Πολιτική

Πελώνη: Από σήμερα μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικοί μπορούν να παραλάβουν τα self test

  • NewsRoom

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη (ΑΠΕ)


Θα ήταν πιο παραγωγικό αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να πετροβολά συνεχώς την προσπάθεια της κυβέρνησης και των υγειονομικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να έχει έστω και μια φορά συστήσει τήρηση των μέτρων, σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναφερόμενη στην κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Star η κ. Πελώνη σημείωσε: «Φοβάμαι με αυτά που ακούω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χτίζει το αντιπολιτευτικό του αφήγημα πάνω στην πανδημία και μόλις τελειώσει η πανδημία θα ξεμείνει από αφήγημα».

Για το μήνυμα που έστειλε χθες ο πρωθυπουργός στους υπουργούς σχετικά με τα αντιφατικά μηνύματα προς τους πολίτες, η κ. Πελώνη σημείωσε: «Ζούμε όλοι δύσκολες καταστάσεις, η κούραση είναι μεγάλη, είναι σημαντικό να είναι ενιαίο το μήνυμα που βγαίνει προς τα έξω».

Για το άνοιγμα των Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα η κυβερνητική εκπρόσωπος σχολίασε ότι αποφασίστηκε επειδή παραμένουν κλειστά εδώ και πολύ καιρό, στην Αττική εδώ και πέντε μήνες, και επειδή πλησιάζουν οι πανελλήνιες.

Αναλυτικά η κ. Πελώνη είπε: «Τα self-test θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο, και πρέπει να γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, πριν την έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Για τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Το πρώτο τεστ μπορούν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου να το παραλάβουν δωρεάν μαζί με ενημερωτικό υλικό με το ΑΜΚΑ τους από σήμερα στα φαρμακεία της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και από αύριο Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Στην περίπτωση αρνητικού τεστ θα εκδίδεται μέσω της πλατφόρμας σχολική κάρτα, την οποία οι μαθητές θα επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται δήλωση αρνητικού αποτελέσματος. Αν δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, μπορεί να προσκομίζεται  χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα στοιχεία της κάρτας.

Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος ο μαθητής μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σχολική κάρτα και ο εκπαιδευτικός τη σχετική δήλωση προκειμένου να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός θα παίρνει σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέψει στο σχολείο. Αν είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Για το Sofagate σχολίασε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν είναι ισότιμη στο πρωτόκολλο και ότι η ελληνική κυβέρνηση καλύπτεται από την απάντηση του εκπροσώπου της Κομισιόν.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς ο Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης – Ποιο θα είναι το δίλημμα των εκλογών

Σαρλ Μισέλ για το sofagate: Φταίει το τουρκικό πρωτόκολλο – Δεν θέλαμε να κάνουμε σκηνή (video)


ΣΧΟΛΙΑ