• Πολιτική

    Πέτσας: Σε πανικό ο Τσίπρας για Novartis – Από Δευτέρα προχωράμε στις κλειστές δομές στα νησιά

    • NewsRoom
    πέτσας petsas

    Στέλιος Πέτσας


    Η προανακριτική έχει στα χέρια της «όπλα», για να δει πώς θα συνεχίσει, σε περίπτωση που δεν εμφανιστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, βάζοντας στο τραπέζι και το ενδεχόμενο άρσης της προστασίας.

    «Το καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων δεν είναι φυσική προστασία, δηλαδή η παρακολούθηση είναι για την προστασία της ανωνυμίας, άρα δεν είναι αδυναμία της αστυνομίας το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε χθες στην ΓΑΔΑ ο «Μάξιμος Σαράφης», δεν τον έχασε, υπάρχει ένα πρόσωπο που γνωρίζει την ταυτότητά του και ο εισαγγελέας που τον εξέτασε» ανέφερε ο κ. Πέτσας.

    Υπάρχει σε εξέλιξη η διαδικασία, περιμένουμε τις αποφάσεις της προανακριτικής επιτροπής, σημείωσε.

    Σε ερώτηση πώς τοποθετείται η κυβέρνηση αναφορικά με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, για την υπόθεση Novartis και τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε πλήρη στήριξη στον κ. Γεωργιάδη λέγοντας ότι και τα δέκα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση «έχουν κάθε δικαίωμα να προστατεύσουν εαυτό τους».

    «Σε πανικό ο Τσίπρας»

    Ο Στέλιος Πέτσας εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι με την χθεσινή του δήλωση για την υπόθεση των προστατευόμενων μαρτύρων «επιλέγει να ανακατεύεται στην υπόθεση της προανακριτικής. Έβαλε τον εαυτό του στο κέντρο και να αναφέρθηκε στο ζήτημα λέγοντας ψέματα και αποπροσανατολίζοντας τον πολίτη».

    Σχολιάζοντας περαιτέρω την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα είπε ότι προφανώς βρίσκεται σε πανικό, «γιατί δεν δικαιολογείται ότι μόλις πριν από λίγες μέρες στο κείμενο απολογισμού για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στην σελίδα 57, γίνεται αναφορά ότι θα πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός σε τέτοιες περιπτώσεις, να αφήνει την δικαιοσύνη να κάνει το έργο της. Ας απαντήσει ο ίδιος» είπε καταδεικνύοντας την αντίφαση.

    Αναφορικά με το εάν θα εμφανιστεί σήμερα η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «αναμένουμε να δούμε αν θα προσέλθει, είναι στο χέρι της προανακριτικής πώς θα προχωρήσει. Υπάρχουν διάφορα εργαλεία για να προχωρήσει η διαδικασία. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι διαδικασίες δεν έχουν χρονικό ορίζοντα, δεν λήγουν, υπάρχουν πάντα η δυνατότητα να κληθούν πάλι αργότερα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχουν ήδη σημαντικές καταθέσεις και το πού θα καταλήξει το πόρισμα.

    Σε διευκρινιστική ερώτηση τι θα γίνει εάν δεν εμφανιστεί κανένας προστατευόμενος μάρτυρας, ο κ. Πέτσας είπε ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο άρσης της προστασίας, αλλά αυτό είναι κάτι που το αποφασίζει η προανακριτική, όχι η κυβέρνηση, ούτε η αστυνομία.

    Για το προσφυγικό

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι αν κρίνει κανείς από τις σημερινές δηλώσεις του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, οι νησιώτες χαλαρώνουν την στάση τους.

    «Προχωράμε στον σχεδιασμό, μέχρι το τέλος εβδομάδας υπάρχει ένα διάστημα για διάλογο. Από την άλλη βδομάδα ξεκινάμε. Αλλά συζητάμε μόνο για τους χώρους με τοπικούς φορείς» είπε και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι χρειαστεί για να ολοκληρωθεί το σχέδιό της».

    Συμπληρωματικά τόνισε ότι όταν οι τοπικές κοινωνίες και η τοπική αυτοδιοίκηση ζητούν αποσυμφόρηση των νησιών, πρέπει κανονικά να επιδιώκουν και την κλειστή δομή, που θα φέρει και ταχύτερους ρυθμούς στην όλη διαδικασία.

    Σε ερώτηση εάν η παράταση που δόθηκε για διάλογο ήταν στον κυβερνητικό σχεδιάσμό ή ο υπουργός Νότης Μηταράκης κινήθηκε αυτοβούλως, ο κ. Πέτσας κάλυψε πλήρως τον υπουργό λέγοντας πώς «δείχνει λίγη ευελιξία βλέποντας πώς διαμορφώνεται η κατάσταση. Δεν είναι κακό αυτό».

    Επανέλαβε ότι εξαντλήθηκε ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για κοινώς αποδεκτή λύση. Αυτό δεν κατέστη δυνατόν, γι’ αυτό προχωρήσαμε στην ΠΝΠ. Το μόνο που έμεινε είναι η χωροθέτηση, η πρόταση για εναλλακτικές περιοχές, αλλά δεν έχουμε δει κάτι μέχρι τώρα. Από δευτέρα προχωράμε».

    Σε ερώτηση εάν προβλέπεται μετακίνηση πληθυσμών στην ενδοχώρα απάντησε αρνητικά. Παράλληλα, είπε ότι στην Ελλάδα «δεν υπάρχει χώρος για οικονομικούς μετανάστες», ενώ επανέλαβε ότι στόχος είναι να γίνονται 200 επιστροφές την εβδομάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ