• Πολιτική

    Πέτσας: Έως 4 Μαΐου τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας – Προσεχώς χωρίς sms στο 13033

    • NewsRoom

    Εξ αποστάσεως ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα


    Έως τις 4 Μαΐου θα ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση, τα μέτρα ίσχυαν μέχρι τις 27 Απριλίου.

    Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι πρόθεση είναι να αρθεί και η υποχρέωση αποστολής του μηνύματος για την κυκλοφορία των πολιτών και επανέλαβε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παρουσιάσει αναλυτικά στους πολίτες το πλάνο σταδιακής άρσης των μέτρων.

    «Η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα είναι αργή θα εξελιχθεί σε διαδοχικές φάσεις, διαδοχικά μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο. Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και θα προχωρούμε εβδομάδα με εβδομάδα» ανέφερε.

    Για τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους είπε ότι θα προστατευθούν για μεγαλύτερο διάστημα, οι απαγορεύσεις για αυτούς θα αρθούν στις τελευταίες φάσεις.

    Σε ερώτηση εάν θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αναμένεται η εισήγηση των ειδικών. Τόνισε ότι η βασική αρχή είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά με μια σειρά και ιεράρχηση, με χρονικά κενά ανάμεσα στα ανοίγματα των βαθμίδων.

    Το voucher

    Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην κατάργηση των voucher των επιστημόνων, λέγοντας ότι επρόκειτο για λάθος που διορθώθηκε εγκαίρως με απόφαση του πρωθυπουργού.

    «Όταν λαμβάνονται τόσο πολλά μέτρα σε τόσο σύντομο χρόνο είναι λογικό να υπάρχουν και αστοχίες. Σημασία έχει οι αστοχίες να διορθώνονται, όπως και έγινε» σημείωσε.

    Σε ερώτηση εάν ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Ναι».

    Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και κοινοτικούς πόρους τα χρήματα για τους επιστήμονες.

    Το ευρω-ομόλογο

    Ο κ. Πέτσας ξεκίνησε την σημερινή ενημέρωση αναφερόμενος στην σύνοδο κορυφής , που θα διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη, και επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας υπέρ της έκδοσης ενός κοινού ευρω-ομολόγου.

    Σημείωσε ότι σήμερα στόχος της συνεδρίασης είναι η δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης με καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν χρειαζόμαστε νέα δάνεια, αλλά επιχορηγήσεις».

    Τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή από την κοινή επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη με άλλους οκτώ ηγέτες της ΕΕ που ζητούν την έκδοση του ευρω-ομολόγου.

    Η πρωτόγνωρη κρίση, είπε, απαιτούν να αρθούν οι ηγεσίες των χωρών στο ύψος των περιστάσεων. Χρειάζεται, συμπλήρωσε, ένα κοινό εργαλείο, όπως το κοινό ευρω-ομόλογο για να αντιμετωπιστεί γρήγορα η ύφεση.

    «Οι ηγέτες καλούνται να συζητήσουν τη διαμόρφωση των κατάλληλων λύσεων, στα κοινά προβλήματα που γεννά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της η πανδημία του κορονοϊού. Ένα από τα βασικά ζητήματα στη σημερινή ημερήσια διάταξη είναι η δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, με την αξιοποίηση καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλείων.  

    » Οι θέσεις της χώρας μας είναι γνωστές. Αναπτύχθηκαν έγκαιρα από τον πρωθυπουργό στην κοινή επιστολή με άλλους 8 Ευρωπαίους ηγέτες προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ξεκινούμε από τη θέση αρχής -τη θέση που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος- ότι τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις. Θεωρούμε ότι η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση και οι συνέπειες στις οικονομίες όλων των  χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν από τις ηγεσίες τους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. 

    » Η Ευρώπη -όπως τονίζει ο πρωθυπουργός- χρειάζεται κοινές πολιτικές και ένα κοινό ευρωπαϊκό εργαλείο, όπως για παράδειγμα ένα κοινό ευρωομόλογο. Έτσι ώστε,  όλοι μαζί, να πείσουμε  τόσο τις αγορές, όσο κυρίως τους Ευρωπαίους πολίτες, ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει γρήγορα την ύφεση, να βάλει μπροστά τις μηχανές της ανάπτυξης και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.  

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει εναλλακτικό πλάνο σε περίπτωση που δεν εγκριθεί από τους δανειστές το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει plan b, προχωράμε με τον σχεδιασμό που υπάρχει», ενώ ζήτησε λίγο ακόμη χρόνο για τις ανακοινώσεις.

    Ο κ. Πέτσας κατέληξε λέγοντας ότι την Πρωτομαγιά θα ισχύουν τα ίδια μέτρα που ίσχυαν και το Πάσχα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ