• Πολιτική

    Παρά την κατακραυγή πάνε να ορίσουν νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη

    • NewsRoom
    Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας


    Η κυβέρνηση κλείνει τα αφτιά στις σφοδρές επικρίσεις και επιμένει να ορίσει την νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, η θητεία της οποίας λήγει στις 30 Ιουνίου.

    Αγνοώντας την κριτική ότι η επιλογή αυτή εγείρει συνταγματικά θέματα, η κυβέρνηση επιμένει στην θέση της ότι παρά την προκήρυξη εκλογών διατηρεί πλήρεις τις αρμοδιότητές της και μπορεί να προχωρήσει χωρίς πρόβλημα στην επιλογή νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

    Η Νέα Δημοκρατία έχει χαρακτηρίσει την κίνηση αυτή πραξικοπηματική προειδοποιώντας τον κ. Τσίπρα να μην προβεί σε αλλαγές, καθώς η κυβέρνησή του δεν διαθέτει πλέον νομιμοποίηση.

    Πανεπιστημιακοί και νομικοί σημειώνουν ότι από την στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή ότι, αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα προκηρύξει εθνικές εκλογές, είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση -που βρίσκεται υπό προθεσμία- δεν νοείται, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης, αλλά και στο πλαίσιο των συνταγματικών επιταγών, να λαμβάνει καμία απόφαση που θα δεσμεύσει τη χώρα για το μέλλον και τις επόμενες γενιές. Πολύ περισσότερο, συνεχίζουν, δεν μπορεί να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις οι οποίες αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

    Παρά την κατακραυγή χθες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της άμεσης υλοποίησης των αλλαγών και μάλιστα η γνώμη που εκφράστηκε ήταν ομόφωνη. Επισημάνθηκε ακόμη ότι νομικά είναι κατοχυρωμένη η κυβέρνηση, αλλά τονίστηκε ότι χρειάζεται προσοχή στην πολιτική διαχείριση.

    Η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι θα ζητήσει την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών δεν μπορεί να λαμβάνει καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια.

    Αναλυτικότερα, η Νέα Δημοκρατία αναφέρει: «Ο κ. Τσίπρας, υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Είναι, επομένως, αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης».

    Κρίσιμος θεωρείται ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος καλείται, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να επικυρώσει τις επιλογές της κυβέρνησης.

    Πάντως, το 2016, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε ορίσει νέα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την κ. Ξένη Δημητρίου στην θέση της Ευτέρπης Κοτζαμάνη, η δεύτερη παρέμεινε στην θέση της ως τις 30 Ιουνίου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα την 1η Ιουλίου.

    Η Πολιτική Γραμματεία

    Στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπήρξε έντονη κριτική για την υπεροφορλόγηση της μεσαίας τάξης, αποδέκτης της οποίας υπήρξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πολλοί ήταν εκείνοι που μίλησαν για λάθη στην οικονομική πολιτική, ως αποτέλεσμα του συμβιβασμού του 2015.

    Από την πλευρά των προεδρικών, έντονη ήταν η κριτική κατά του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Χριστόφορου Βερναρδάκη για τα επικοινωνιακά λάθη και τις δήθεν κρυφές δημοσκοπήσεις  που όπως υποστήριζε ο υπουργός Επικρατείας έδιναν ως την τελευταία στιγμή ελαφρύ προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ ή ήττα με το πολύ 1,5 μονάδα διαφορά από τη ΝΔ.

    Τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας αποφάσισαν ότι εφεξής θα θέτουν επιτακτικά το ερώτημα προς το ΚΙΝΑΛ αν πρόκειται να συνταχθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εφόσον η ΝΔ κερδίσει εκλογές χωρίς αυτοδυναμία.

    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν ρωτήθηκε αποχωρώντας παραδέχθηκε ότι συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της υπερφορολόγησης προσθέτοντας πως ήταν «μια από τις πιο καλές πολιτικές συζητήσεις που έχουν γίνει» στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

    Το non paper

    Σε non paper που εκδόθηκε μετά την συνεδρίαση αναφέρονται τα εξής: «Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έγινε αναλυτική και ουσιαστική συζήτηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και για τον σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος μπροστά στη μάχη των εθνικών εκλογών.

    Σημειώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην οργάνωση της μάχης των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Να ληφθεί υπόψη το μήνυμα των πολιτών, στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και δίνοντας, ταυτόχρονα, τον αγώνα των ιδεών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της νίκης στις εθνικές εκλογές.

    Το επόμενο διάστημα θα αντιπαρατεθούν δύο διακριτά πολιτικά σχέδια για το μέλλον της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το κυβερνητικό έργο του, θα αναδείξει το πρόγραμμά του για την επόμενη 4ετια, με βασικούς άξονες την ενίσχυση της ανάπτυξης, με έμφαση στην παραγωγή και την καινοτομία, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την ενίσχυση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, το κοινωνικό κράτος και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

    Αποφασίστηκε, επίσης, η διενέργεια ανοιχτών συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τις επόμενες μέρες και περιοδείες όλου το στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ, που μπαίνει με αποφασιστικότητα στη μάχη για την επόμενη μέρα της χώρας. Είναι τόσο εφικτή, όσο και αναγκαία για τη χώρα η νίκη στις επερχόμενες εθνικές εκλογές».



    ΣΧΟΛΙΑ