• Πολιτική

    Πάνω από 5% η έκπτωση της προκαταβολής φόρου για τις συνεπείς επιχειρήσεις

    Παράταση έξι μηνών στις πάγιες δαπάνες – Ολόκληρο το νέο χρονοδιάγραμμα

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η έκπτωση επί της προκαταβολής φόρου να είναι μεγαλύτερη τελικά, δηλαδή πάνω από 5% για τις συνεπείς φορολογικά και μισθολογικά επιχειρήσεις στα χρόνια των μνημονίων, με το όφελος για τις επιχειρήσεις να ξεπερνά τα 138 εκατ. ευρώ ανάλογα με το ύψος του (υπερ)πλεονάσματος, το οποίο στο εννεάμηνο ξεπερνάει τα 4,4 δισ. Ευρώ!

    «Εγώ θα μειώσω τους φόρους, εσείς φέρτε τα λεφτά που έχετε στο εξωτερικό, κάντε επενδύσεις και προσλάβετε κόσμο», είναι η μόνιμη επωδός του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη στις συνομιλίες που έχει με τους επιχειρηματίες. Εκτός από την μείωση της εταιρικής φορολογίας στο 24% και της αναβολής του ΦΠΑ στην οικοδομή για να αρχίσει ο κλάδος να παίρνει πάλι τα πάνω του, το οικονομικό επιτελείο πήρε την απόφαση να μειώσει για το 2019 την προκαταβολή φόρου στις επιχειρήσεις κατά 5%.

    Ήδη, η ΑΑΔΕ τρέχει τη διαδικασία επανεκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος για όλες τις επιχειρήσεις, άσκηση η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοέμβρη προκειμένου στην τελευταία δόση του φετινού φόρου εισοδήματος να περάσει η έκπτωση επί των προκαταβολών. Αυτό, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν τα ποσά της έκπτωσης θα επιστραφούν στις επιχειρήσεις που ήδη έχουν εξοφλήσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ή θα περάσουν ως «πιστωτικό» στους προσωπικούς λογαριασμούς στο taxisnet προκειμένου να συμψηφιστούν με λοιπές τρέχουσες φορολογικές οφειλές.

    Οι προκαταβολές φόρου επί ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκαν στο 100% για όλα τα νομικά πρόσωπα ενώ αρχικά το 100% αφορούσε μόνο τράπεζες και Α.Ε. Σταδιακά όμως, έφτασε στο 100% για όλες τις επιχειρήσεις άσχετα από τη νομική τους μορφή. Επρόκειτο για πολιτική που εφαρμόστηκε κατά το τρίτο μνημόνιο που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ξηλώνεται.

    Από το υπουργείο Οικονομικών δεν πανηγυρίζουν πάντως, διότι το μέτρο είναι προσωρινό και δεν είναι βέβαιο ότι θα ισχύσει και του χρόνου.



    ΣΧΟΛΙΑ