων της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας

    – το ελληνικό Δημόσιο, ζητώντας την αποκατάσταση ηθικής βλάβης με ικανοποίηση το ποσό των 5 εκατ. ευρώ απ όλους τους κατηγορουμένους.

    – πολίτης και δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, για ηθική βλάβη με χρηματική αποζημίωση 10 ευρώ με επιφύλαξη.

    – η Ένωση Προσώπων με το υπό σύσταση σωματείο “Δικαιοσύνη για όλους” για ηθική βλάβη που προκλήθηκε ατομικώς στα μέλη του και στην Ένωση για 10 ευρώ με επιφύλαξη.

    Η τοποθέτηση της εκπροσώπου της Ένωσης Ζωής Κωνσταντοπούλου διήρκησε 1,5 ώρα !

    Μεταξύ άλλων υποστήριξε:

    ” Η υπόθεση αυτή είναι το σκάνδαλο των σκανδάλων, διαφθοράς ολκής. Η δράση της Siemens είναι αυτή της εγκληματικής οργάνωσης η οποία έχει σκέλη και έχει διεισδύσει και στη δικαιοσύνη.

    Τη δίκη αυτή δεν την θέλουν οι δανειστές ούτε οι κυβερνήσεις που έχουν παραδοθεί σε αυτούς. Δεν μπορεί η δίκη να διεξαχθεί με όρους στημένου παιχνιδιού και σημαδεμένα χαρτιά…

    Η εκτελεστική εξουσία υποθάλπτει τους κατηγορούμενους και η νομοθετική είναι αυτή που ψήφισε τον συμβιβασμό με την Siemens. Και η κυβέρνηση Τσίπρα εφαρμόζει τον σκανδαλώδη εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens ο οποίος ζημίωσε το δημόσιο”.

    Η δίκη θα συνεχιστεί στις 15 Μαρτίου, με το δικαστήριο να αποφασίζει ποιες παραστάσεις πολιτικής αγωγής θα αποδεχθεί.

    Η υπόθεση αφορά στη σύμβαση 8002, την προμήθεια, δηλαδή, ψηφιακών κέντρων στον ΟΤΕ, που υπεγράφη το 1997 επί υπουργίας Τάσου Μαντέλη (δικάζεται σε ξεχωριστή δίκη). Εξήντα ένας είναι τελικά οι κατηγορούμενοι για μίζες που φέρονται να έφυγαν από τα μαύρα ταμεία του γερμανικού κολοσσού και φέρονται να κατέληξαν σε χέρια ελληνικά και πρόθυμα να ανοίξουν δρόμους στην Siemens για «χρυσές» συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο.

    Οι μεγάλοι απόντες από το δικαστήριο είμαι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και ο Χρήστος Καραβέλας, όπως και οι 13 Γερμανοί κατηγορούμενοι.

    Δικάζονται πρώην στελέχη του ΟΤΕ, της Siemens Ελλάδος και της μητρικής εταιρείας, ο τότε σύμβουλος ενός πρώην πρωθυπουργού Κ.Σημίτη, Θ.Τσουκάτος, τραπεζίτες και χρηματιστές έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν για τη σύμβαση 8002.

    Οι εμπλεκόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες που τιμωρούνται μέχρι και με ποινή ισοβίων. Κατά περίπτωση θα δικαστούν για ενεργητική και παθητική δωροδοκία με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Που και πώς αναζητούν τον μανιακό δολοφόνο του οδηγού ταξί

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στουρνάρας – Προβόπουλος ομονοούν: Kλείστε τώρα την αξιολόγηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Bloomberg: Η Ελλάδα θα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ



    ΣΧΟΛΙΑ