• Πολιτική

    Παύλος Γερουλάνος: Η Αθήνα χρειάζεται Δήμαρχο, όχι περαστικό πολιτικό καριέρας

    • NewsRoom
    γερουλανος-παυλος

    Παύλος Γερουλάνος


    Συνέντευξη στον Ιάσονα Πιπίνη για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής παραχώρησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, Παύλος Γερουλάνος.

    Αναλυτικά η συνέντευξη:

    Ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες αν εκλεγείτε δήμαρχος Αθηναίων;

    Δεν θα μπορούσαν να είναι άλλες από τις προτεραιότητες που θέτουμε οι Αθηναίοι στην καθημερινότητά μας. Να βάλουμε τέλος στην αίσθηση εγκατάλειψης που υπάρχει σε πολλά σημεία στην πόλη μας, τέλος στην ανασφάλεια και να φροντίσουμε ώστε οι υπηρεσίες του δήμου να λειτουργούν για μας. Μόνο όταν αντιμετωπίσουμε αυτές τις βασικές μας προτεραιότητες θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για την Αθήνα που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Όμως ένα πράγμα θέλει προσοχή. Το πώς αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητά μας, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και ποια οράματα θα εκφράσουμε και θα υλοποιήσουμε. Δεν γίνεται, για παράδειγμα, να βάλουμε σαν στόχο η Αθήνα να γίνει πόλη της δημοκρατίας, του πολιτισμού και της δημιουργίας αν τα καθημερινά μας προβλήματα τα αντιμετωπίζουμε με όρους αυταρχισμού και καταστολής. Γι’ αυτό, πρώτη προτεραιότητα παραμένει να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες εμπιστοσύνης μεταξύ Δήμου και δημοτών ώστε όλοι μαζί να σχεδιάσουμε το αύριο της πόλης.

    Ποιο θεωρείτε ότι είναι το βασικότερο πρόβλημα της πρωτεύουσας; Έχετε φτιάξει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την επίλυση των βασικών προβλημάτων; Φθάνει ο χρόνος μιας θητείας για να αλλάξει πρόσωπο η Αθήνα;

    Η Αθήνα είναι μια πόλη που κάθε μέρα κερδίζει νέους θαυμαστές, μια πόλη που αναπτύσσεται πολιτιστικά και τουριστικά και διεκδικεί με αξιώσεις να γίνει κέντρο νέων τάσεων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Προσωπικά, δεν θέλω η Αθήνα να αλλάξει ούτε πρόσωπο, ούτε χαρακτήρα. Θέλω να αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζει εμάς που ζούμε στην πόλη, που εργαζόμαστε εδώ, που αποφασίσαμε να μεγαλώσουμε εδώ τα παιδιά μας. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί ο Δήμος και ο τρόπος που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Πώς θα γίνει αυτό; Τρία βήματα: Πρώτο, ο δήμαρχος και το δημοτικό του συμβούλιο να βγει στο δρόμο. «Τα παράπονα στον δήμαρχο» να γίνει «ο δήμαρχος στα παράπονα». Δεύτερο, να συνεργάζονται καλύτερα οι υπηρεσίες για να φέρνουν άμεσα αποτελέσματα. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, ένα πάρκο σαν του Φιξ στην Πατησίων να έχει τη σημερινή εικόνα διότι δεν συνεννοούνται η υπηρεσία καθαριότητας με τις υπηρεσίες πρασίνου και τις τεχνικές υπηρεσίες. Και τρίτο, να αλλάξουν οι δομές του Δήμου ώστε να μας παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις. Τι σημαίνει αυτό; Να έχουμε ολοκληρωμένες, και όχι αποσπασματικές πολιτικές για την τρίτη ηλικία, για τις μητέρες, τους νέους, τους επιχειρηματίες που επενδύουν στην πόλη. Το πρώτο θα το πετύχουμε στον πρώτο μήνα. Το δεύτερο σε έξι. Για το τρίτο φτάνει μια θητεία και με το παραπάνω.

    Πώς αποτιμάτε το έργο του απερχόμενου δημάρχου κ. Γιώργου Καμίνη;

    Ο κ. Καμίνης ανέλαβε ένα δήμο με άδεια ταμεία και κλήθηκε να διαχειριστεί τη σοβαρότερη οικονομική και μεταναστευτική κρίση που αντιμετώπισε η πόλη από τον πόλεμο. Σε αυτό το αρνητικό πλαίσιο, κατάφερε να βάλει τάξη στα οικονομικά του Δήμου και να αναδείξει ένα νέο πρότυπο ανταπόκρισης του Δήμου στις ανάγκες των πιο αδύναμων. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί τον κόμβο αλληλεγγύης. Με τι να συγκρίνω λοιπόν αυτήν την πορεία; Με τις θητείες της κας Μπακογιάννη και του κ. Κακλαμάνη που άφησαν την Αθήνα στην ψάθα; Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να επιστρέψουμε σε δημαρχίες που χρησιμοποιούν την πόλη για την προσωπική τους ανέλιξη.

    Υπάρχει μια έντονη φημολογία, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό, ενδεχομένως στον δεύτερο γύρο, να στηρίξει την υποψηφιότητα σας. Αυτό θα σας βοηθήσει ή θα σας δημιουργήσει προβλήματα;
    Πρώτος στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα θέσεων που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα όνειρα όλων μας, όλων των Αθηναίων. Ακόμα και αν διαφωνήσουμε σε επιμέρους, είναι αναγκαίο να συμφωνήσουμε ότι η εφαρμογή αυτού του προγράμματος θα κάνει την Αθήνα μια πόλη πιο ανοιχτή, πιο φιλική και πιο δημοκρατική. Δεύτερον, να παρουσιάσουμε ένα ψηφοδέλτιο από ανθρώπους με τρία χαρακτηριστικά: πάθος για την πόλη μας, δεξιότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν από τον Δήμο και τη διάθεση όλοι οι υποψήφιοι να είναι έξω από τα γραφεία και κοντά στους δημότες και τα προβλήματα. Μια παράταξη με τέτοια χαρακτηριστικά δεν έχει να φοβηθεί καμία στήριξη αν αυτή η στήριξη είναι καθαρή και όχι προϊόν διαπραγμάτευσης πίσω από κλειστές πόρτες.

    Αν δεν εκλεγείτε δήμαρχος, θα συνεχίσετε να έχετε παρουσία στον Δήμο Αθηναίων ως αντιπολίτευση;

    Είμαι Αθηναίος, σέβομαι την πόλη μου και το θεσμό του Δημάρχου. Και όπως όλοι οι Αθηναίοι, γνωρίζω ότι η Αθήνα χρειάζεται Δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο που θα προέρχονται από εμάς τους Αθηναίους και θα λειτουργούν με πρώτη προτεραιότητα την πόλη μας. Όχι περαστικούς πολιτικούς καριέρας που βλέπουν την πόλη ως σκαλοπάτι για την δική τους πορεία. Θα επιμείνω να δεσμευτούμε όλοι ότι όποιος εκλεγεί δήμαρχος θα διεκδικήσει την ψήφο των Αθηναίων στο τέλος της θητείας του διότι αυτό θα μας δεσμεύσει να δουλέψουμε για την πόλη και όχι για τους εαυτούς μας. Γιατί απέναντι σε όσους έχουν αρχηγικές ή άλλες προσωπικές φιλοδοξίες, άσχετες με τον Δήμο, είμαστε εμείς οι Αθηναίοι που νοιαζόμαστε πραγματικά για την πόλη μας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γερουλάνος: Πρόσβαση για όλους στον Δήμο Αθηναίων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπακογιάννης: Μόνο με συνεννόηση γίνεται σχεδιασμός για την ασφάλεια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: M. Στασινόπουλος: Η ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Ελλάδα δεν συγκινεί την πολιτεία



    ΣΧΟΛΙΑ