• Πολιτική

    Νέα επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Δεν είναι πλέον συνομιλητής μου 

    • NewsRoom
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Νέα προσωπική επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Μετά το παροιμιώδες πλέον «ο Μητσοτάκης δεν υπάρχει πια για μένα» που είπε στις αρχές της εβδομάδας και συγκεκριμένα στις 23 Μαΐου 2022, ο Ερντογάν επανήλθε.

    Κατά την πτήση της επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν και μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Ερντογάν ανέφερε πως από τούδε και στο εξής ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι συνομιλητής του.

    «Τερματίσαμε τις Συνεδριάσεις του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου με την Ελλάδα; Το εξηγήσαμε αυτό; Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει “Ελλάδα, τακτοποίησε τον εαυτό σου”. Δεν τακτοποιήσατε τον εαυτό σας, οπότε καταργήσαμε το Στρατηγικό Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου. Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου από τώρα. Γιατί; Αντιμετωπίζω ανθρώπους που ασκούν πολιτική με προσωπικό τρόπο».

    Θα μου μιλήσεις, θα φάμε, θα πιούμε, «ας μην βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας», θα το υποσχεθείς. Θα περάσουν 15 μέρες μετά, θα πας στις ΗΠΑ, θα μιλήσεις κατά της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τι είναι αυτό; Για το χειροκρότημα πήγε εκεί. Συγγνώμη. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με αυτούς. Yπάρχει μόνο ένα πράγμα να κάνουμε. Είμαστε φίλοι με αυτούς που είναι φίλοι μαζί μας, αλλά πρέπει να ξέρουν καλά πως θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται με αυτούς που μας βλέπουν ως εχθρό», είπε.

    Αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού στο αμερικανικό κογκρέσο ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Μπροστά σε όλα αυτά είναι εμφανής η στάση τους απέναντι στην Τουρκία. Να τι έκαναν στον Μητσοτάκη τις προάλλες. Στην Αμερική άνοιξαν τις πόρτες της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας και τους έβαλαν να μιλήσουν εκεί. Σε αυτή την ομιλία χειροκρότησαν; Χειροκρότησαν. Τα F16 έχουν ξαναφερθεί σε όλα αυτά τα γεγονότα; Το έφεραν. Πιστεύουμε ότι δεν επιτρέπεται να χτυπηθεί ξανά ένας μουσουλμάνος. Μας έβαλαν από αυτή την τρύπα μια φορά, δεν θα το ξανακάνουμε. Όσο ο Ταγίπ Ερντογάν είναι επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, δεν μπορούμε να πούμε «ναι» στην είσοδο χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία στο ΝΑΤΟ».

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε: «Τερματίσαμε τις Συνεδριάσεις του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου με την Ελλάδα; Το εξηγήσαμε αυτό; Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει “Ελλάδα, τακτοποίησε τον εαυτό σου”. Δεν τακτοποιήσατε τον εαυτό σας, οπότε καταργήσαμε το Στρατηγικό Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου. Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου από τώρα. Γιατί; Αντιμετωπίζω ανθρώπους που ασκούν πολιτική με προσωπικό τρόπο».

    Mιλώντας για το θέμα της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έκανε ξανά αναφορά στην Ελλάδα λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να επαναλάβουμε το λάθος που έγινε στο παρελθόν σχετικά με τις χώρες που αγκαλιάζουν και τροφοδοτούν τέτοιους τρομοκράτες στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι ένας οργανισμός ασφαλείας. Ποιο ήταν αυτό; Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είχε εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ στο παρελθόν και η τότε τουρκική διοίκηση άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ ξανά. Η Ελλάδα έλεγε τα ίδια, έλεγε ότι δεν θα γίνει τίποτα. Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα χρωστάει στην Ευρώπη 400 δισ. ευρώ, πάνω κάτω. Υπάρχουν 5+4, δηλαδή 9, οι ΗΠΑ έχουν αυτή τη στιγμή βάσεις στην Ελλάδα. Λοιπόν, εναντίον ποιών δημιουργούνται αυτές οι βάσεις, γιατί υπάρχουν αυτές οι βάσεις; Να τι λένε: «Ενάντια στη Ρωσία…» Ψέματα… Δεν είναι ειλικρινείς».

    Διαβάστε επίσης:

    Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα δεν παζαρεύει θέματα εθνικής κυριαρχίας

    Έντονα προεκλογικά σημάδια – Θα στηθούν κάλπες το φθινόπωρο;

    Γερμανικός τύπος: Κλιμάκωση Ερντογάν και θερμό καλοκαίρ



    ΣΧΟΛΙΑ