• First Top Stories

    Ποιοι κόβονται από τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια – Όλα τα ονόματα – Τι θα κάνει η Ντόρα

    • Νένα Σώκου

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Σαρωτικές αλλαγές στα γαλάζια ψηφοδέλτια ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο να ανοίξει το δρόμο σε μια γενιά νέων στελεχών, όπως άλλωστε ήταν και το κεντρικό μήνυμά του, όταν εξελέγη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας στις αρχές του 2016. Πάντως, επικρατεί συνωστισμός ενδιαφερομένων να ενταχθούν στις λίστες, με δεδομένο το ευρύ προβάδισμα που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

    Μια πρόγευση των προθέσεών του έδωσε ο αρχηγός της ΝΔ με την απόφασή του να κόψει από το ψηφοδέλτιο Χανίων τον πρώην υπουργό Χρήστο Μαρκογιαννάκη, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στην υπόθεση Γιακουμάκη. Η Ντόρα Μπακογιάννη κατεβαίνει στο νομό Χανίων και ήδη ξεδιπλώνει την προεκλογική της εκστρατεία. Ο κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει σε παλιούς και νεότερους πολιτευτές ότι ουδείς θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστας Τσιάρας έχει λάβει εντολή να αξιολογεί την κίνηση των «γαλάζιων» βουλευτών, με στόχο να υπάρχει πλήρης εικόνα της κοινοβουλευτικής πορείας εν όψει της κατάρτισης των ψηφοδελτίων. Χρόνος για λεπτομερή και προσεκτική αξιολόγηση υπάρχει, καθώς στην Πειραιώς εκτιμούν ότι οι πολιτικές εξελίξεις τοποθετούνται στο 2019.

    Πάντως, το χρονικό όριο για να κλείσουν οι λίστες μπαίνει στα τέλη του έτους, μέχρι το συνέδριο του κόμματος που είναι προγραμματισμένο για τις 14 και 15 Δεκεμβρίου, με πρόεδρο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

    Η πιο πολύ δουλειά έχει ολοκληρωθεί και για το μοίρασμα των βουλευτών τόσο στην κατατμημένη Β’ Αθήνας όσο και στην Περιφέρεια Αττικής.

    Ποιοι μένουν εκτός

    Πρώτοι από τους «παλαιούς» που ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από την ενεργό πολιτική είναι ο Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Σπύρος Ταλιαδούρος.

    Η λίστα των οικειοθελώς αποχωρούντων μπορεί να διευρυνθεί, είτε γιατί οι πολιτευτές βλέπουν ότι δύσκολα θα επανεκλεγούν, είτε γιατί μπορεί να προσβλέπουν σε διαφορετική αξιοποίηση. Μέσα σε αυτούς ενδεχομένως εντάσσεται ο πρώην υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο Αλέκος Κοντός που έμεινε εκτός Βουλής, αφού η ΝΔ δεν έβγαλε έδρα στην Ξάνθη, ο πρώην υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Καλαντζής και ο Στάθης Κωνσταντινίδης στη Φλώρινα, ο οποίος δεν επανεξελέγη στις εκλογές του 2015.

    Αμφίβολη θεωρείται η παρουσία στα ψηφοδέλτια και για τους Μενέλαο Βλάχβεη και Θεόφιλο Λεονταρίδη (Σέρρες). Στο Κιλκίς, στο πλαίσιο της ανανέωσης, οι πληροφορίες θέλουν να μένει εκτός ψηφοδελτίου ο Θόδωρος Πασσαλίδης που εκλεγόταν τη δεκαετία του 1990.

    Εκτός ψηφοδελτίου φαίνεται πως μένει και η πρώην βουλευτή Ηλείας Κρινιώ Κανελλοπούλου, όπως και ο Δημήτρης Κωνσταντάρας στην Α’ Αθήνας.

    Στην Λέσβο, ο πρώην νομάρχης Παύλος Βογιατζής που είχε εκλεγεί το 2012 φαίνεται πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, ενώ αμφίβολη είναι και η παρουσία της Γεωργίας Μπατσαρά που εκλεγόταν στην Ημαθία.

    Δύσκολα θα βρει θέση στο ψηφοδέλτιο του νομού Λακωνίας ο Γρηγόρης Αποστολάκος, ο οποίος ενδέχεται να διεκδικήσει το Δήμο Σπάρτης.

    Στη Φωκίδα, υπάρχουν πληροφορίες για επιστροφή του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Μπούγα, κάτι που μπορεί να βάλει φρένο στην πρώην βουλευτή του νομού Ασπασία Μανδρέκα.

    Η προεκλογική στρατηγική

    Την ώρα που η ΝΔ θα οξύνει την κριτική της απέναντι στην κυβερνητική αβελτηρία σε θέματα οικονομίας και καθημερινότητας, παράλληλα η Πειραιώς θα στοχεύει στη θετική ψήφο των πολιτών, προβάλλοντας διαρκώς τι μπορεί να κάνει η ΝΔ για τη χώρα με το δικό της μοντέλο διακυβέρνησης.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι δεν θα ακολουθήσει το Μέγαρο Μαξίμου στον κατήφορο της όξυνσης και της πόλωσης, θα αποφύγει τον λαϊκισμό, ενώ θα εκπέμπει διαρκώς μηνύματα συστράτευσης διαμηνύοντας ότι οι διαχωριστικές γραμμές με τους όρους του παρελθόντος είναι ξεπερασμένες.

    Θα καλέσει τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν πάνω στα διλήμματα «υπευθυνότητα ή λαϊκισμός», «αξιοκρατία ή κομματισμός», «αποτελεσματικότητα ή ανικανότητα» με έμφαση στο μήνυμα ότι η ΝΔ διεκδικεί ξανά την διακυβέρνηση για να ενώσει τους Έλληνες.



    ΣΧΟΛΙΑ