ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Διευκρινήσεις σχετικά με την ατζέντα της συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν δίνουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή και τις θέσεις που επανέλαβε ο Χακάν Φιντάν για τα ελληνοτουρκικά.
Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, η ατζέντα της συζήτησης ήταν ίδια όπως ακριβώς και στις προηγούμενες συναντήσεις: Διμερή, διεθνή και περιφερειακά θέματα, ιδιαιτέρως δε στη συγκεκριμένη συνάντηση και το Κυπριακό.
Από την Ελληνική πλευρά ετέθησαν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις έρευνες που διεξάγονται για την ηλεκτρική διασύνδεση.
Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε.
Επίσης, δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Οι πηγές του ΥΠΕΞ αναφέρουν σχετικά με τις δηλώσεις Φιντάν, πως η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής και δεν επιδέχεται παρερμηνείας: Αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα.
Η πάγια αναφορά εκ μέρους της Τουρκίας σε ανύπαρκτη εθνική μειονότητα αντίκειται στην οφειλόμενη πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πολιτική ισότητας και ισοπολιτείας για όλους τους Έλληνες πολίτες.
Διαβάστε επίσης
Γεραπετρίτης: Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα συνδιαχείρισης του Αιγαίου με την Τουρκία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fed: Πόσες μειώσεις επιτοκίων «βλέπουν» οι οικονομολόγοι το 2026; «Αγκάθι» η αγορά εργασίας
- Υπερταμείο: Εκκίνηση νέου διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ακινήτου «Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου»
- Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Κομψή στα μαύρα στο κέντρο της Αθήνας
- Lidl Ελλάς: Στηρίζει και αυτά τα Χριστούγεννα τον Οργανισμό Το Χαμόγελο του Παιδιού μέσω της κάρτας Lidl Plus