• Πολιτική

    Ως «εθνικό έργο» θα προχωρήσει τελικά η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

    • NewsRoom


    Δεν τελεσφόρησαν τελικά οι συζητήσεις για την υλοποίηση της διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest-PCI), με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, να ενημερώνει τελικά τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας, Μιγκέλ Κανέτε, πως το έργο θα ολοκληρωθεί ως «εθνικό»  με φορέα υλοποίησης την εταιρεία ειδικού σκοπού “Αριάδνη Interconnection”, θυγατρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ)

    Όπως αποφασίστηκε ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση θα παρέχει ισχυρή πολιτική στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις διασυνδέσεις  Κρήτης-Κύπρου και Κύπρου-Ισραήλ στον αναθεωρημένο κατάλογο των PCI. Άλλωστε η Ελλάδα λαμβάνει υπόψην τόσο την ανάγκη ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ευρώπη διαμέσου της Ελλάδας, όσο και τα σχέδια ηλεκτρικής διασύνδεσης των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου με την Τουρκία.

    Η τελική θέση του Υπουργείου Ενέργειας υπαγορεύθηκε από την ανάγκη ταχείας υλοποίησης του έργου της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, το οποίο θεωρεί «μείζονος εθνικής σημασίας», καθώς διασφαλίζει την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης για τις επόμενες δεκαετίες, επιτρέπει τον παροπλισμό των ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ενώ θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ όλων των ελληνικών νοικοκυριών. Η μη διασύνδεση της Κρήτης συνεπάγεται επιβάρυνση του εν λόγω λογαριασμού κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

    Όπως αναφέρεται, η ελληνική κυβέρνηση ενθάρρυνε και υποστήριξε τη διεξαγωγή εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών για την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης της Κύπρου στο τελευταίο διάστημα, προκειμένου να εξευρεθεί συναινετική λύση, χωρίς ωστόσο οι συζητήσεις για την υλοποίηση του έργου ως PCI να τελεσφορήσουν.

    Ο διαγωνισμός για τα καλώδια που θα συνδέσουν την Αττική με την Κρήτη δεν αμφισβητήθηκε από καμία πλευρά κατά τις προαναφερθείσες διαπραγματεύσεις. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στις 5 Αυγούστου και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών που υποβλήθηκαν.

    Ο δεύτερος διαγωνισμός για τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική θα προχωρήσει χωρίς αλλαγές και καθυστερήσεις και με τρόπο που δεν δημιουργεί τεχνικά ζητήματα διαλειτουργικότητας.



    ΣΧΟΛΙΑ