• Πολιτική

    Πώς ο Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης – Ποιο θα είναι το δίλημμα των εκλογών

    • Νένα Σώκου


    Κατηγορηματικό «όχι» στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είπε χτες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Star, δείχνοντας κάλπες στο τέλος της τετραετίας.

    Μάλιστα, έθεσε και το πλαίσιο της προεκλογικής μάχης με τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα συγκρίνουν την τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία Αλέξη Τσίπρα».

    Το σενάριο πρόωρων εκλογών επανέρχεται συχνά στην επικαιρότητα σε μια απόπειρα αναλυτών να ερμηνεύσουν κάποιες από τις κινήσεις του πρωθυπουργού, ενώ χτες ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε για πρώτη φορά ανοιχτά το θέμα στο τραπέζι, αναφέροντας ότι δεν αποκλείονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να ζητά πρόωρες εκλογές.

    Μιλώντας χθες το μεσημέρι στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε σε ετοιμότητα την ηγετική ομάδα του κόμματος υπονοώντας ότι η «ραγδαία κυβερνητική φθορά» μπορεί να φέρει πρόωρες κάλπες.

    Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην πολιτική συγκυρία και την στρατηγική της Κουμουνδούρου για την «επόμενη μέρα» της πανδημίας, ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος να διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή με στόχο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και τη προστασία των εργαζόμενων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

    Εξάντληση της τετραετίας

    Ωστόσο, ένα κατηγορηματικό «όχι» στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ερωτηθείς από την Μάρα Ζαχαρέα εάν η πανδημία μπορεί να δημιουργεί νέα δεδομένα και στο πολιτικό σκηνικό και εάν «φλερτάρει» καθόλου με την ιδέα για πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο, απάντησε:

    «Όχι. Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω ‘όχι’ κατηγορηματικά. Και θα εξηγήσω το σκεπτικό μου. Πρώτον, έχω εκφραστεί πάρα πολλές φορές δημόσια υπέρ της ανάγκης οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν την τετραετία τους. Άρα θα ήμουν ασυνεπής ως προς αυτά έχω πει ο ίδιος… Έχω αποφασίσει εξάντληση της τετραετίας.

    » Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή, παρά τις αναταράξεις, παρά τις δυσκολίες, παρά τη φθορά η οποία μπορεί να υπάρχει και η οποία θεωρώ ότι είναι αναμενόμενη, αισθάνομαι ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού».

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ΝΔ έχει άνετη κυβερνητική πλειοψηφία με 158 έδρες και έχει τη δυνατότητα, μετά το τέλος της πανδημίας, να οδηγήσει τη χώρα σε ένα δρόμο δυναμικής ανάκαμψης.

    Το δίλημμα

    «Θέλω να κριθώ και για τη δυνατότητά μας ως χώρα, ως κοινωνία, να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος της τετραετίας. Και στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα συγκρίνουν την τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία Αλέξη Τσίπρα.

    » Και θα πρέπει να διαλέξουν αν θα θέλουν να συνεχίσουν σε αυτόν το δρόμο ή αν θα θέλουν να επιστρέψουν σε κάτι το οποίο είναι πολύ διαφορετικό και το οποίο θεωρώ ότι πήγε τη χώρα πίσω. Άρα και το δίλημμα, πιστεύω, στο τέλος της τετραετίας για τους πολίτες θα είναι πάρα πολύ καθαρό. Άρα καμία κουβέντα για εκλογές. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα σήμερα.

    » Και μου κάνει μάλιστα εντύπωση γιατί κάθε φορά κατηγορηματικά και όλο και πιο κατηγορηματικά κλείνω αυτή τη συζήτηση και η συζήτηση επανέρχεται. Αν κάποιοι φοβούνται εκλογές και την ανακινούν αυτή τη συζήτηση είναι δικό τους πρόβλημα, δεν είναι δικό μου» είπε σχετικά.

    Το μήνυμα στους υπουργούς

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε και μηνύματα στους υπουργούς του για τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπονται στους πολίτες, λέγοντας πως τέτοια φαινόμενα «δεν θα έπρεπε να υπάρχουν»: «Για τις αντιφατικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν» είπε.

    Σχόλιο έκανε και για την επιτροπή των επιστημόνων λέγοντας: «Πάντα, υπάρχει μία ευθύνη και όσων συμμετέχουν στην Επιτροπή, γιατί άπαξ και η Επιτροπή παίρνει μία απόφαση πρέπει, νομίζω, όλοι να υπερασπίζονται αυτή την απόφαση και να μην μεταφέρουν την προσωπική τους άποψη».

    Ειδικά για την στάση τους στο άνοιγμα των σχολείων ανέφερε: «Θεωρώ πολύ πιο χρήσιμο αυτοί οι οποίοι μειοψήφησαν -να δώσω ένα παράδειγμα- να μην βγουν στα κανάλια και να εξηγήσουν γιατί μειοψήφησαν από την στιγμή που υπάρχει μια απόφαση της Επιτροπής».

    Όλη η συνέντευξη

    Διαβάστε ακόμη:

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρξει εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Άνοιξε ζήτημα υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών – Το φθινόπωρο πρέπει να δούμε ξανά το θέμα



    ΣΧΟΛΙΑ