• Πολιτική

    Με λυγμούς η παραίτηση της Τερέζα Μέι, ανάμεικτα συναισθήματα στις Βρυξέλλες

    • NewsRoom

    Η Τερέζα Μέι την ώρα που ανακοινώνει την παραίτησή της (Φωτογραφία: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg)


    «Έκανα το καλύτερο δυνατό που μπορούσα για να φέρω εις πέρας το Brexit, έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου».

    Με τον τρόπο αυτό και ξεσπώντας σε λυγμούς ανακοίνωσε την παραίτησή της από την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας η Τερέζα Μέι, λέγοντας ότι αποχωρεί από τη θέση της την Παρασκευή 7 Ιουνίου. Εξέλιξη που πυροδοτεί ραγδαίες διεργασίες στο εσωτερικό του διχασμένου αυτήν την περίοδο συντηρητικού κόμματος και δεν αποκλείεται να αναδείξει νικητή τον Μπόρις Τζόνσον.

    Όπως έγινε γνωστό, ο αγώνας δρόμου για τη διεκδίκηση της ηγεσίας των Συντηρητικών θα κλείσει την εβδομάδα που ξεκινά στις 10 Ιουνίου.

    Η Τερέζα Μέι διευκρίνισε ωστόσο ότι θα συνεχίσει να υπηρετεί ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός μέχρι να επιλεγεί ο άνθρωπος που θα τη διαδεχθεί στην ηγεσία του κόμματος της.

    Η Βρετανή πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι ο άνθρωπος που θα τη διαδεχθεί θα πρέπει να καταφέρει να υπάρξει συναίνεση στο κοινοβούλιο για το θέμα του Brexit, ενώ περιέγραψε και το πώς θέλει η ίδια να δει τους Συντηρητικούς: «Αξιοπρεπείς, μετριόφρονες και πατριώτες». Περιγραφή που κάποιοι εξέλαβαν σαν μήνυμα προς τον διάδοχό της.

    «Φεύγω αφού υπηρέτησα αυτήν τη θέση, που ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου. Η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός, αλλά σίγουρα όχι η τελευταία. Το κάνω χωρίς πικρία, αλλά με τεράστια ευγνωμοσύνη που είχα την ευκαιρία να υπηρετήσω τη χώρα που αγαπώ», είπε στο τέλος του διαγγέλματός της με έναν λυγμό να πνίγει τη φωνή της.

    Ανάμεικτα συναισθήματα στις Βρυξέλλες

    Την ίδια ώρα, τα συναισθήματα στις Βρυξέλλες φαίνεται να είναι ανάμεικτα. Και αυτό γιατί ενώ επικρατούσε μεγάλος εκνευρισμός για τον τρόπο με τον οποίο χειριζόταν η Μέι τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, κοινό ζητούμενο για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ήταν να καταφέρουν η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει ομαλά.

    Αυτό που φοβούνται τώρα οι Ευρωπαίοι είναι ότι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας μπορεί να μην είναι και τόσο συνεργάσιμος.

    Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας της Τερέζα Μέι, η στερλίνα κινείτο ανοδικά.

    Ποια είναι τα σενάρια για το Brexit μετά την παραίτηση

    Νέα αναβολή του διαζυγίου

    Το όνομα του διαδόχου της Τερέζα Μέι δεν θα γίνει γνωστό προτού περάσουν αρκετές εβδομάδες. Αυτός ή αυτή θα χρειαστεί προφανώς να επαναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας από το μπλοκ καθώς η απερχόμενη Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν κατάφερε να γίνει δεκτό από τους βουλευτές το σχέδιό της για το Brexit. Και αυτό παρότι οι Βρυξέλλες έχουν τονίσει ότι η μοναδική πιθανή συμφωνία είναι αυτή στην οποία κατέληξαν με τη Μέι.

    Προκειμένου να επαναδιαπραγματευθεί, το Λονδίνο ίσως ζητήσει από την ΕΕ νέα αναβολή του Brexit, καθώς ούτε οι Βρετανοί βουλευτές ούτε οι Ευρωπαίοι επιθυμούν μια άτακτη αποχώρηση.

    Η Βρετανία έχει λάβει παράταση ως τις 31 Οκτωβρίου το αργότερο για να αποχωρήσει από την ΕΕ, ενώ η αρχική ημερομηνία του Brexit ήταν η 29η Μαρτίου.

    Στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο στα τέλη Ιουνίου προβλέπεται εξάλλου να συζητηθεί και η πρόοδος του Brexit.

    Καμία συμφωνία

    Αυτό το σενάριο, το οποίο φοβούνται οι οικονομικοί κύκλοι, θα σημάνει μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς περίοδο μετάβασης και οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα καθορίζονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου καθώς το Λονδίνο θα έχει εγκαταλείψει από τη μία ημέρα στην άλλη την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

    Ο διάδοχος της Μέι, που αναμφισβήτητα θα είναι οπαδός του Brexit, ίσως ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρής γραμμής που θα επιτρέψει στη Βρετανία να συνάψει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες, όπως ισχυρίζονται οι υπέρμαχοι του σκληρού Brexit.

    Η ΕΕ και η Βρετανία έχουν εντείνει τους τελευταίους μήνες τις προετοιμασίες τους για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, κάτι που θα είναι πιο πιθανό αν τελικά τη Μέι διαδεχθεί ο Μπόρις Τζόνσον.

    Όχι Brexit

    Αυτή η στροφή ενδέχεται να γίνει σε περίπτωση νέου δημοψηφίσματος το οποίο θα ανατρέπει το αποτέλεσμα του πρώτου.

    Η Μέι είχε περιλάβει το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος στην τελευταία εκδοχή της πρότασής της για το Brexit προκειμένου να ικανοποιήσει τους φιλοευρωπαίους. Όμως με αυτό τον τρόπο προκάλεσε και την οργή των ευρωσκεπτικιστών του κόμματός της και επίσπευσε την πτώση της. Εξάλλου το ενδεχόμενο αυτό έχουν ήδη απορρίψει οι Βρετανοί βουλευτές σε μια σειρά ψηφοφοριών το κοινοβούλιο στα μέσα Μαρτίου, κάτι που το καθιστά μάλλον απίθανο.



    ΣΧΟΛΙΑ