• Πολιτική

    Παναγιωτόπουλος: Nα στηριχθούν ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες παραγωγής αμυντικού υλικού

    • NewsRoom
    Νίκος Παναγιωτόπουλος

    Νίκος Παναγιωτόπουλος


    Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων – Άμυνας των ΥΠΑΜ της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες συμμετείχε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών που αφορούν στην παραγωγή αμυντικού υλικού (defence capabilities), καθώς θα συμβάλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, μέσω της υλοποίησης της Στρατηγικής Πυξίδας της Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα, θα έχουν θετικό αποτύπωμα στην ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, στην  ενίσχυση των εθνικών αμυντικών βιομηχανιών, αλλά και στην επίτευξη οικονομιών κλίμακος.

    Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε την ενεργό ελληνική συμμετοχή στις προαναφερθείσες πρωτοβουλίες και ιδιαίτερα στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας και στη διαμόρφωση ενός οργάνου για την υλοποίηση των κοινών προμηθειών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (EDIRPA), τις οποίες χαρακτήρισε ως ευκαιρία για τα Κράτη-Μέλη, αφού θα συντελέσουν τόσο στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας όσο και στην εξασφάλιση υψηλής ποιότητας στρατιωτικού εξοπλισμού, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.

    Αναφορικά με το Σχέδιο Δράσης για τη Στρατιωτική Κινητικότητα (Action Plan on Military Mobility), υπεγράμμισε τη σπουδαιότητά του ως φορέα αντιμετώπισης διεθνών κρίσεων και επειγουσών καταστάσεων, που πρόκειται να αναδείξει τον ρόλο της ΕΕ ως φορέα αποκατάστασης της ειρήνης, αλλά και ως διεθνούς παρόχου ασφαλείας. Διατύπωσε δε την υποστήριξη της χώρας μας στο παραπάνω σχέδιο, προκειμένου προωθηθεί η εφαρμογή του.

    Διαβάστε επίσης

    H νέα πρέσβειρα της Ελλάδας στα Σκόπια επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας



    ΣΧΟΛΙΑ