• Ελλάδα

    Παρατείνεται ξανά ο «νόμος Παρασκευόπουλου» – Ελάχιστες αλλαγές παρά τον σάλο των αντιδράσεων

    Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου


    Σε παράταση του λεγόμενου νόμου Παρασκευόπουλου για τις πρόωρες αποφυλακίσεις κρατουμένων προχωρά ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου. Στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπονται αυστηρότερα μέτρα για όποιον αποφυλακιστεί με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου και διαπράξει νέα παράνομη πράξη, ακόμα και ήσσονος σημασίας.

    Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι η νέα παράταση θα ισχύει μέχρι να ψηφιστεί  ο νέος Ποινικός Κώδικας.

    Με την τροπολογία, εισάγονται αυστηρότεροι όροι για την περίπτωση τέλεσης αδικήματος μετά την αποφυλάκιση. Αν ο απολυθείς τελέσει αδίκημα και τιμωρηθεί με ποινή ενός έτους στα χρόνια που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο της ποινής και κατ’ ελάχιστον τρία, θα επιστρέφει στη φυλακή και θα εκτίει αθροιστικά όλο το υπόλοιπο της αρχικής ποινής.

    Για ορισμένα, ωστόσο, αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας και υψηλής επικινδυνότητας για την έννομη τάξη και την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου (π.χ. ανθρωποκτονία, βιασμό, ληστεία, σωματεμπορία, αποπλάνηση κλπ) διατηρείται η εξαίρεση εφαρμογής των διατάξεων αυτών ή ορίζεται ότι είναι δυνατή η κατ’ οίκον έκτιση με ηλεκτρονική επιτήρηση.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση,  “είναι βέβαια αυτονόητο ότι μόλις τεθεί σε ισχύ ο Νέος Ποινικός Κώδικας τέτοιες διατάξεις θα παύσουν να ισχύουν καθώς δεν θα χρειάζονται πια.  Με την παράταση του νόμου 4489/2017. αντιμετωπίζεται  το εκρηκτικό πρόβλημα της υπερπλήρωσης των φυλακών όπου σήμερα, στις κλειστές αντρικές φυλακές κρατούνται 1000 επιπλέον άνθρωποι, με σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια και την ανθρώπινη μεταχείριση των κρατουμένων αλλά και ορατό κίνδυνο διασυρμού της χώρας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια”.

    Αλλαγές και στις αποφυλακίσεις λόγω αναπηρίας

    Μετά το φιάσκο της αποφυλάκισης Φλώρου, με πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας, με την ίδια τροπολογία επέρχονται διορθώσεις και συμπληρώσεις στη διάταξη του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα και ενισχύεται ο ρόλος του δικαστή, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα κατάχρησης με επίκληση της αναπηρικής ιδιότητας για την αποφυλάκιση. Αφενός καθίσταται δυνατό να διατάσσεται πραγματογνωμοσύνη, ακόμα και αν υπάρχει πιστοποίηση ΚΕΠΑ, αφετέρου γίνεται δυνατή η ανατροπή, οποτεδήποτε, αποφάσεων που έχουν κάνει δεκτές αιτήσεις αποφυλάκισης για λόγους υγείας, αν αυτές στηρίχθηκαν σε ψευδή ή πλαστά στοιχεία.

    Παράλληλα, με τροπολογία, προωθείται η αύξηση των θέσεων κράτησης, μέσα από τη στελέχωση και λειτουργία ενός ακόμα καταστήματος κράτησης 600 θέσεων, αυτού της Δράμας.

    Συγκεκριμένα, συστήνονται 258 θέσεις όλων των κλάδων του προσωπικού οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της φυλακής, η κάλυψη των οποίων θα επιδιωχθεί αμέσως με σχετική προκήρυξη του ΑΣΕΠ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ένα-ένα ρίχνει τα «κάστρα» του Κοντονή ο Μιχ. Καλογήρου: Αναστέλλεται η υποχρεωτική ιδιωτική διαμεσολάβηση



    ΣΧΟΛΙΑ