• Πολιτική

    Ποινή παρακράτησης 2 μισθών σε «κουρασμένο» αρεοπαγίτη που καθυστέρησε 130 αποφάσεις!

    • NewsRoom
    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    Με την πειθαρχική ποινή της παρακράτησης αποδοχών δύο μηνών τιμωρήθηκε από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο εν ενεργεία αρεοπαγίτης. Ο λόγος για την απόφαση του Συμβουλίου ήταν οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων, με ευθύνη του συγκεκριμένου δικαστικού.

    Ο εν λόγω αρεοπαγίτης αρχικά καθυστερούσε συνολικά την έκδοση 132 αποφάσεων, εκ των οποίων οι 28 είναι από το 2012, όταν ακόμα είχε το βαθμό του προέδρου Εφετών Πειραιά!

    Μάλιστα, σε δύο περιπτώσει, η καθυστέρηση έκδοσης των αρεοπαγιτικών αποφάσεων είχε ως αποτέλεσμα να επέλθει παραγραφή των αδικημάτων, τα οποία ήταν πλημμελήματα.

    Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, είχε ζητήσει από τον αρεοπαγίτη, μετά από έντονες διαμαρτυρίες και επιστολές δικηγόρων, την δημοσίευση των καθυστερούμενων αποφάσεων. Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, άσκησε σε βάρος του πειθαρχική αγωγή ενώπιον του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου και ορίστηκε εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας, Σπυρίδων Μαρκάτης.

    Όταν, τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησε η πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του, ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων είχε μειωθεί στις 96, εκ των οποίων οι 24 ήταν από το έτος 2012, όταν ακόμη κατείχε το βαθμό του προέδρου Εφετών.

    Ενώπιον των πειθαρχικών δικαστών ο εν λόγω αεροπαγίτης υποστήριξε, ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται σε «μια ανεξήγητη και επίμονη καταβολή των δυνάμεων, της οποίας τα αίτια δεν κατέστη δυνατόν να διαγνωστούν ιατρικά με βεβαιότητα»!

    Το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο αναφέρει στην απόφασή του, ότι οι ισχυρισμοί του κρίνονται αόριστοι, ενώ τα ιατρικά έγγραφα που προσκόμισε έχουν ημερομηνία μεταγενέστερη της άσκησης της πειθαρχική δίωξης, εκτός ενός και έκρινε «αδικαιολόγητη» την καθυστέρηση στην εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων, η οποία οφείλεται σε αμέλεια.

    Τελικά, το Πειθαρχικό Συμβούλιο έκρινε «αδικαιολόγητη» την καθυστέρηση στην εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων η οποία οφείλεται, όπως είπε, σε αμέλεια και του επέβαλε την πειθαρχική ποινή του προστίμου ίσου με τις καθαρές αποδοχές δύο μηνών, οι οποίες θα παρακρατηθούν σε 8 μηνιαίες δόσεις.

    Αντίθετα ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου κινούμενος σε πιο αυστηρή γραμμή είχε την άποψη ότι έπρεπε να επιβληθεί στον αρεοπαγίτη οριστική παύση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σκληρή απάντηση των Ελλήνων δικαστών και εισαγγελέων στον πρόεδρο Ερντογάν για τη μη έκδοση των 9 Τούρκων αξιωματικών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρειος Πάγος: Θρίλερ με την υπόθεση του Mr Bitcoin – Να εκδοθεί στις ΗΠΑ ζητεί η εισαγγελέας



    ΣΧΟΛΙΑ