• Πολιτική

    Πηγές υπ. Άμυνας: Σε πλήρη ετοιμότητα η Ελλάδα για κάθε πρόκληση ή απειλή – Διαψεύδουν τα περί υβριδικών απειλών (upd)

    • NewsRoom
    Τούρκοι


    Καλοκαίρι με εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προμηνύεται το φετινό, καθώς η Τουρκία, ενοχλημένη από τις τελευταίες κινήσεις της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο, έχει κλιμακώσει τη ρητορική της εναντίον της Αθήνας.

    Το απόγευμα της Δευτέρας κυκλοφόρησαν πληροφορίες, οι οποίες αποδόθηκαν σε κύκλους του υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα προετοιμάζεται για την πιθανότητα υβριδικού τύπου απειλών στα νησιά και στα σύνορα στον Έβρο φωτογραφίζοντας την Τουρκία.

    Μετά από λίγη ώρα ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου, διέψευσαν την προηγούμενη διαρροή, και τόνισαν ότι «βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση ή απειλή ασφαλείας, όπως ήταν και θα είναι πάντα. Τα υπόλοιπα είναι σενάρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

    Οι ανησυχίες για τα ελληνοτουρκικά έρχονται τη στιγμή που η Τουρκία και ο πρόεδρος Ερντογάν έχουν ανεβάσει το τελευταίο διάστημα τα επίπεδα προκλητικότητας, πρώτα με το περίφημο «Μητσοτάκης γιοκ» και μετά με το «ο Μητσοτάκης δεν είναι συνομιλητής μου». Και όλα αυτά μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο. Η συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου μάλιστα θορύβησε τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι μάλιστα στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής θα ενημερωθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επί του θέματος.

    Σε πλήρη ετοιμότητα η Αθήνα

    Η Αθήνα, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπίσει το προκλητικό κρεσέντο της γειτονικής χώρας.

    Στο Υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζουν πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα της όξυνσης που στήνει η Άγκυρα. «Εάν η ελληνική κυβέρνηση κρίνει ότι πρέπει να οξύνει, θα οξύνει επειδή αυτή το έκρινε, όχι επειδή την υποχρέωσε μια άλλη πλευρά» ξεκαθάρισε πριν λίγες μέρες ο Νίκος Δένδιας. «Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στον πειρασμό να απαντάμε στις προκλήσεις που δεχόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Εμείς έχουμε μία θέση πολύ βασική: το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας απαιτούν από όλους τον σεβασμό. Αυτός είναι ο θεμελιώδης κανόνας της Συμμαχίας που ανήκουμε, του ΝΑΤΟ» σημείωσε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η Ελλάδα επιθυμεί και εργάζεται πυρετωδώς για την εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή και πιστεύει ότι μοναδικός δρόμος για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι είναι η σαφής και πλήρης υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

    Η Αθήνα αξιοποιεί αυτά τα τουρκικά ξεσπάσματα. Οι σύμμαχοί μας βλέπουν το «ποιόν» του Τούρκου συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ και εύκολα το συγκρίνουν με την παρουσία και το λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο.

    «Αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί την απόλυτη τεκμηρίωση των ελληνικών επιχειρημάτων. Δηλαδή του γεγονότος ότι απειλούμαστε, ότι το casus belli εναντίον της Ελλάδας δεν είναι κενό περιεχομένου και ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει απειλή από την Τουρκία», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών λίγες μόνο ημέρες αφού έδειχνε στον Α. Μπλίνκεν χάρτες της τουρκικής επιθετικότητας.

    Διαβάστε επίσης:

    Επικοινωνία Δένδια με τους ΥΠΕΞ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας: Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο

    Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια-Κασουλίδη για συντονισμό Ελλάδας-Κύπρου



    ΣΧΟΛΙΑ