• Πολιτική

    Eρχεται ανασχηματισμός – O Χρυσοχοΐδης στη θέση του Οικονόμου – Στις 18.00 οι ανακοινώσεις

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Φουντώνουν τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και μάλιστα άμεσα, ίσως τις επόμενες ώρες.

    Πληθαίνουν οι πληροφορίες για αλλαγές στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα σε έξι ή επτά υπουργεία – ακόμα και εντός της ημέρας ή αύριο – καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν είναι οπαδός των συχνών ανασχηματισμών, φέρεται έτοιμος για κάποιες αλλαγές, στέλνοντας ένα μήνυμα για μια νέα εκκίνηση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

    Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν τα εξής: «Κανείς δεν συζητάει για ανασχηματισμό. Αλλά για στοχευμένες διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω».

    Η σημαντικότερη αλλαγή πρόκειται να γίνει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο επανέρχεται, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αντί του Γιάννη Οικονόμου. Σκέψεις υπάρχουν και για αποχώρηση του υφυπουργού, Κώστα Κατσαφάδου.

    Μια τέτοια εξέλιξη θα επιβεβαιώνει τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών για δυσαρέσκεια του Μαξίμου προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ειδικά μετά τα πρόσφατα οπαδικά επεισόδια με το νεκρό αστυνομικό, αλλά και την έξαρση της εγκληματικότητας.

    Στη θέση του υπουργού Υγείας αναμένεται να τοποθετηθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης, νυν υπουργός Εργασίας. Ενώ στο υπουργείο Εργασίας ακούγεται το όνομα του Θοδωρή Ρουσόπουλου. Ωστόσο, στις 22 Ιανουαρίου θα γίνει η ψηφοφορία για τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με τον κ. Ρουσόπουλο να έχει πολλές πιθανότητες να εκλεγεί και μάλιστα ομόφωνα, οπότε μάλλον δεν «παίζει» για κυβερνητική θέση.

    Ακούγεται επίσης το όνομα του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα για το εν λόγω υπουργείο. Ίσως δε να υπάρξει αναβάθμιση του υφυπουργού, κ. B. Σπανάκη.

    H επιστροφή Χρυσοχοΐδη στο κτίριο της Κατεχάκη και Γεωργιάδη στο Υγείας θεωρούνται safe επιλογές καθώς και οι δύο έχουν αναλάβει και στο παρελθόν τα ίδια χαρτοφυλάκια και γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Άλλωστε, τόσο στον τομέα της ασφάλειας όσο και στην Υγεία ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει μεγάλη έμφαση το επόμενο διάστημα.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κυβερνητικό σχήμα θα μπει ο Παύλος Μαρινάκης που θα είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ. Επίσης, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί δομή για την αντιμετώπιση της ακρίβειας με επικεφαλής αναπληρωτή υπουργό.

    Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μίνι ανασχηματισμός μπορεί να έχει και «γεύση» από το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Δηλαδή όσοι έχουν αντιδράσει για την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, να απομακρυνθούν από την κυβέρνηση (π.χ. ο Μάκης Βορίδης) και όσοι βουλευτές επίσης έχουν την ίδια στάση να μην αξιοποιηθούν.

    Εάν ανακοινωθεί απόψε ο ανασχηματισμός οι υπουργοί θα ορκιστούν αύριο, αλλιώς, αν οι ανακοινώσεις μετατεθούν για Δευτέρα, η ορκωμοσία ενώπιον της ΠτΔ θα πάει πιθανότατα για την Τρίτη. Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού υπάρχει μόνο μια επίσκεψη την Παρασκευή στις Αιγές όπου εγκαινιάζεται η αναστήλωση του τάφου του Φιλίππου.

    Σημειώνεται ότι έχει προγραμματιστεί υπουργικό συμβούλιο για τις 10 Ιανουαρίου, οπότε εάν επιβεβαιωθούν οι σχετικές πληροφορίες θα γίνει με την νέα του σύνθεση.

    Διαβάστε επίσης:

    Στα Ιωάννινα αύριο ο Βασίλης Κικίλιας – Σύσκεψη για τη διαχείριση και την πρόληψη φυσικών καταστροφών

    Ο Νίκος Χαρδαλιάς στο Άσυλο Ανιάτων: Προσωπική μου δέσμευση ότι θα είμαστε καθημερινά χρήσιμοι στην κοινωνία

    Bloomberg για Κασσελάκη: Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν πρώην trader της Goldman δεν φαίνεται να κερδίζεται



    ΣΧΟΛΙΑ