• Πολιτική

    «Σφάχτηκαν» στον ΣΥΡΙΖΑ – Τι έγινε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

    • NewsRoom


    Μετά από 4,5 ώρες, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συζητήθηκαν τα αίτια της ήττας του κόμματος καθώς και η στρατηγική που θα ακολουθηθεί εν όψει των εθνικών εκλογών.

    Ένα από τα θέματα που συζητήθηκε είναι οι αλλαγές στην ηγεσίας της Δικαιοσύνης και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι εμμένουν στην πρόθεση να προχωρήσουν στις αλλαγές του προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πριν τις εθνικές εκλογές. Αξίζει να αναφερθεί ότι η κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε πραξικοπηματική από τη ΝΔ, η οποία προειδοποίησε τον κ. Τσίπρα να μην προβεί σε αλλαγές επειδή η κυβέρνησή του δεν διαθέτει πλέον νομιμοποίηση, μετά τις ευρωεκλογές.

    Μετά το «χαστούκι» της μεσαίας τάξης στο ΣΥΡΙΖΑ, αρκετές ήταν οι φωνές που μίλησαν για λάθη του κόμματος (με τους προσκείμενους στον Δημήτρη Τζανακόπουλο να κατηγορούν ανοιχτά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο), με την υπερφορολόγηση και το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε στην 4ετία, ως αποτέλεσμα του συμβιβασμού του 2015. Ανάμεσα σε αυτούς που συμφώνησαν σε αυτή τη διαπίστωση ήταν και ο Αλέξης Τσίπρας.

    Από την πλευρά των προεδρικών, (Κοτσακάς, Παππάς, Δούρου, Σκορίνης, Γεροβασίλη και Εφη Καλαμαρά) έντονη ήταν η κριτική κατά του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Χριστόφορου Βερναρδάκη για τα επικοινωνιακά λάθη και τις δήθεν κρυφές δημοσκοπήσεις  που όπως υποστήριζε ο υπουργός Επικρατείας έδιναν ως την τελευταία στιγμή ελαφρύ προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ ή ήττα με το πολύ 1,5 μονάδα διαφορά από τη ΝΔ.

    Από την πλευρά του ο Χριστόφορος Βερναρδάκης νωρίτερα το πρωί απολογήθηκε για τις προβλέψεις του αναφέροντας ότι είχε ειδοποιήσει τον πρωθυπουργό για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ας σημειωθεί ότι το πρωί ο κ. Βερναρδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε και ομολογία ήττας και παραδέχτηκε ότι πολύ δύσκολα ανατρέπεται το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, με τις 9,3 μονάδες υπέρ της ΝΔ.

    Στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας θα βρεθεί σχέδιο που θα στοχεύει στην τόνωση της ανάπτυξης αλλά και στους μικρομεσαίους καθώς εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, υπέστη συντριπτική ήττα.

    Τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν ότι θα θέτουν επιτακτικά εφεξής το ερώτημα προς το ΚΙΝΑΛ αν πρόκειται να συνταχθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εφόσον η ΝΔ κερδίσει εκλογές χωρίς αυτοδυναμία.

    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν ρωτήθηκε αποχωρώντας παραδέχθηκε ότι συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της υπερφορολόγησης προσθέτοντας πως ήταν «μια από τις πιο καλές πολιτικές συζητήσεις που έχουν γίνει» στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σε σημείωμα non paper του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται τα εξής:

    «Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έγινε αναλυτική και ουσιαστική συζήτηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και για τον σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος μπροστά στη μάχη των εθνικών εκλογών.

    Σημειώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην οργάνωση της μάχης των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Να ληφθεί υπόψη το μήνυμα των πολιτών, στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και δίνοντας, ταυτόχρονα, τον αγώνα των ιδεών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της νίκης στις εθνικές εκλογές.

    Το επόμενο διάστημα θα αντιπαρατεθούν δύο διακριτά πολιτικά σχέδια για το μέλλον της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το κυβερνητικό έργο του, θα αναδείξει το πρόγραμμά του για την επόμενη 4ετια, με βασικούς άξονες την ενίσχυση της ανάπτυξης, με έμφαση στην παραγωγή και την καινοτομία, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την ενίσχυση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, το κοινωνικό κράτος και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

    Αποφασίστηκε, επίσης, η διενέργεια ανοιχτών συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τις επόμενες μέρες και περιοδείες όλου το στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ, που μπαίνει με αποφασιστικότητα στη μάχη για την επόμενη μέρα της χώρας. Είναι τόσο εφικτή, όσο και αναγκαία για τη χώρα η νίκη στις επερχόμενες εθνικές εκλογές».



    ΣΧΟΛΙΑ