• Πολιτική

    Παύλος Γερουλάνος: «Πόλη φιλική στους επισκέπτες είναι η πόλη που πρώτα σέβεται τους κατοίκους της»

    • NewsRoom

    Ο Παύλος Γερουλάνος με τον κ. Ρέτσο, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του


    Συνάντηση με τον κ. Ρέτσο, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του, πραγματοποίησε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Παύλος Γερουλάνος.

    Στο επίκεντρο του διαλόγου μεταξύ ΣΕΤΕ και κ. Γερουλάνου βρέθηκε η ανάγκη να ευθυγραμμιστεί η τουριστική στρατηγική της Αθήνας με τις σύγχρονες τάσεις που θέλουν την πόλη και τους συνεργαζόμενους φορείς να εστιάζουν στη διαχείριση του προορισμού κι όχι μόνο στην προώθησή του σε διεθνείς αγορές. Η βελτίωση της εμπειρίας του κάθε επισκέπτη, οι συνέργειες τουριστικών και πολιτιστικών φορέων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, μέσα από πρωτοβουλίες όπως το ενιαίο ηλεκτρονικό εισιτήριο, μπορούν να αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν της Αθήνας.

    Όπως επισημάνθηκε, ο δήμος πρώτος οφείλει να διασφαλίσει τις συνθήκες ώστε η Αθήνα να καταστεί, καταρχάς, μια πόλη που οι κάτοικοί της αγαπούν να ζουν και, κατ’ επέκταση, οι τουρίστες να επισκέπτονται. Και, βέβαια, οι ιδιωτικοί φορείς να στέκονται αρωγοί και συνεργάτες σε αυτήν την προσπάθεια.

    Όσον αφορά το φαινόμενο του υπερτουρισμού, λόγω της επέκτασης των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, αλλά και της Χρυσής Βίζας, συζητήθηκαν προτάσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο, ώστε να θωρακιστεί η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της πόλης και, ταυτόχρονα, να διαφυλαχθεί το πολιτισμικό αποτύπωμα, ο χαρακτήρας των αθηναϊκών γειτονιών.

    Ο Παύλος Γερουλάνος με τον κ. Ρέτσο, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του

    Ενδεικτικά αναφέρθηκαν μέτρα όπως ο ορισμός ανώτατου ορίου κατοικιών προς βραχυχρόνια μίσθωση ανά περιοχή, με κριτήρια προϋποθέσεων ασφάλειας, η φορολόγηση στην πηγή και ο διαχωρισμός αστικής και επαγγελματικής τουριστικής μίσθωσης. Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι θετικές συνέπειες του φαινομένου “airbnb” που έχει οδηγήσει τους παραδοσιακούς ξενοδόχους στην προσφορά εναλλακτικών τουριστικών υπηρεσιών, αναβαθμίζοντας την εμπειρία των πελατών τους.

    Στη συζήτηση, που έλαβε χώρα στα γραφεία του ΣΕΤΕ, σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, δεν έλειψε η αναφορά σε πρωτοβουλίες του κ. Γερουλάνου ως Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, με θετικό αντίκτυπο στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης. Αναφέρθηκε, χαρακτηριστικά, η ανάδειξη του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας σε διεθνή αθλητικό θεσμό που οδήγησε στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου της πόλης κατά 3 εβδομάδες, καθώς και η μείωση του ΦΠΑ, μέτρο που συνέβαλε καταλυτικά στη στήριξη του τουρισμού μέσα στην κρίση.

    Ο Παύλος Γερουλάνος με τον κ. Ρέτσο, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του

    Στο τέλος της συνάντησης, ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Παύλος Γερουλάνος δήλωσε: «Πόλη φιλική στους επισκέπτες είναι η πόλη που σέβεται πρώτα τους κατοίκους της. Ο τουρισμός ήταν πάντα ατμομηχανή για την Αθήνα, διέξοδος για χιλιάδες νέους εργαζόμενους. Οφείλουμε να τον εξελίξουμε, συνεχίζοντας τις επιτυχημένες συνεργασίες δήμου και ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

    Ξεκινώντας, όμως, από την αναβάθμιση περιοχών της πόλης, όπως η Ομόνοια, που ενώ βρίσκονται στην καρδιά της Αθήνας, δεν έχουν ανακτήσει τη χαμένη δυναμική τους. Παράλληλα, οφείλουμε να επιδείξουμε προσοχή στην ανεξέλεγκτη εξέλιξη του φαινομένου των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων. Μια λάθος διαχείριση ενδέχεται να κοστίσει σε όλους μας πολύ ακριβά».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Γερουλάνος: Διάλογος με τους δημότες στον Νέο Κόσμο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δίνει συνέχεια ο Κοτζιάς: Υπάρχουν κι άλλα απειλητικά sms του Πάνου Καμμένου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μητσοτάκης στο CNBC: Μείωση φόρων σε επιχειρήσεις μέσα σε έναν μήνα (video)



    ΣΧΟΛΙΑ