• Πολιτική

    Περιβαλλοντικό τέλος στα πλαστικά ποτήρια και τους περιέκτες τροφίμων για τον περιορισμό τους

    Πότε χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών -Τι ισχύει για την ετήσια άδεια

    Κωστής Χατζηδάκης, Yπ. Εργασίας


    Τη θέσπιση περιβαλλοντικού τέλους 4 λεπτά (προ ΦΠΑ) στα πλαστικά ποτήρια και τους περιέκτες τροφίμων (αντίστοιχα με το περιβαλλοντικό τέλος πλαστικής σακούλας) από 01.01.2022 προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904/ΕΕ και στο πλαίσιο της απόσυρσης των πλαστικών μιας χρήσης.

    Όπως είπε πριν λίγη ώρα παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης ο στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα αποσύρει τα πλαστικά μιας χρήσης, εναρμονιζόμενη με την κοινοτική Οδηγία.

    Με το νομοσχέδιο που θα τεθεί σε λίγες μέρες σε δημόσια διαβούλευση επίσης: 

    Θεσπίζονται μέτρα για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, όπως η υποχρέωση διάθεσης επαναχρησιμοποιήσιμων εναλλακτικών προϊόντων από 01.01.2022.

    Θα γίνει υποχρεωτική η δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις & παιδικές χαρές μέσω των ΟΤΑ από 03.07.2021.

    Θα επιβληθεί τέλος (το οποίο δεν έχει αποφασιστεί ακόμα) και στα πλαστικά μπουκάλια ωστόσο αυτό θα επιστρέφεται στον καταναλωτή με την επιστροφή του άδειου πλαστικού μπουκαλιού από 05.01.2023. Το ύψος θα καθοριστεί κατόπιν μελέτης εφαρμογής τους συστήματος έως 03.07.2021

    Διευρύνεται η περιβαλλοντική σήμανση σε όλα τα πλαστικά μιας χρήσης της Οδηγίας για να γνωρίζουν οι πολίτες ποια προϊόντα προορίζονται για επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση από 03.01.2022 σε όλα τα προϊόντα και από 03.07.2021 στις 4 κατηγορίες προϊόντων που ορίζει η Οδηγία.

    Θεσπίζονται νέα ειδικά συστήματα ανακύκλωσης για νέες ομάδες προϊόντων όπως τα καπνικά, τα αλιευτικά εργαλεία και άλλες 8 κατηγορίες προϊόντων (αντίστοιχα με τα υφιστάμενα συστήματα ανακύκλωσης) έως 05.01.2023.



    ΣΧΟΛΙΑ