• Πολιτική

    Αθανάσιος Κελέμης: “Η Ελλάδα έχει στα χέρια της όπλα για μία νέα αφετηρία”.

    Κελέμης

    O γενικός διευθυντής του ελληνογερμανικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Δρ. Αθανάσιος Κελέμης


    “Η Ελλάδα διαθέτει “όπλα” στα χέρια της για να ξεκινήσει μια νέα πορεία”, επισημαίνει στο mononews.gr ο γενικός διευθυντής του ελληνογερμανικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Δρ. Αθανάσιος Κελέμης.

    Αυτά είναι το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των πολιτών, το καθαρό και αμόλυντο περιβάλλον της, η ασφάλεια και η παραμονή της στις 30 πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με τον κ. Κελέμη παράλληλα, θα πρέπει να σταματήσουν οι πελατειακές λογικές και οι “ανατολίτικοι” παραγοντισμοί.

    Με ποιό τρόπο μπορούμε να ξαναχτίσουμε το Brand name Ελλάδα;

    Η χώρα πρέπει να πιστέψει στις δυνάμεις της και να μάθει από την ιστορία της. Αυτό είναι το κλειδί και αφορά στους πολίτες και σε όσους έχουν υπεύθυνες θέσεις. Ειδικά η πολιτική ηγεσία πρέπει να καταλάβει ότι λογικές του χτες στην άσκηση της εξουσίας το μόνο που κάνουν είναι να κρατούν τη χώρα δέσμια παθογενειών που μας έφεραν ως εδώ. Η Ελλάδα παρουσιάζει «χαμηλό δείκτη κεφαλαιοποίησης» στο διεθνές χρηματιστήριο λόγω της ατελέσφορης μνημονιακής πορείας, όμως έχει και υποτιμημένη αξία. Διαθέτει «όπλα» στα χέρια της. Η κοινωνία της είναι ζωντανή με υψηλό δείκτη αλληλεγγύης, ανθρωπισμού, υψηλό μορφωτικό επίπεδο πολιτών και διαθέτει ένα μοναδικό και αμόλυντο σε ένα μεγάλο βαθμό περιβάλλον, με υψηλό δείκτη βιοποικιλότητας. Έχει ασφάλεια σε ένα κόσμο ταραγμένο και παραμένει στις 30 πιο πλούσιες χώρες του κόσμου. Νομίζω αυτά είναι αρκετά για την αφετηρία μιας νέας πορείας. Φτάνει να σταματήσουν οι πελατειακές λογικές και οι «ανατολίτικοι» παραγοντισμοί και να δούμε τι μας ενώνει και πώς θα καταφέρουμε να βρούμε το ρόλο μας στο νέο διεθνές σύστημα.

    Ποιοι είναι αυτοί που πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στη μάχη για να πάρει η Ελλάδα τη θέση που της αξίζει στο Ευρωπαϊκό στερέωμα;

    Νέοι επιστήμονες, εξωστρεφείς επιχειρήσεις και υπεύθυνοι δημόσιοι λειτουργοί είναι τα πιο δυναμικά στοιχεία της κοινωνίας και αυτοί είναι που θα γυρίσουν το τιμόνι σε μια νέα πορεία. Όμως, απαιτείται συντονισμός, κατάλληλη καθοδήγηση, καθώς και νέα κουλτούρα ηγεσίας. Από την πλευρά μας στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάδειξη μιας «ατζέντας ανάπτυξης», με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την τόνωση της εξωστρέφειας της Ελληνικής Οικονομίας και των Επιχειρήσεων, ειδικά των ΜμΕ.

    Πώς μπορεί η Ελλάδα να πείσει όλους όσοι έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια να επιστρέψουν στη χώρα τους;

    Η χώρα πρέπει να αποδείξει ότι έχει προοπτικές κι εφόσον καταστεί αυτό εφικτό, όσοι μετανάστευσαν για ένα καλύτερο μέλλον θα επιστρέψουν στον τόπο τους, γιατί την Ελλάδα την έχουν στην καρδιά τους και γιατί η χώρα διαθέτει υψηλό δείκτη ποιότητας ζωής. Αρκεί, όμως, να λυθεί το αναπτυξιακό της ζήτημα και η ελληνική οικονομία να επανέλθει σε ανοδική τροχιά. Είναι απόφαση της

    πολιτικής ηγεσίας να υιοθετήσει ένα νέο εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο και, εκμεταλλευόμενη τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, να δώσει ελπίδα. Γι’ αυτό πρέπει να υλοποιήσει δεσμεύσεις και να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να βελτιωθεί η συνολική παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργηθούν νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας. Αυτός είναι ο απλός και μόνος δρόμος για να ανακόψουμε την εξέλιξη του brain drain.

    Πώς μπορεί να σπάσει ο κύκλος της απαισιοδοξίας και της απογοήτευσης;

    Μόνο η αποφασιστικότητα για δουλειά, η αντίληψη της πραγματικότητας και ο εντοπισμός των λαθών ώστε να αποφευχθούν νέα, θα σπάσουν τον κύκλο της ύφεσης. Διχασμοί και συνδικαλιστικές λογικές τακτοποίησης μικροσυμφερόντων δεν χωρούν, καθώς ανατροφοδοτούν το φαύλο κύκλο που έβλαψε τη χώρα. Χρειάζεται δουλειά και αποκατάσταση μιας νέας αξιακής κλίμακας. Απαιτείται ξεκάθαρος οδικός χάρτης βασισμένος σε μια σχέση ειλικρίνειας μεταξύ πολιτικής και πολιτών. Αυτό είναι απαραίτητο για την οριστική έξοδο από την κρίση. Έτσι μόνο η χώρα μπορεί να κερδίσει σταδιακά τη χαμένη της αυτοπεποίθηση, την ανταγωνιστικότητά της, αλλά και να διορθώσει λανθασμένες επιλογές. Στη συγκυρία αυτή δεν χωρούν απογοητεύσεις κι εσωστρέφεια. Μόνο απόφαση για αγώνα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αντώνης Ζαΐρης: «Να εφαρμόσουμε στη χώρα μας τον κανόνα των ίσων ευκαιριών»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένας φοιτητής ο Mιχαήλ Ματθαιάκης γράφει ένα κείμενο που σοκάρει: Ενεργοποιήστε τα λαμπρά μυαλά της χώρας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κωνσταντίνος Μίχαλος πρόεδρος ΕΒΕΑ: «Δημιουργώντας ένα νέο brand name για την Ελλάδα»

     



    ΣΧΟΛΙΑ